הזכות שלי: מתי אפשר לבטל קנייה אימפולסיבית
סוכן מכירות צלצל בדלת ושיכנע אתכם לרכוש מוצר שאתם לא צריכים? התחרטם אחרי שחתמתם על עסקה בקמפוס? חוק הגנת הצרכן שומר עליכם גם במקרים של "עסקה ברוכלות"
הגיעו אליכם הביתה ושכנעו אתכם לרכוש מוצר מעולה מלא בהבטחות? דחפו לך בקמפוס מוצר לא שימושי בעליל? מכרו לך שעון שהפסיק לעבוד אחרי יומיים, או תכשיט "יוקרתי" בתשלומים מחוץ לבסיס בו את משרתת? כנראה שגם אתם נפלתם בפח של סוכני מכירות ממולחים.
לפני מספר חודשים סיפר לי לקוח על אחיו החייל, שחזר מהצבא עם שעון יוקרתי שקנה במחיר מציאה מחוץ לבסיס. מה שהוא לא ממש הבין כשקנה את השעון, זה שהוא עומד לשלם עליו קרוב למחצית ממשכורתו החודשית עד תום השירות. אותו חייל ורבים מאיתנו, מוקסמים לעיתים מיכולת מעוררת ההשראה של סוכני מכירות שונים. כאלה שמצליחים לשכנע אותנו כמה אנחנו באמת צריכים מוצר כלשהו, שכלל לא חשבנו לקנות עד לאותו רגע.
וכך במקרים רבים אנחנו מגיעים הביתה, ושואלים את עצמנו: איך לעזאזל קניתי את זה, ומה אני הולך לעשות עם מוצר שאני ממש לא צריך?
מהי "עסקה ברוכלות"?
חוק הגנת הצרכן מתייחס למקרים כאלו כאל "עסקה ברוכלות". המחוקק זיהה את חולשות הצרכן, שנמצא לעיתים בעמדת נחיתות מול סוכן מכירות. וכך נקבעו הוראות מיוחדות לנושא.
עסקה ברוכלות היא כל מכירה המתבצעת מחוץ למקום עסקו הקבוע של העוסק, ושמתבצעת בעקבות פנייה יזומה של המוכר לצרכן. דוכני מכירה בירידים ותערוכות לדוגמה, סוכני "מדלת לדלת" וכדומה. גם עסקה מחוץ למקום העסק הקבוע, שנעשתה בעקבות פנייה באינטרנט או בדוא"ל, נחשבת על-ידי ביהמ"ש כפנייה יזומה של עוסק לצרכן - כך שהוראות החוק לעניין זה יחולו עליה.
מה המוכר חייב כלפינו?
בעסקת רוכלות המוכר חייב לתת במעמד המכירה חוזה בכתב, בהתאם לשפה שבה נעשתה המכירה. החוזה צריך לכלול באופן בולט וברור את הפרטים הבאים בזה אחר זה: שם העוסק, מספר הזהות שלו (ת.ז. או ח.פ.) וכתובתו; התכונות העיקריות של המוצר או השירות שנמכר; המחיר הכולל של המוצר/שירות ותנאי התשלום; במידה ומדובר במוצר או שירות שאינו נמסר במקום, את מועד המסירה; פרטי האחריות למוצר; ומידע בדבר זכותו של הצרכן לבטל את העסקה בהתאם לחוק הגנת הצרכן.
למרות שהוראות אלו מחייבות את העוסק לציין ולהדגיש את הפרטים החשובים, רבים נוטים לבצע את המכירה תוך הפעלת מניפולציה ולחץ, כך שלא נשים לב לכל הפרטים או שנחתום על חוזה בהסתמך על הבטחות בעל-פה, בלי לקרוא את החוזה. מומלץ מאוד לקחת מספר דקות ולעבור על החוזה לעומק, וכך להימנע מעסקאות מפוקפקות או לא רצויות. כאלו שבהמשך יגזלו מכם זמן ומאמץ רב בניסיון לבטלן ולקבל את כספכם בחזרה.
מתי אפשר לבטל את העסקה?
במקרה בו רכשתם מוצר או שירות, ולאחר מכן החלטתם שאינכם מעוניינים בו, החוק מאפשר לבטל את העסקה. אפשרויות הביטול משתנות בהתאם לסוג המוצר או לשירות שרכשנו. הנה כמה דוגמאות:
- ברכישת מוצרים - ניתן לבטל בתוך 14 יום ממועד הרכישה, או מקבלת החוזה בכתב (המאוחר מביניהם) למעט "טובין פסידים" - מוצרים המאבדים מערכם עם הזמן, כמו למשל מוצרי מזון או עיתונים. החוק קובע שצריך להחזיר את המוצר באריזה המקורית (גם אם נפתחה), מבלי שנפגם או שנעשה בו שימוש. חיבור למים או לחשמל למשל נחשבים לשימוש.
- שירותים מתמשכים (למשל - טלפון, חדר כושר, שידורי טלוויזיה, אינטרנט, מועדונים) - אפשר לבטל את העסקה בתוך 14 יום מעשיית ההסכם, גם אם כבר התחלתם לקבל את השירות. במקרה בו החל השירות (שירותי טלפון לדוגמה), נידרש לשלם סכום יחסי בגין התקופה בה קיבלנו את השירות. במקרים בהם העוסק ביצע התקנה בבית הלקוח, באפשרותו לגבות דמי התקנה של עד 100 שקל למרות הביטול.
אז איך מבטלים עסקה?
בדרך כלל מספיקה הודעת ביטול לעוסק בכל דרך שהיא. אלא שמומלץ מאוד לשלוח הודעה בכתב לבית העסק, אפילו בדואר רשום, כדי שנוכל להוכיח שפנינו בזמן במקרה שהמוכר מסרב לבטל. מאותה הסיבה, בהודעות הביטול כדאי לפרט את נסיבות הקנייה והביטול, כך שנוכל לזכור את פרטי האירוע בבוא העת ונוכל לזהות כשלים נוספים באופן השיווק והמכירה של המוצר.
מה מגיע לנו לקבל בתמורה?
במקרה של ביטול, המוכר נדרש להשיב את התמורה ששולמה לא יאוחר משבעה ימים ממועד
הביטול ובאותו האופן שבו שולמה. תשלום בכרטיס אשראי שכבר חויב, ניתן להחזיר במזומן או בזיכוי לכרטיס.
חשוב לשים לב שעסקים רבים מציעים שוברים או זיכויים שונים במקום תמורה כספית. החוק קובע כי זכותכם לסרב לכך, ולדרוש לקבל את ההחזר במזומן.
מה עושים כשהמוכר מסרב לבטל?
במקרים רבים העוסקים מנסים למשוך את הצרכן באף, עד שהמועד המותר בחוק לביטול העסקה חולף. ואז מסרבים לבטלה בטיעון ש"הזמן עבר". אם תיעדתם כמפורט בסעיף הקודם את הפנייה, הדרך לתביעה סלולה בפניכם. וגם אם לא, כדאי לעמוד על שלכם ולתבוע. בנסיבות המתאימות, החוק מאפשר לכם אף לתבוע פיצויים ללא הוכחת נזק - עד לגובה של 10,000 שקל.
ולסיכום זכרו - כדאי לחשוב עוד פעם אחת לפני שקונים משהו שאולי לא צריכים. זה יכול לא רק לחסוך כאבי ראש, אלא גם לא מעט כסף.
- הכותבת היא המייסדת והבעלים של משרד עורכי הדין קרן בק פוגל
, המעניק שירותים משפטיים בתחומי המשפט המסחרי