שתף קטע נבחר

נובח ונושך: 6 עצות משפטיות לפני שהכלב תוקף

בתי המשפט נוטים לפסוק לטובת אזרחים שננשכו על-ידי כלבים, מה שעשוי להוביל לתשלום פיצויים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים. קבלו 6 עצות משפטיות שיצמצמו את הסיכוי לתביעה

אם יש לכם כלב - המדריך הבא בשבילכם. בתי המשפט לא מהססים לחייב בעלי כלבים לשלם פיצויים גבוהים למי שהכלב נשך אותם, אבל יש גם מקרים בהם תוכלו לצאת מזה בשלום.

 

 

הכלב עלול לגרום לפציעה אפילו מבלי להתכוון - בעליו ישלם את המחיר אם לא נשמר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכלב עלול לגרום לפציעה אפילו מבלי להתכוון - בעליו ישלם את המחיר אם לא נשמר(צילום: shutterstock)

 

לא משנה אם השגחתם על הכלב שלכם או נתתם לו להתרוצץ חופשי. אם הוא נשך או פגע בכל דרך שהיא באדם אחר - אתם תישאו בנזק הכספי. בהתאם לפסיקות של בתי המשפט השונים, מי שמחזיק בכלב נושא באחריות הבלעדית לכל נזק שהוא עלול לגרום. ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת בשביל לא להגיע לבית המשפט.

 

1. מה אורך הרצועה שלכם?

בכל פעם שהכלב יוצא מפתח הבית או החצר - חובה להחזיק אותו ברצועה. החוק אף קובע את אורכה, לא יותר מחמישה מטרים. על הרצועה להיות חזקה, כך שתאפשר למי שמחזיק בכלב לשלוט בו בכל רגע ולמנוע ממנו להשתחרר או לפגוע באחרים. דוגמה מצוינת לכך ניתנה בפסיקה של בית-משפט השלום בתל-אביב, שעסקה בעובד שהגיש מים לכלב של מעסיקו. הוא ננשך באופן שנגרמה לו נכות בידו וקיבל פיצויים בסך של 293 אלף שקל.

 

2. מה גודל השלט בחצר?

יש לכם כלב בחצר? אתם חייבים להזהיר את העוברים ושבים. החוק קובע שיש להציב במקום גלוי בכל כניסה לחצר, שלט שבו כתוב "זהירות כלב". גודל כל אות בשלט לא יפחת מחמישה סנטימטרים.

 

יתרה מכך, בפסק-דין משנת 1998 נקבע כי אם השלטים אינם גלויים לעין, ומצויים בטווח שדה-הראיה של הבא בשער, הרי שאין להם תוקף ומשמעות. במקרה כזה בעל הכלב יפצה את מי שניזוק גם אם נכנס לחצר באופן לא זהיר.

 

3. ומה גובה הגדר?

המשפט הישראלי קובע גם את גובה הגדר בחצר, בה מסתובב הכלב. זו צריכה להיות גבוהה מספיק כדי למנוע מהכלב מלקפוץ מעליה. בית-משפט השלום בת"א פסק לתובע, שננשך על-ידי כלב שקפץ מעל גדר, פיצוי בסך של 194 אלף שקל, בתוספת 40 אלף שקל הוצאות משפט.

 

4. ביטוח עשיתם?

החוק רומז בבירור לבעלי הכלבים: יש סיכון בהחזקת כלב. ואחד הפתרונות לכך הוא רכישת ביטוח הולם. בית משפט השלום בראשון-לציון פסק לתובעת קשישה שנפלה ברחוב, לאחר שכלבת השכן קפצה עליה לצורך משחק, פיצוי בסך של כ-70 אלף שקל. הכלבה, שהסתובבה לא קשורה בחצר פתוחה, לא התכוונה להרע לקשישה, אולם המשחק נגמר בפגיעה פיזית. במקרה כזה, בוודאי עדיף היה לבעלי הכלבה לשלם פרמיה חודשית נמוכה, מאשר לספוג את כל הסכום בבת-אחת.

 

5. את החוק העירוני בדקתם?

במועצות השונות הותקנו חוקי עזר עירוניים בנוגע לפיקוח על כלבים. באשקלון למשל חייבים מחזיקי כלבים לקבל רישיון מרופא ווטרינר הממונה על-ידי העירייה. הוא גם רשאי לבטלו בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק העזר. במקומות אחרים מחייבים מחסום על פי הכלב. בדקו מה קובעות התקנות בעיר מגוריכם ופעלו בהתאם.

 

6. אבל רגע, הכלב לא אשם!

זה נכון שהחוק מעדיף את האינטרס של עוברי-אורח על פני בעלי הכלבים, אבל גם לכם יש הגנות. במקרים של "עושי-צרות" מקצועיים למשל: אם הכלב תקף אדם שהתגרה בו, או שתקף את בעל הכלב או את בני משפחתו. גם מסיגי גבול שנכנסים לשטח פרטי של בעל הכלב - עשויים לגלות שהחוק עומד לצד הבעלים ושבית המשפט ישלול מהם פיצוי.

 

לסיכום

כלבים הם בין חיות המחמד הנפוצות והאהובות ביותר. לצד ההנאה שבגידול הכלב, על הבעלים לנקוט בכללי הזהירות הקבועים בחוק. מיותר לציין שהאינטרס של בעלי הכלבים הוא למנוע תקיפה אפשרית, ולהגן על יתר האזרחים מפגיעה בגופם. לכן מומלץ לעמוד בהוראות החוק כדי להימנע מפגיעה בכיס, ואף מהגשת כתב אישום בגין אי נקיטת צעדי זהירות.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד דותן לינדנברג עוסק בתחום נזקי גוף (כולל תאונות דרכים, תאונות עבודה ורשלנות רפואית), נזקי רכוש ותביעות ייצוגיות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכלבלב החמוד נשך? אתם עשויים להיות בבעיה
צילום: shutterstock
צילום: ראובן קפלן
עו"ד דותן לינדנברג
צילום: ראובן קפלן
מומלצים