שתף קטע נבחר

 

ביטול המענק לדירה: "הזוגות הצעירים בלחץ"

זוגות צעירים בפריפריה מנסים להספיק ולנצל את ההטבה לרכישת דירה ראשונה בסך 100 אלף שקלים, שהממשלה החליטה לבטל. "אני בריצות בבנקים, עם צירים מוקדמים", סיפרה תושבת הדרום. ראשי הרשויות מזהירים: ערי הפיתוח ייפגעו

בזמן שהרשויות שבתו אתמול (יום ג') במחאה על ביטול המענק לרכישת דירה בפריפריה, ניסו התושבים לנצל את הימים האחרונים לפני כניסת ההוראה לתוקף כדי להשלים את קניית הדירה. "אני בריצות בבנקים עכשיו, אם הרופא היה יודע שאני ככה אז אוי ואבוי לי", אומרת מורן וקנין, תושבת מבועים בת 30, שנואשת לקבל את המענק רגע לפני שהיא יולדת. "אני עם צירים מוקדמים ומתאשפזת כל רגע. בגלל הגזירה החלטנו לקנות בית כדי לקבל את ההטבה. המענק שמתבטל הוא ממש משמעותי עבורי".

 

בחודש שעבר החליטה הממשלה לקצץ את המענק הניתן לרוכשי דירה ראשונה ב-60 ערים בפריפריה. המענק עמד על 100 אלף שקלים - 60 אלף הועברו ישירות לרוכשי הדירה, ו-40 אלף הועברו לקבלן וסבסדו את עלות הפיתוח. במסגרת השביתה לא פעלו כלל המוסדות המוניציפאליים, לרבות איסוף האשפה ועמדות קבלת הקהל. מערכת החינוך המשיכה לפעול כרגיל.

 

בפריפריה שבתו: "דופקים אותנו"    (צילום: רועי עידן)

בפריפריה שבתו: "דופקים אותנו"    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"עצוב לי שעד שהיה משהו לתושבי הפריפריה, משהו שעודד אותנו ונתן לנו את הקפיצה הזו, מבטלים את זה", קבלה וקנין.

"למה דווקא בזה הם נוגעים? זה ליפול על השכבות החלשות. מי שיש לו כסף לא צריך עזרה וקונה גם בית שני. זה יהיה הפסד גדול בשבילי ובשביל שאר הזוגות הצעירים שרוצים לקנות".

 

מתווכים וסוכני נדל"ן מצפון חשים גם הם את מצוקת הלקוחות ומזהירים מפגיעה בענף. "זו מכה קשה ואני מרגיש שהזוגות הצעירים בלחץ ולא יודעים מה לעשות", מעיד איציק דהן, בעל משרד תיווך "אביב" בנתיבות, "גם ככה מחירי הדירות עלו בצורה מטורפת והבנק מקשה. עכשיו שיורידו את המענק זו תהיה מכה קשה לענף הנדל"ן. זה יאט את קצב הצמיחה וישפיע על כל האזור. נחזור לימים בהם הילדים גרים אצל ההורים, בכל מיני מחסנים ויחידות דיור. אנשים כבר מדברים על זה וחבל".

 

אבי בן פורת, מתווך מחצור הגלילית, מסביר את חשיבות המענק עבור לקוחותיו: "מי בא הרי לקנות בית ב-700 אלף שקלים בחצור הגלילית? כנראה מי שלא יכול לקנות בית במיליון שקלים במחניים. ואלו שגם 700 אלף שקלים אין להם, מוכנים להתפשר על אזור ורוצים את המענק". הוא תלה את ביטול המענק ביציאת המפלגות החרדיות מהקואליציה. "המענק הזה תוכנן כדי להיטיב עם האוכלוסייה החרדית אבל הוא שרת גם אותנו. עכשיו כשאין למפלגות החרדיות ייצוג בקואליציה, מבטלים להם את ההטבה שיועדה להם, אבל גם תושבי הפריפריה נפגעים".

 

"המענק משמעותי". מורן וקנין ומשפחתה ()
"המענק משמעותי". מורן וקנין ומשפחתה

 

בקרית שמונה יודע ראש העיר נסיים מלכה שביטול ההטבה יגרום לו לאבד נקודות בתחרות על קליטת אוכלוסייה חדשה המגיעה לאזור. זו, לדעתו, תבחר בנסיבות אלה להתגורר בהרחבות היישובים שמסביב ולא בעיר. "זו החלטה שאומרת 'אנחנו לא מעוניינים שזוגות צעירים יבנו את ביתם בקרית שמונה'. היום יש לנו סוף-סוף עתודות קרקע שאפשר לבנות עליהן 1,500 יחידות דיור בשכונה, ועד שהגענו לשלב הזה, באה הממשלה ואומרת שהיא לא מעוניינת שקרית שמונה תתרחב", אמר מלכה. "מצד אחד אומרים שרוצים להביא 300 אלף תושבים לצפון (יומרה של המשרד לפיתוח הנגב והגליל, מ.ב.) ומצד שני עושים דבר הפוך", הוסיף.

 

בדרום מזדהים. "מה לעשות, מדינת ישראל נגמרת בגדרה", אומרת בייאוש מחזיקת תיק הרווחה בעיריית דימונה, מרינט וקנין. "אנחנו זקוקים לכל ההטבות הללו. כל זוג ייאלץ לעשות את החושבים שלו. הרי לזוגות צעירים אין הון עצום. הכול זה דרך משכנתאות. עכשיו

כל זוג יצטרך להחליט אם לחיות בשכירות או לקנות. אני לא מקנאה בהם. גם ככה הדיור התייקר מאוד. לשכור בית בדימונה זה 3,500 אלף שקלים בחודש, זה לא פשוט. אני מקווה שאנחנו נצליח לבטל את רוע הגזירה".

 

ביטול ההחלטה היא גם המטרה העומדת לנגד עיניהם של ראשי הרשויות. דוד בוסקילה, ראש עיריית שדרות וראש ועד ערי הפיתוח בשלטון המקומי, אמר: "השביתה שלנו כרגע היא ליום אחד בלבד ולאחר שנראה את ההתפתחויות נחליט על צעדינו הבאים". הוא הבהיר שביטול המענק פוגע ביתרון שבקניית דיור בפריפריה, ולכן "יפגע בצורה קשה בערי הפיתוח, ואף יוביל לקריסת התעשיות המתקדמות המועטות הפועלות בתחומן".

 

אילנה קוריאל, נרי ברנר ומאור בוכניק
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורן וקנין. דירה לפני לידה
מומלצים