שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: התנגדות גורפת להעלאת הארנונה

הצעת האוצר במסגרת חוק ההסדרים להעלאה מדורגת של תעריף הארנונה ב-0.3% במשך עשור ל"רשויות חזקות" דוגמת חיפה ותל אביב, עוררה את התנגדותם של חברי הכנסת החברים בוועדת הכספים. יו"ר הוועדה, ניסן סלומיאנסקי: "האופוזיציה לא רוצה את התקציב ורוצה להפיל את הממשלה"

בוועדת הכספים היתה היום (א') התנגדות כמעט גורפת להצעת האוצר בחוק ההסדרים לאפשר העלאה חריגה של תעריפי הארנונה ב-0.3% החל מ-2014 ל-57 רשויות מקומיות ואזוריות המוגדרות כ"עצמאיות וחזקות", למשך 10 השנים הבאות. העלאת המסים נועדה לסבסד את מענקי האיזון לכ-200 רשויות המוגדרות כ"חלשות". הוועדה החלה בסדרת דיונים מרתוניים על הכנת חוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית.

 

ועדת הכספים אישרה נוסח מחמיר של חוק הריכוזיות

ועדת הכלכלה: אין התחייבות להוריד מחיר המים

ועדת הכספים תקים ועדה לבחינת מע"מ דיפרנציאלי

 

מדובר על תוספת מסים של 450 מיליון שקל - 175 מיליון שקל בשנה שיבואו ממיסוי המגזר הפרטי והעסקי. בנוסף יבוטל מקדם ההתייעלות, שהוא רכיב משמעותי בנוסחת עדכון הארנונה, מה שיגדיל את המעמסה הכספית על הרשויות המקומיות ב-135 מיליון שקל בשנה, שיבואו על חשבון השירותים לאזרח. לוועדה הובהר כי זו חלופה לקיצוץ רוחב ממענקי האיזון שהיה מאלץ את העלאת הארנונה ב-10%.

 

העלאת הארנונה המבוקשת היא לגבי הרשויות המקומיות והאזוריות הבאות (לפי סדר הא"ב): אבן יהודה, אזור, אשדוד, אשקלון, באר טוביה, באר יעקב, באר שבע, בני שמעון, ברנר, גבעתיים, גזר, גן רווה, דרום השרון, הוד השרון, הרצליה, זיכרון יעקב, חבל איילות, חבל מודיעין, חדרה, חולון, חוף הכרמל, חוף השרון, חיפה, יבנה, יהוד-מונוסון, יואב, כוכב יאיר, כפר ורדים, כפר סבא, כפר שמריהו, לב השרון, להבים, מגידו, מודיעין-מכבים-רעות, נס ציונה, נשר, נתניה, סביון, עומר, עמק חפר, עמק יזרעאל, עמק לוד, פתח תקווה, קריית אונו, קריית ביאליק, קריית טבעון, ראש העין, ראש פינה, ראשון לציון, רחובות, רמת-גן, רמת השרון, רמת ישי, רמת הנגב, רעננה, תל אביב-יפו, תמר.

 

"נושא שראוי לדון עליו לא בנוהל חפוז"

תרגיל של האופוזיציה כמעט מנע את תחילת הדיונים בחוק ההסדרים. חבר הוועדה והיו"ר הקודם ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ביקש הבוקר להעביר את הדיון בכל תיקוני החקיקה הנוגעים לרשויות המקומיות מוועדת הכספים לוועדה שהוא עומד היום בראשה - המדע והטכנולוגיה. הבקשה תעלה לדיון רק מחר (ב') בוועדת הכנסת הקובעת את סדרי עבודת הבית. לכן הוא ביקש לבטל את ישיבת ועדת הכספים שנועדה להיום.

 

אבל הישיבה לא בוטלה. היו"ר ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) קיים אותה תחת כותרת אחרת: להלכה, לא ישירות על הארנונה אלא כ"דיון כללי". למעשה הדיון התנהל על המיסוי החדש על פי סיכומים שנעשו בחודש שעבר בין משרדי האוצר והפנים למרכז השלטון המקומי על היקף מענקי האיזון נוכח הקיצוצים בתקציבי 2013/14 ויחסי הגומלין בין הממשלה לרשויות. חלק מהסיכומים מעוגן בחוק ההסדרים.

 

גפני ביסס את בקשתו על הטענה שמדובר "בנושא רחב הנוגע למיסוי הציבור למשך שנים, שלא ראוי לדון בו על רגל אחת בנוהל החפוז של חוק ההסדרים". בלי קשר למנדט הוועדה שלו הוא הציע את עזרתה כדי להוריד את עומס החקיקה של רוב סעיפי חוק ההסדרים, המוטל על ועדת הכספים במקום שזו תקיים דיון שטחי בכולם תוך 5 שבועות.

 

לעצם העניין בוועדה היתה התנגדות כמעט גורפת להסדר. מרכזת הקואליציה ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו) התפלאה מדוע משרד הפנים שהיה שותף להסדר איננו חתום עליו. ח"כ אלעזר שטרן (התנועה): "המדינה שלא יכולה להתמודד עם האתגר שלה מעבירה אותו לגוף אחר". ח"כ יצחק כהן (ש"ס): "יש פה העלאת מסים, שלא ישלו אותנו". ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה): "זהו עיוות שהתושבים יממנו את השלטון המרכזי לא דרך מנגנון המיסוי הרגיל. זה פתח לדבר הכי מסוכן. אסור לאפשר את המנגנון המעוות הזה בחוק".

 

התנגדות חריפה למהלכי האוצר שיגר לקראת הדיון עו"ד אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר במכתב ליו"ר ועדת הכספים: "המדינה תממן את חוסר ההתייעלות בגביית המסים של הרשויות המקומיות (שעומדת על 55%) בתוספת עליות על כלל המשק ובניגוד למדיניות של הממשלה להקטנת יוקר המחיה". לדבריו, מקדם ההתייעלות, בעיקר של גביית המסים, יבוטל דווקא לאחר שהגדיל בפועל את הכנסות הרשויות במאות מיליוני שקלים ב-5 השנים האחרונות.

 

היו"ר סלומיאנסקי יצא נגד ההתנגדות הגורפת, בעיקר מהאופוזיציה, ש"לא רוצה את התקציב ורוצה להפיל את הממשלה". הוא הציע לחברי הוועדה להתמקד ולהילחם רק על "סעיפים כואבים" כשתהיה לנגדם התמונה המלאה של חוק ההסדרים, וניתן יהיה למצוא להם חלופות מתאימות. "יכול להיות שאם לא עמדנו לפני כיסוי גירעון גדול, אולי גם אני הייתי מתנגד להעלאת הארנונה ב-0.3%", אמר סלומינסקי.

 

שטרן: "לבטל הפטור ממע"מ על פירות וירקות"

ח"כ אלעזר שטרן מציע לבטל הפטור ממע"מ על פירות וירקות. חבר ועדת הכספים, ח"כ שטרן אמר היום: "אם נדרשנו במסגרת ועדת הכספים לאשר את העלאת המע"מ על מוצרי יסוד כמו לחם, חלב ותרופות, אין אנו יכולים להרשות לעצמנו להשאיר את הפירות והירקות מחוץ לתחום". עוד אמר ח"כ שטרן כי: "בעזרת הכסף שיחסך מהמע"מ על פירות וירקות נוכל לבטל או להקהות אחת או יותר מהגזירות המוכלות בתקציב הנוכחי כמו ביטול מענקי הדיור בפריפריה, ביטול המס על עקרות הבית וכדומה".

 

צריך להכיר את העובדות באשר למע"מ על פירות וירקות: במסגרת הדיון האחרון בוועדת הכספים טענו נציגי משרד האוצר כי באם יוטל מס שכזה, הוא צפוי להכניס לקופת המדינה כ-2.1 מיליארד שקל. וזו עוד נחשבת תחזית פסימית. הסיבה לכך היא שמעבר להכנסה הישירה מהטלת המע"מ, תהיה כאן מלחמה מוצדקת ונכונה בהון השחור שמסתובב בזכות הפטור הנוכחי. ראוי להזכיר כי בניגוד לעבר, 70% מהתוצרת החקלאית נמכרת היום במרכולים. מהפטור על המע"מ נהנים יותר בעלי היכולת מאשר החלשים מכיוון שהם צורכים יותר פירות וירקות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ניסן סלומיאנסקי, יו"ר ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים