סירבו ל"פינוי בינוי" ואולצו לשלם 2.75 מיליון שקל
דיירים שסירבו לחתום על עסקת פינוי בינוי ביהוד-מונוסון, חויבו על-ידי בית המשפט לפצות את יתר הדיירים ב-2.75 מיליון שקלים. אבל יש פתח מילוט
לא משתלם להתנגד לפינוי בינוי. דיירים שסירבו לחתום על הסכם ביהוד-מונסון, חויבו לפצות את אלו שהסכימו בסכום של 2.75 מיליון שקל.
התובעים, דיירים בשכונה שנבנתה לפני למעלה מ-30 שנה, התקשרו עם חברה לבנייה. בהסכם הוחלט לבצע פינוי בינוי, במטרה לשפר את תנאי המגורים ואיכות החיים בשכונה. לאחר שנתקלו בסירוב מצד קומץ דיירים, החליטו להגיש נגדם תביעת פיצויים - בגין נזקים שייגרמו כתוצאה מעצירת הפרויקט.
בתביעה, שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בלוד, התובעים טענו שהסירוב לחתום אינו סביר. מטרתו לשפר את תנאי ההסכם, תוך פגיעה בעקרון השוויון לפיו התמורה צריכה להיות זהה בין כלל הדיירים. ולמרות ששמאי מטעמם העריך את שווי הנזק ב-22 מיליון שקל, התובעים תבעו הרבה פחות - 2.75 מיליון.
למול תביעת רוב בעלי הדירות, הסרבנים טענו שתנאי החוזה אינם סבירים. לדבריהם דירת התמורה לא ראויה ביחס לדירתם הנוכחית, דמי השכירות המובטחים לא משקפים את המחירים המקובלים באזור והערבות הבנקאית נמוכה.
סירוב בלתי סביר
השופטת אסתר שטמר קיבלה את התביעה. לקביעתה, טענת הסרבנים - לפיה תנאי החוזה אינם סבירים - חסרת כל תוקף. זאת, מפני שבניגוד לנטען, הוכח כי דמי השכירות שישולמו להם בתקופת הפרויקט משקפים את המקובל באזור. גם גובה הערבות הבנקאית עודכן תוך כדי התקדמות הפרויקט, כך ששוויה בסופו של דבר גבוה משווי הדירה הנוכחית שלהם.השופטת ציינה בנוסף, כי לדעתה מתן ערבות בנקאית גבוהה יותר רק לחלק מהדיירים במתחם, אינה מקובלת ופוגעת בעקרון השוויון. לסיום, השופטת שבה והדגישה את חוסר הסבירות הגלום בסירוב לחתום על ההסכם, תוך פגיעה ב-94% מכלל בעלי הדירות במקבץ הבניינים.
מכיוון שהתובעים העמידו את סכום התביעה על 2.75 מיליון שקל, זהו סכום הפיצוי בו חויבו הסרבנים. כמו כן, נפסקו הוצאות שכר טרחת השמאי בסך של כ-21 אלף שקל, ושכר טרחת עורך דין של 20 אלף שקל.
למען הסדר הטוב, השופטת ציינה כי אם הנתבעים יחתמו על ההסכם תוך 30 יום, לא יאלצו לשאת בתשלום הפיצויים ושכ"ט עו"ד - אלא רק בתשלום ההוצאות שהוציאו התובעים בפועל.
הושאר פתח מילוט
לדברי עו"ד דניאל רותם, העוסק בתחום המקרקעין, "פסה"ד מיישם את הוראות חוק פינוי ובינוי (פיצויים), המחייב סרבנים לפצות את שכניהם שחתמו על ההסכם, בשיעור ההפרש שבין שווי הדירות החדשות לערך הדירות הנוכחי.
"החוק נועד להיטיב עם אוכלוסיות המתגוררות בתנאי דיור קשים, ולמנוע התנגדויות בלתי מוצדקות של סרבנים, המנסים לקבל תמורה גבוהה מזו שקיבלו שכניהם. עם זאת, יש לשים דגש מיוחד לפתוח המילוט שמשאיר ביהמ"ש לסרבנים, במידה ויצטרפו לשכניהם ויחתמו על ההסכם".
- לעיון בפסק הדין
מומלצים