הפשע לא משתלם: גנב 1,500 שקל, ישלם 5,000
אדם שגנב ארנק עם 1,500 שקל, נתפס על-ידי המשטרה והורשע בהליך פלילי. לאחר שסירב להודות, נתבע גם בהליך אזרחי - והפסיד גם בו
אדם שארנקו נגנב, הגיש נגד הגנב - שנתפס על ידי המשטרה - תביעה לפיצוי בגין על עוגמת הנפש שנגרמה לו. הוא טען כי הכסף שנגנב ממנו (1,500 שקל) נשאר בידי המשטרה במשך כשנה, וכי הפסיד שלושה ימי עבודה ונאלץ לשלם עבור ייעוץ משפטי.
לאחר שהנתבע הגיש כתב הגנה שבו הכחיש את מעשיו, הוא הורשע במסגרת הליך פלילי שננקט נגדו. בין העונשים שהוטלו עליו, הוא נדרש גם לשלם לתובע פיצוי של 2,000 שקל. לכן בדיון בהליך האזרחי, טען כי הפיצוי שנפסק בהליך הפלילי מספיק "כדי לסיים את העניין".
לא התחרט ולא התנצל
השופט פאול שטרק מביהמ"ש לתביעות קטנות בירושלים, קיבל את התביעה. "הנתבע, במקום להודות במעשיו או להשיב את הכסף שנגנב, טען את גרסתו אשר נדחתה בהליך הפלילי. הימנעות הנתבע מלסיים את ההליך האזרחי גרם להימשכות ההליכים", כתב השופט, והוסיף כי העובדה שנפסק לתובע פיצוי במסגרת הליך פלילי, לא מונעת פיצוי נוסף בהליך אזרחי בגין עוגמת הנפש שנגרמה.
"עצם הגניבה מהווה פגיעה בכבודו של האדם אשר על לא עוול בכפו נופל הוא קורבן למעשה פלילי של הזולת", כתב השופט. הוא ציין כי הנתבע אף לא התנצל או הביע חרטה על מעשיו, מה שהשאיר את התובע פגוע.
לאחר שקיבל את גרסת התובע, לפיה הפסיד שלושה ימי עבודה ושילם עבור ייעוץ משפטי, פסק לטובתו 3,000 שקל: 1,500 עבור הפסד ימי העבודה והייעוץ המשפטי ו-1,500 שקל נוספים בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו. כך שבסופו של דבר, התובע יקבל פיצוי של 5,000 שקל (מתוכם 2,000 מההליך הפלילי). הוצאות נוספות לא נפסקו.
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין