ו' הכספים אישרה נוסח מחמיר של חוק הריכוזיות
הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את החלק העוסק בהפרדת הבעלות המשותפת על תאגידים פיננסיים וריאליים. הוועדה הרחיבה את מגבלות החוק על כ-60 תאגידים מונופוליסטים, לעומת הצעת הממשלה שהיתה חלה רק על 13
ועדת הכספים אישרה היום (ג') את השלב השני והמהותי בהצעת החוק הממשלתית לדילול הריכוזיות במשק. שלב זה עוסק בהסדרת ההפרדה של הבעלות המשותפת והצולבת על תאגידים פיננסיים וריאליים, בהמשך לשלב הקודם שכבר אושר ושעסק בצמצום הפירמידות.
- ועדת הכספים הגבילה את הפירמידה ל-2 שכבות
- חוק הריכוזיות: הטייקונים שייאלצו להיפרד מנכסים
- ח"כ סתיו שפיר: לחייב זיהוי של לוביסטים בכנסת
הוועדה אישרה את הצעת החוק לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. הנוסח המתוקן שאושר מחמיר יותר מהצעת החוק הממשלתית, בהתאם להצעות שהגיש יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי).
החוק מתייחס להפרדת הבעלות המשותפת על "תאגידים משמעותיים": תאגיד פיננסי ייחשב למשמעותי אם הוא מנהל נכסים בשווי העולה על 30 מיליארד שקל. תאגיד ריאלי ייחשב למשמעותי אם מחזור המכירות השנתי שלו עולה על 6 מיליארד שקל.
לב החוק אוסר על בעל שליטה בתאגיד פיננסי משמעותי (לרבות בנקים) להיות בעל שליטה גם בתאגיד ריאלי משמעותי, למעט החזקת ללא שליטה של עד 10% ממניות הגוף. בעל שליטה בתאגיד ריאלי משמעותי לא יוכל להיות בעל שליטה בתאגיד פיננסי משמעותי אבל יוכל להחזיק ללא שליטה עד 10% ממניות התאגיד (כגון בנק) אם יש לו בעל שליטה, אך לא יותר מ-5% מהמניות אם הוא מתנהל ללא בעל שליטה.
החמרה עם תאגידים הנחשבים מונופולים
התיקון החשוב ביותר שהוועדה הכניסה בהצעת הממשלה מתייחס לתאגידים ריאליים שהם מונופולים בתחומם. תאגידים אלה ייחשבו למשמעותיים, ועליהם יחולו האיסורים והמגבלות שבחוק, אם מחזור המכירות השנתי שלהם עולה על 2 מיליארד שקל. מדובר בשליש מהרף הקובע בנוגע לתאגידים משמעותיים רגילים.
הורדת הרף מרחיבה את מגבלות החוק החדש על כ-60 תאגידים מונופוליסטים, לעומת הצעת הממשלה שהיתה חלה רק על 13 תאגידים, ולא תורמת לדילול הריכוזיות בהיקף דרמטי. סביב ממדי התיקון הזה התנהל בדיוני הוועדה, ובעיקר מאחורי הקלעים, "מחול שדים" עתיר לחצים. הרף החדש התגבש תחילה על 3 מיליארד שקל בהסכמה בין היו"ר סלומינסקי לח"כ עופר שלח (יש עתיד), אבל היום התקבע על 2 מיליארד.
מכירת התאגידים תיושם עד 2020
הפרדת הגופים נועדה לצמצם את שליטת בעלי התאגידים הריאליים הגדולים גם במקורות האשראי הגדולים במשק, תוך אפליה מכוונת לרעה ונטרול המתחרים העסקיים שמנעו תחרות חופשית והוזלת מחירים. החוק החדש ייכנס לתוקף בראשית 2014 לגבי רכישת שליטה חדשה בתאגידים. בנוגע להפרדת הבעלות המשותפת על תאגידים ריאליים ופיננסיים הקיימת כבר היום, הוראות המעבר קובעות כי מכירת התאגידים האסורים חייבת להתממש תוך 6 שנים, עד 2020.
סעיפי החוק והתיקונים אושרו ברוב קולות נציגי הקואליציה בוועדה שגם דחו את כל ההסתייגויות והחלופות שהגישו הח"כים אראל מרגלית ומרב מיכאלי (עבודה) וזהבה גלאון.
גלאון אמרה לאחר ההצבעות, כי "חברי הוועדה שהיו תחת לחצים, אישרו נוסח חסר שיניים וריק מתוכן שמנציח את הריכוזיות וימשיך לאפשר לתאגידים גדולים לשלוט בהצלבה בחברות קטנות ובינוניות. הם שידרו פאניקה של הממשלה שנודף ממנה ריח רע של כסף גדול".
ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד-ביתנו) אמר לעומתה: "ימים יגידו אם מתכונת ההפרדה היא צעד משלים להקטנת הפירמידות, אבל צעדנו צעד גדול במאבק לצמצום הריכוזיות".
בהקשר זה נוסף לחוק ברגע האחרון מכשיר בקרה בצורת ועדה של הרגולטורים השונים שתעקוב אחרי יישום ההפרדה ב-6 השנים הבאות אך תפעל תחת מרות ועדת הכספים.