שתף קטע נבחר

נתנה דירה לשניים מילדיה - ועוררה קרב משפחתי

קשישה שהחליטה למסור במתנה דירה לשניים מילדיה, הכעיסה את אלו שלא קיבלו. המהומה הובילה לכך שהחליטה לקחת את הנכס בחזרה, איך הסתיימה הסאגה המשפחתית בבית המשפט?

קשישה בת 80 ולה תשעה ילדים, ביקשה להסדיר מבעוד מועד מה ייעשה בדירת מגוריה לאחר מותה. היא חתמה על צוואה לפיה רכושה יחולק שווה בשווה בין ילדיה, אך שני בניה ביקשו להבטיח שהדירה תועבר לשניהם בלבד.

 

 

הילדים רבו על הרכוש - אמם התחרטה (אילוסטרציה) (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
הילדים רבו על הרכוש - אמם התחרטה (אילוסטרציה)(צילום: ישראל יוסף)

 

הם ניגשו יחד עם אמם לעו"ד, שהחתים אותה על מסמכי העברה ללא תמורה וייפוי כוח בלתי חוזר לטובתם. כשבועיים לאחר החתימה על המסמכים, הודיעה האישה כי היא חוזרת בה. אלא שהבנים לא ויתרו בקלות, ולכן האם נאלצה להגיש נגדם תביעה לביהמ"ש לענייני משפחה בתל-אביב.

 

לטענתה, חתמה על מסמכי העברת הדירה תחת לחץ, מבלי שהוסבר לה על מה היא חותמת ומבלי שהבינה את משמעות החתימה. לטענתה, התחייבה להעניק את המתנה בפועל רק לאחר שימלאו לה 120 שנה. מאחר שברור שלא תגיע לגיל זה, הכוונה הייתה להעניק את המתנה לאחר מותה. אלא שהחוק לא מאפשר לעשות זאת - אלא בדרך של צוואה. מכאן שהמתנה ממילא חסרת תוקף.

 

הבנים טענו מנגד כי אמם חתמה על מסמכי ההעברה מרצונה החופשי, לאחר שהובהרה לה משמעות הפעולה ומבלי שהופעל עליה לחץ כלשהו. הם הוסיפו כי התביעה נובעת מהשפעת בנותיה (אחיותיהם), אשר לא מעוניינות כי הדירה תעבור לידיהם.

 

האם יכולה להתחרט עד הגיעה ל-120

השופטת אסתר ז'יטניצקי (רקובר) קיבלה את התביעה. היא קבעה כי לא ניתן לומר שהאם לא ידעה ולא הבינה שהיא חותמת על מסמכי העברה ללא תמורה לשני בניה. במצב כזה, לא ניתן לבטל את המתנה כיוון שהדבר אינו עומד בתנאי החוק.

 

עם זאת, השופטת פסקה כי ניתן לבטל מסיבה אחרת - למרות שהמסמכים עליהם חתמה נועדו להעביר את הדירה בעודה בחיים, וללא זכות חזרה, ניתן לאפשר לתובעת לחזור בה מהתחייבותה. זאת, משום שגם הבנים וגם האם סברו כי הדירה תועבר רק לאחר שימלאו לאם 120, ועד אז היא רשאית לעשות בה כרצונה.

 

לפיכך השופטת קבעה כי מסמכי ההעברה ללא תמורה וייפוי הכוח בטלים. הוצאות לא נפסקו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים