שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס, shutterstock

ג'ורג' בוש מעולם לא עזב. אובמה שינה את עורו

הנשיא הדמוקרטי הבטיח לסגור את גואנטנמו והתנגד לחוקים שנויים במחלוקת שחוקק קודמו, אבל גם הוא הבין את הצורך להילחם בטרור בכל האמצעים. רק שהוא מתקשה עכשיו להסביר את מדיניות האזנות הסתר, החיסולים והעינויים לליברלים

בתוכניתו השבועית בערוץ HBO העיר מנחה הטלוויזיה והבדרן האמריקני ביל מאהר שלא יתרום יותר לנשיא ברק אובמה. מאהר הוא לא סתם קשקשן. ערב הבחירות האחרונות לנשיאות ארצות הברית הוא תרם מיליון דולר למסע הבחירות של הנשיא הדמוקרטי, אבל האירועים האחרונים שהסעירו את המדינה ואת העולם כולו ייאשו אותו.

 

עוד חדשות בעולם :

סוריה: אמר שאינו מאמין במוחמד והוצא להורג

ריקוד המחאה: מתנגדי ארדואן בטנגו עם מסכות גז

מועמד לנשיאות איראן ייפסל? "גילה סודות גרעין"

 

חשיפת תוכנית הציתותים למיליוני אזרחים אמריקנים בנוסח "האח הגדול", רישומי שיחות טלפון וחדירה למיילים, צילומים וצ'אטים באינטרנט - כל אלה הדהימו אפילו את גדולי תומכיו של אובמה, שנתפש לא פעם כנשיא ליברלי ביותר. מאהר הוא אדם ליברלי, אבל אינו מנותק מן המציאות. הוא מבין את הצורך להילחם בטרור ואת ההכרח לבצע האזנות סתר כדי לסכל פיגועים, הוא מעריץ נלהב של אובמה ומגן עליו, אך בסוף השבוע האחרון אפילו הוא נשבר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

הבדרן האמריקני ראה בעיניים כלות כיצד הנשיא הליברלי שלו, שהבטיח לסגור את כלא גואנטנמו בקובה, שהתנגד בסנאט ל"חוק הפטריוטיות" (חוק שנוי במחלוקת מ-2001 שמאפשר ל-FBI לבקש משופט הוצאת פקודות להשגת "כל דבר ממשי" בחיפושו אחר "מידע מודיעיני זר") ושהבטיח להביא פוליטיקה אחרת לבית הלבן מיישר קו עם שנוא נפשו ג'ורג' בוש הבן בכל הקשור למלחמה בטרור.

 

אולם, את כל הדברים הללו עוד ניתן היה להסביר ולתרץ עד שבחודש שעבר התפוצצה פרשת האזנות הסתר המסיבית במשך חודשיים לסוכנות הידיעות AP.

לא רק AP הייתה יעד לציתותים אלא גם עיתונאים בודדים כמו למשל ג'ף רוזן מרשת "פוקס" - דבר שלא הוסיף לתדמית הליברלית של אובמה ורק סדק את התמיכה בו בקרב ליברלים. ההיקף הגדול של האזנות הסתר זעזע את הליברלים בארה"ב וגרמה להם לאבד אמון באיש שלהם בבית הלבן. וזו כבר רעידת אדמה של ממש.


חשודים בטרור מוחזקים ללא משפט. כלא גואנטנמו (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
חשודים בטרור מוחזקים ללא משפט. כלא גואנטנמו(צילום: איי פי)

 

אף אחד לא מאשים את אובמה בניסיון להפוך לרודן, אבל במגזין "אטלנטיק" כתב קונור פרידרסדורף כי "במידה רבה אנחנו סומכים יותר מדי על זה שמלאכים ייכנסו לבית הלבן וחושפים את עצמנו לשטן. בוש ואובמה בנו תשתית שכל שטן משתוקק לה". פרידרסדורף מנה את רשימת הכלים שבוש ואובמה משאירים אחריהם לנשיא האמריקני שייכנס לבית הלבן בעוד 10 או 20 שנה ושאולי יהיה עם כוונות פחות טהורות ודמוקרטיות:

סמכות של הנשיא להורות להרוג אזרחים בחשאי בלי כל בחינה משפטית או חוקתית. 

כוח לעצור אנשים ללא הגבלת זמן ובלי להגיש נגדם כתבי אישום ולהעמידם לדין.

מעקב בלא סמכות והרשאה לעקוב אחרי מיליוני אמריקנים מבלי שהואשמו בביצוע עבירה כלשהי.

יצירת מאגר נתונים שנאספו מריגול אחר אזרחים וחברות פרטיות החל מ-2007.

הפיכת המעקב הסודי לנורמלי על ידי הכנסתו לחקיקה.

אישור חיסול של אנשים, אפילו שזהותם אינה ידועה, על ידי מפעילי מל"טים.

יכולת לאסוף בדיקות דנ"א של עצורים גם אם לא הורשעו בשום עבירה.

תוכנית לעינוי עצורים שניתנת לחידוש בצו נשיאותי.

 

איך קרה שאובמה יישר קו עם שנוא נפשם של הליברלים ג'ורג' בוש? הליברלים בארה"ב מתקשים להשיב לשאלה זו. במובנים רבים, הנשיא הנוכחי אפילו מתעלה על קודמו. הוא אמנם פועל להוציא את החיילים האמריקנים מאפגניסטן, אחרי שעשה זאת בעיראק, אך מבקש לאזן זאת באמצעים אחרים כמו שימוש במל"טים לחיסול חשודים בטרור ושימוש ביכולות האלקטרוניות של הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA).

 

יש דיבורים של קמפיין ויש מציאות בשטח

למי שלא מכיר את ה-NSA הרי שמדובר ב"אוזן הקשבת" הגדולה של העם האמריקני ברחבי העולם, וקוראים ישראלים שאולי מזדעזעים מהפרשה שמסעירה בימים אלה את ארה"ב יכולים יום אחד לגלות שהסוכנות ה-NSA עוקבת גם אחרי ישראלים במזרח התיכון. "מדובר בכוח גדול מדי לתת לכל נשיא. זה מפחיד", אמר הסנאטור הרפובליקני ראנד פול לרשת "פוקס".

 

לפני כניסתו לבית הלבן התנגד אובמה ל"חוק הפטריוטיות", שנחקק בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 והבטיח לציבור האמריקני שיסגור את כלא גואנטנמו שבו עצורים חשודים בטרור לזמן בלתי מוגבל בלא משפט. אולם, דברים שרואים משם, לא רואים מכאן וברגע שנשיא חדש נכנס לבית הלבן ונחשף לסיכונים ולאיומים בתדרוכי המודיעין יומיים, הוא הופך את עורו. מה שנכון לפוליטיקה, אינו נכון למדיניות. יש דיבורים של קמפיין בחירות ויש מציאות שאחרי הבחירות. וזה בדיוק מה שקרה לאובמה.


הותיר אחריו מורשת של האזנות סתר ועינויים. בוש בעוזבו את הבית הלבן ב-2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הותיר אחריו מורשת של האזנות סתר ועינויים. בוש בעוזבו את הבית הלבן ב-2008(צילום: רויטרס)

   

כשאובמה היה סנאטור מטעם מדינת אילינוי הוא הצביע נגד מינויו של מייקל היידן, ראש ה-NSA בזמנו, לתפקיד ראש ה-CIA בגלל עמידתו מאחורי תוכנית הציתותים. בראיון שהעניק אמש לרשת "פוקס" אמר היידן שהנשיא אובמה אימץ את תוכנית הציתותים של בוש ואף הרחיב אותה. אולם, הוא הוסיף שאובמה צמצם את סמכויות הנשיא והגביר את הפיקוח של הקונגרס על תוכנית האזנות הסתר.

 

אובמה מצוי במצב כמעט בלתי אפשרי. הוא אינו יכול לדבר ביתר פירוט על תוכנית המעקב הסודית ויכול רק להגיד לאמריקני הממוצע ש"אתה לא יכול שיהיה לך 100 אחוזים ביטחון, ופרטיות של 100 אחוזים. אתה יכול להתלונן על 'האח הגדול', אבל כשאתה רואה את התוצאות, אנחנו מאזנים בין פרטיות לבין ביטחון".

 

הציבור האמריקני עדיין אוהב את אובמה (53 אחוז לפי סקר של CNN שנערך בשבוע שעבר), אבל פחות מתלהב מביצועיו. הגילויים האחרונים על תוכנית המעקב הסודית מאיימים לסדוק את תדמיתו כפוליטיקאי ליברלי, כפוליטיקאי נקי וכפוליטיקאי אחר וסימנים לכך יראו בוודאי בקרוב בסקרי דעת קהל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איבד את הצד הליברלי שלו. אובמה
צילום: AFP
צילום: רויטרס
המדליף שהביך את הנשיא האמריקני. סנואודן
צילום: רויטרס
תרם מיליון דולר לאובמה ומאוכזב ממנו. מאהר
מומלצים