אוזן קשבת: דיקור במחטים ותרופות לטיגריס הנדיר
פדנג, טיגריס סומטרי נדיר המתגורר בספארי ברמת-גן יחד עם בת הזוג שלו, עלמה, סובל מדלקות אוזניים כרוניות. איך מסייעים לטורף הגדול להתגבר על הדלקות? צוות וטרינרים, רופאת עור ומטפלת ברפואה משלימה נחלצו לעזרתו. בטבע נותרו פחות מ-460 טיגריסים סומטריים בלבד
בספארי ברמת-גן חיים שני טיגריסים סומטריים בוגרים, הלוקחים חלק בתוכנית רבייה להצלת אחד הטורפים הנדירים ביותר בעולם.
עלמה, נקבה בת 16 ובן זוגה, פדנג בן ה-14, גרים יחד מזה שנים רבות, אך בשנים האחרונות סובל הזכר הגדול ששוקל כ-160 קילוגרם, מבעיות אוזניים כרוניות המסרבות להחלים.
"מנער את הראש בניסיון להיפטר מהכאב"
"התחלנו לראות סימנים לבעיות אוזניים, כשהוא החל לגרד את אוזניו בגדרות ועל כל דבר קשה. רואים שהוא סובל מאי נוחות ומנער את הראש בנסיון להיפטר מהכאב באוזניים", אומרת ל-ynet שלי אלגבה, מטפלת מטפלת בטורפים ובחיות מדרום אמריקה.
כדי לבדוק טיגריס מקרוב, הדבר מחייב הרדמה מלאה. "להבדיל מכלב או חתול בבית שאפשר לשים לו טיפות או וטרינר יכול להסתכל לו באוזן במרפאה, כאן מדובר בחיה טורפת וגדולה. הניקוי הראשוני של האוזניים שלו פתר את הבעיה, אך לאחר מספר חודשים אותם תסמינים מוכרים שבו ושוב הענקנו לו טיפול תרופתי משולב בניקוי יסודי של האוזניים".
בפעם השלישית בחודשים האחרונים הוחלט להרדים את הטיגריס כדי לטפל בו בשטח גן החיות. ד"ר יגאל הורוביץ ירה בו חץ הרדמה בתא הלינה המבודד ובעזרת מספר אנשי הספארי, נלקח הטורף הגדול לטיפול בשולחן בחצר סמוכה.
"כל פעם שהוא רואה אותי באזור הוא מתחיל להתנהג בעצבנות מסויימת ודריכות, כי הוא יודע שהמפגשים איתי מסתיימים בדרך כלל בהרדמה שלו באמצעות חץ מיוחד", אומר ד"ר יגאל הורוביץ ל-ynet. "אבל זו הדרך היחידה שלנו לסייע לו להחלים. הדלקות בתעלות האוזניים שלו נמשכות זמן רב ומחייבות טיפול בהרדמה מלאה. למרות שהוא קיבל אנטיביוטיקה, המצב השתפר אך שוב היתה נסיגה".
הערכה: יתכן ושמיעתו נפגעה מהדלקות
הורוביץ, יחד עם ד"ר גילה צור, רופאת עור מבית החולים הוטרינרי האוניברסיטאי מיסודה של האוניברסיטה העברית בירושלים הגיעה לסייע בהליך הרפואי. "אני חושש כי אם לא נמצא פיתרון תרופתי, נאלץ לפנות לטיפול כירורגי כי להערכתי, השמיעה שלו נפגעת כתוצאה מהדלקות".
בנוסף לטיפול האנטיביוטי וניקוי התעלות, החליטו בספארי לפעול בכל החזיתות במטרה לנסות לשפר את מצבו של פדנג. מטפלת ברפואה משלימה מוינגייט, מור מוסינזון, הגיעה כדי לבצע דיקור במחטים זעירות בסמוך לאוזניו של הטיגריס.
"אין לנו ניסיון רב בטיפול של דיקור מחטים לטורפים, אבל החלטנו שאם כבר אנחנו מעניקים לו תמיכה אנטיביוטית וסטרואידים, לא יזיק לנסות גם טיפול משלים. אם זה יצליח, מבחינתנו זה נדבך נוסף לטיפול בפדנג, גם אם לא נוכל לדעת במדוייק מה סייע להצלחת הטיפול".
זו הפעם הראשונה בה נעזרים בספארי בטיפול משלים בחיות בר בשבי. בעבר נעזרו בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים, במטפלים בדיקור סיני בניסיון לשקם חיות בר פצועות, כדוגמת חרדון מצוי או עיט שמש נדיר.
השנה צפויים צמד הטיגריסים לעבור לתצוגה חדשה ומרווחת בהשוואה לנוכחית. בינתיים המטפלים מקדישים את זמנם בניסיון להרגילם להיכנס לארגזים בכוחות עצמם.
"אני מקווה כי הפעם זה ייפתר מהשורש ולא נצטרך לחזור על הליך ההרדמה. כרגע, נראה שהחום הישראלי מפריע לו יותר מבעיות האוזניים", מסכמת שלי. "פדנג מבלה את מרבית היום שלו במנוחה, רביצה בבריכה וכרסום של ארטיקי בשר צוננים ומשחקים עם חביות".
לא רק ציד, גם וירוס כלבלבת מאיים על הטיגריסים בטבע
רק חמישה תת-מיני טיגריס נותרו בעולם, מביניהם הטיגריס הסומטרי נתון בסכנת ההכחדה החמורה ביותר. על-פי ההערכות, באי סומטרה חיים בין 440 ל-670 טורפים מתת המין הנדיר לעומת 1,000 פרטים בשנת 1978.
עם התרחבות שטחי החקלאות והתעשייה, יערות רבים נכרתים ושטחי המחייה הטבעיים של הטיגריסים נעלמים במהירות. יותר ויותר כפריים פועלים בשטחים סמוכים ולעיתים פולשים אל הטריטוריות הטבעיות של הטיגריסים. הדבר הוביל למספר מקרי מוות של חקלאים שנטרפו על ידי הטיגריסים ולמספר חיות שנורו למוות על ידי חקלאים זועמים בשנים האחרונות.
הטיגריסים שנאלצים כעת למצוא את מזונם בסמוך למגורי אדם נוכח העובדה שמקור מזון טבעי הולך ופוחת ביערות, הם מאבדים בהדרגה גם את הפחד מבני אדם ומתקרבים אל אזורים מאוכלסים יותר, דבר שחושף אותם לא רק לפגיעות מפני כלי נשק ומלכודות, אלא גם מפני חשיפה לוירוס הכלבלבת.
לאחרונה החלו באינדונזיה בשיתוף עם ארגון בינלאומי בריטי של ווטרינרים למען חיות בר (WVI) לנסות ולפקח על מצב התפשטות הוירוס במדינה, עקב עדויות שהגיעו על התנהגויות חריגות בקרב הטורפים הנדירים. הווטרינרים משערים כי יתכן והידבקות בוירוס עשויה להסביר חלק מן ההתנהגויות הללו.
בשנים האחרונות שלושה טיגריסי אמור מתו כתוצאה מהידבקות בוירוס הכלבלבת באזור רוסיה. מחקרים שנערכו בנושא גילו כי נמרי אמור מהם נותרו כ-45 פרטים בטבע גם נחשפו לוירוס באזור רוסיה. בשנת 1994 וירוס הכלבלת גרם לאובדן של שליש מאריות בסרנגטי באפריקה לאחר התפרצות הוירוס בקרב כלבים משוטטים ואוכלוסיותם התאוששה רק בעקבות תוכנית חירום לחיסון המוני של כלבים.
צפו בטיפול בפדנג בספארי ברמת-גן: