המדליף האמריקני: גאון מחשבים שלא סיים תיכון
עיתונאים ששוחחו עם אדוארד סנואודן מתארים צעיר מבריק, שקט וצנוע שלא סיים תיכון, אבל הצליח להתקדם בסוכנויות הביון האמריקניות בשל כישוריו בתחום המחשבים. בחשיפתו אתמול לתקשורת הפך לאחד המלשינים הגדולים בהיסטוריה האמריקנית
עוד חדשות בעולם :
כפר המוות: "מוכרים גופות איראנים כדי להתקיים"
לאחר 6 שנים: ייפגשו בכירים מצפון ודרום קוריאה
דיווח: אובמה יאשר משלוחי נשק למורדים בסוריה
שיא גינס: אישה אספה 45 אלף מגנטים למקרר
סנואדן בן ה-29 חי עם חברתו בבית פרטי בהוואי בטרם טס להונג קונג, שם הוא שוהה בבית מלון לא הרחק מהקונסוליה האמריקנית. עיתונאים ששוחחו עמו תיארו אדם "די חכם, רגוע וצנוע. אמן במחשבים".
סוכן חשאי במסווה של דיפלומט
בשנת 2003 התגייס סנואודן לצבא האמריקני, עבר הכשרה בכוחות המיוחדים אך שוחרר מהצבא לאחר ששבר את שתי רגליו בתאונת אימונים. לדבריו, הוא התאכזב כשגילה שרוב חבריו לאימונים רצו "להרוג ערבים, לא לעזור לאף אחד" בעוד הוא התגייס לצבא כדי "לעזור לשחרר אנשים מדיכוי".
העבודה הרצינית הראשונה של סנואודן הייתה כמאבטח באחד ממתקני ה-NSA באוניברסיטת מרילנד.
בשנת 2009 התחיל סנואודן לעבוד ב-NSA ובארבע השנים האחרונות הועסק על ידי קבלנים חיצוניים שסיפקו לסוכנות הביון שירותי אבטחה. בין החברות שבהן עבד היו "דל" ו"בוז אלן". בראיון ל"גרדיאן" הוא טען שהוא חי חיים נוחים ומשתכר 200 אלף דולר בשנה.
"הייתה לי גישה לכל רשימות העובדים ב-NSA, לכל קהילת המודיעין והפעולות הסמויות ברחבי העולם", סיפר סנואודן ל"גרדיאן".
"הייתה לי סמכות לצותת לכל אחד - אפילו לנשיא"
לטענתו, "כל אנליסט בכל זמן יכול לפגוע במישהו. אני, יושב ליד שולחן הכתיבה שלי, בהחלט יש לי את הסמכויות לצותת לכל אחד - לך, לרואה החשבון שלך, לשופט פדרלי ואפילו לנשיא". הוא גם טען שהיה יכול לכבות את כל מערכת המחשבים באחר הצהריים אחד אם רצה לעשות זאת.
סנואודן תואר אתמול כמי שחי בפחד בשבועות האחרונים וכמעט לא יוצא מחדר המלון שלו. הוא צפה בטלוויזיה באיומי וושינגטון לרדוף את המדליפים. על פי ה"גרדיאן", הוא סיים את העתקת המסמכים במשרד ה-NSA בהוואי לפני שלושה שבועות והודיע לממונים עליו שעליו לצאת לחופשה בת כמה שבועות כדי לעבור טיפול בשל האפילפסיה שממנה הוא סובל. גם לחברתו אמר שייעדר, אך לא ציין מדוע. ב-20 במאי הוא טס להונג קונג ומאז כאמור הוא שם.
ה"גרדיאן" תיאר את סנואודן כאדם שדגל מאוד בערך הפרטיות. המחשב הנייד שלו היה מעוטר במדבקות שתומכות בארגונים למען חופש אינטרנט, בהם "קרן החזית האלקטרונית" (EFF) ו"פרויקט טור". אף שאמר שהוא "האמין להבטחות של אובמה", הצביע סנואודן "למפלגה שלישית" בבחירות לנשיאות ב-2008. מרישומי תרומות פוליטיות עלה כי הוא תרם כסף לקמפיין של רון פול הרפובליקני.
סנואודן נחשב עתה לאחד מהמלשינים הגדולים בהיסטוריה האמריקנית, לצד דניאל אלסברג מהקבינט של הנשיא לינדון ג'ונסון, שהדליף ל"ניו יורק טיימס" מסמכים ממלחמת וייטנאם, והחייל ברדלי מנינג העומד בימים אלה למשפט על העברת מסמכים ומברקים סודיים אמריקניים לאתר ויקיליקס.
כשהעביר את התיק הראשון של מסמכים מסווגים הוא צירף לכך הערה: "אני מבין שיגרמו לי לסבל בגין פעולותיי" אבל "אני אבוא על סיפוקי אם הפדרציה של חוק סודי, חנינה לא שוויונית וכוחה המופרז של הרשות המבצעת ששולטת בעולם שאני אוהב תיחשף ולו להרף עין".
"אני מוכן לסכן את כל זה משום שאני לא יכול לאפשר במצפון נקי לממשלת ארה"ב להרוס את הפרטיות, את חופש האינטרנט ואת החופש הבסיסי".
בשבוע האחרון נחשפה תוכנית ריגול רחבת היקף שמאחוריה עומדת הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האמריקנית. העיתונים "גרדיאן" הבריטי וה"וושינגטון פוסט" האמריקני חשפו בין היתר שממשלו של ברק אובמה ריגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים וגם דרך שירותי האינטרנט והרשתות החברתיות.
בממשל ובמודיעין האמריקני הביעו דאגה חמורה מנזקים לביטחון המדינה כתוצאה מהדלפת תוכניות הציתות הסודיות.