משרד הבריאות רוצה לעודד הנקה? שישקיע כסף
"אם מישהו במשרד הבריאות היה באמת רוצה לעודד הנקה אז הוא היה טורח, ובכן, לעודד הנקה. לא לחפש כותרות או להעניש את האמהות שבחרו לא להניק". טלי בריל מזכירה, בטור תשובה לשרת הבריאות יעל גרמן, איך באמת מעודדים הנקה
אפתח בגילוי נאות: קוראים לי טלי, אמא לשלושה ילדים, ואני מניקה. עדיין מניקה. היונק אגב בן שנה וארבעה חודשים.
עוד חדשות ועידכונים בפייסבוק של ynet
במדינת ישראל כולם מתערבים לך כל הזמן. אני כבר עונה באוטומט לכל אלו שחייבים להגיד משהו על גילו של היונק שכן, אני יודעת בן כמה הוא. וכן, חזרתי לעבודה אחרי 14 שבועות והוא קיבל בקבוק שאוב. כן, יש לו שיניים. לא, זה לא כואב. כן גם אחיו ואחותו ינקו, כל אחד לתקופה אחרת. וכן, אני אניק כל עוד זה מתאים לשנינו, לי ולו. זו הבחירה שלי, לא של אף אחד אחר.
כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?
עוד על הנקה:
הנקה: איזו משאבת חלב אם הכי טובה ונוחה
איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה
מדריך וידאו: לעבור בקלות את ההנקה הראשונה
ולמרות זאת, ואולי בגלל זאת, ההתערבות הבלתי פוסקת בזכות שלנו הנשים להחליט מה מתאים לנו מרתיחה אותי. כשראיתי אתמול את הכתבה על חוזר משרד הבריאות החדש בנוגע להנקה תהיתי מה משתי האופציות נכונה יותר: האם מישהו במשרד הבריאות החליט שהוא רוצה להראות לשרת
הבריאות החדשה שהוא עובד (ואין דרך מהירה יותר מלשחרר חוזר ולפגוע שוב בזכויות ההורים והנשים) או שמישהו במשרד הבריאות מנסה להחזיר את קהילת ההורים בכלל, ואת הנשים בפרט, למחשכי שנות ה-50? שתי האופציות, אגב, מקוממות והן טעות אחת גדולה.
אז רגע לפני שאחיות יעמידו את ילדינו בשורות ויכריחו אותם לשתות שמן קיק על מנת שנוכל לרכוש לחם במכולת, הגיע הזמן להגיד: "עד כאן!". צאו לנו בבקשה מהגוף, מהרחם, מהחזה ואם אפשר גם מהדרך בה בחרנו לגדל את ילדינו.
ההצהרות הדרקוניות האחרונות בנוגע להגבלת המימון של טיפולי הפוריות, הסנקציות הכלכליות שיוטלו על אלו שבחרו לא לחסן את ילדיהם וההודעה האחרונה בדבר איסור ההנחות לתחליפי החלב במטרה לעודד הנקה הינם פגיעה קשה בזכויות שלנו ההורים בכלל ובזכויות הנשים בפרט.
רוצים לעודד הנקה? תשקיעו
ובכלל, אם מישהו במשרד הבריאות היה באמת רוצה לעודד הנקה אז הוא היה טורח, ובכן, לעודד הנקה. לא לחפש כותרות או להעניש את האמהות שבחרו לא להניק. אני חושבת שאין כמעט אישה הרה שלא יודעת שזה חשוב, אבל אם באמת רוצים שהיא תבחר בהנקה - אז כדאי שתעזרו לה לקבל את ההחלטה שמתאימה לה.
איך עושים זאת? זה מתחיל עוד בשלבי ההריון, בהטמעת מערכי הדרכה להנקה. תנו לנשים מידע ואופציה לבחור לא רק עגלות וחדרי לידה, אלא גם בנושא ההנקה.
וזה ממשיך בבתי החולים. במקום מכרזים כאלו ואחרים של "חופש בחירת תחליפי החלב" (סוגיה ששווה דיון נפרד) תחייבו אותם להכפיל (לפחות) את מספר יועצות ההנקה במחלקות היולדות ולהפוך אותן לחלק בלתי נפרד מהצוות - 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע ,365 ימים בשנה. כי נשים יולדות בכל הימים ובכל השעות, גם בסופי שבוע וביום כיפור, וההתחלה היא קריטית. הרי המצב האבסורדי שקיים היום, שבו יועצת הנקה באה למספר קטן של שעות בבוקר, הוביל לכך שמי שההנה באמת חשובה לה מביאה, על חשבונה (ומדובר בסום לא קטן) יועצת הנקה לבית החולים.
רוצים עוד דוגמאות לחיזוק הבחירה של נשים בהנקה? תנו לנו תמיכה גם אחרי השחרור מבית החולים. הכריחו את קופות
החולים להעמיד לרשות המטופלות שלהם יועצות הנקה ללא תשלום בכל מקום בארץ; הוסיפו לטיפות חלב יועצות הנקה (ולא, חברים, אחיות טיפת חלב הן לא יועצות הנקה).
רוצים לעודד הנקה בלעדית של חצי שנה? תמכו בתוכנית לחופשת לידה שלא מסתיימת אחרי 14 שבועות, אלא חופשת לידה בתשלום של חצי שנה; פעלו לחקיקה ואכיפה של שעות הנקה גם במגזר הפרטי; חוקקו חוק שמחייב עסקים לאפשר לנשים לשאוב במקום העבודה (ולא, חברים, לשאוב בשירותים זו לא אופציה); חייבו מקומות ציבוריים להקצות חדרים לפינות הנקה (גם כאן, שירותים זו לא אופציה) - וזה רק על קצה המזלג.
אסור לאף אחד להתערב בבחירה האישית
אבל בואו לא נתבלבל לרגע: הנקה זו בחירה. וממש כמו בחירות אחרות גם כאן יש לאפשר לנו, ובכן, לבחור. זה תלוי בכל יולדת ובתחושה שלה, ביכולת שלה, ולא מעט פעמים זה תלוי גם ברך הנולד עצמו. אל לנו להתערב בבחירה אישית זו - גם אם היא שונה ממה שגורסות המלצות משרד הבריאות.
אם מישהו במשרד הבריאות היה טורח לעקוב אחרי השיח האמהי הוא היה רואה כי השאלה איפה יש מבצעים על תחליפי החלב היא אחת השאלות הפופולריות ביותר. בגלל העלות הגבוהה שלהם הורים לא מפסיקים לעקוב אחר מבצעים, ולכן הענישה הכלכלית של אלו שבחרו לא להניק על ידי איסור על קיומם היא גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה, במיוחד בתקופות כלכליות קשות כמו זו שלפנינו.
רוצה משרד הבריאות לעודד הנקה? כאמור, יש המון מה לעשות בנידון - ענישה כלכלית היא בטח לא אחת מהדרכים שיעזרו. אם כבר, היא תעשה את ההיפך.
טלי בריל היא מומחית במדיה חברתית ואמא לשלושה. לעמוד הפייסבוק של טלי