שתף קטע נבחר
 

סכנת פינוי-בינוי: לא תוכלו להחזיק את הדירה

השיקולים לבצע פרויקטים של פינוי-בינוי לרוב כלכליים. לפי דו"ח חדש, הרשויות המקומיות לא משתפות מספיק את הציבור לגבי אופי השכונה החדשה שתקום אחרי פרויקט כזה, והתושבים נאלצים להעתיק את מקום מגוריהם לאזור צנוע יותר - כי אינם יכולים להרשות לעצמם לתחזק את הדירה החדשה שקיבלו

הרצון לבצע פרויקטים של התחדשות עירונית, לא תמיד מגשים את כל המטרות שעומדות בבסיסו. על פי דו"ח חדש בנושא התחדשות עירונית, הרשויות המקומיות אינן טורחות לדווח לדיירי השכונה מה יהיה תמהיל האוכלוסייה החדש, עם הקמת מגדלי המגורים וכניסתם של דיירים חדשים לשכונה. בעקבות זאת חלק ניכר מהדיירים נאלצים לנטוש את השכונה - כי לא תמיד הם יכולים לתחזק את הדירות החדשות שהם מקבלים.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

 רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

הדו"ח, שחובר על ידי ארגון שגרירי רוטשילד (קרן רוטשילד קיסריה) והוצג היום (ד') בכנס שקיים הארגון במכללה האקדמית תל-אביב-יפו, כלל ראיונות עומק עם 34 בעלי תפקידים הפועלים בתהליכי פינוי-בינוי: 6 חברי אקדמיה, 6 פעילים וחברי עמותות הפועלות למען תושבים, 10 נציגים מהרשויות המקומיות, מנהל התכנון במשרד הבינוי והשיכון, 5 אדריכלים ויזמים ו-7 תושבים.

 

מניתוח הממצאים עולה כי קיימים מספר חסמים עיקריים בתהליך פינוי-בינוי שפוגעים בתושבים הוותיקים. הראשון, הוא שמנגנון שיתוף ציבור קיים ברשויות מקומיות רבות למראית עין בלבד. בפועל, לפי הדו"ח, הרשות המקומית לא מנדבת פרטים באשר לאופייה החדש של השכונה. השיתוף עם התושבים מינימלי, אומרים בארגון שגרירי רוטשילד, ונאמרים להם דברים כלליים בלבד. הסיבה היא, לפי הדו"ח, העלויות הגבוהות של תהליך שיתוף הציבור.

 

חדשות טובות או לא?

עוד נטען בדו"ח כי הקריטריונים הלא ברורים לתמהיל האוכלוסייה בפרויקט העתידי, מביא לנטישת תושבים ותיקים ולמחסור בדיור בר-השגה במתחמים החדשים. הדברים מוסברים בעובדה כי היזם מקדם פרויקט יוקרתי ככל האפשר משיקולים כלכליים ועסקיים.

 

אמנם מצד אחד, עבור הדיירים מדובר בחדשות טובות, שכן לעתים שווי הדירה שלהם עולה פי 3 או 4. מצד שני, התייקרות תחזוקת המגורים, הכוללת עלייה במחירי הארנונה ועלייה משמעותית באחזקת המבנה החדש, מביאים לעזיבה בשל מעמסה כלכלית שנוספה להם.

 

"בונים הכי גבוה והכי רווחי שאפשר, ללא מדיניות לטובת דיור ציבורי", מסביר לירון חרבי גנוסר, רכז בארגון שגריר רוטשילד. "האחזקה של דירה קטנה בבניין של שתי קומות היא זניחה, לעומת אחזקת דירה גדולה בבניין בן 20 קומות". למרות זאת, הוא אומר, לאחרונה חל שיפור כלשהו בענייני שיתוף הציבור.

 

סופי אלדור, מנהלת אגף לתכנון ובינוי במשרד הבינוי והשיכון הגיבה לדו"ח בכנס ואמרה כי "משאב זכויות הבנייה בישראל שווה המון כסף. הקרקע והרכוש בסוף פרויקט פינוי ובינויו גדל פי 4. במרכז הארץ אין יותר איפה לבנות. גם אם מינהל התכנון יצליח במדיניותו להוסיף עתודות קרקע, הוא לא יצליח להגיע ל-70 אלף דירות, שעליהן הוא מצהיר. בפועל, המספר יהיה נמוך בהרבה. זו אחת הסיבות שהמחירים ימשיכו לעלות, כולל של דיור בר-השגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
פינוי בינוי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים