שתף קטע נבחר

 

מהצמרת האירופית, לפליטה צוענייה בקנדה

בגיל 29, ויקטוריה מוהאצ'י הייתה נציגה בפרלמנט האירופי ו"שגרירה" של בני עמה, הצוענים. הכול השתנה לטענתה לאחר שחשפה פרשת רצח של אב ובנו בכפר קטן. היום היא מבקשת מקלט מקנדה, במסגרת תיק חריג שבכל אירופה מצפים להכרעתו

עד לפני פחות מארבע שנים, נהנתה ויקטוריה מוהאצ'י מחיים של פוליטיקאית בינלאומית, אכלה במסעדות יוקרה בבריסל וזכתה בעיטורים על עבודתה בתחום זכויות האדם. היום, האישה בת ה-38, אם לשלושה, ישנה על רצפת דירת חדר במרתף בטורונטו ועומדת בפני גירוש. כמבקשת מקלט מדיני, היא מקווה לשכנע את קנדה שחייה של חברת פרלמנט האירופי לשעבר נתונים בסכנה במדינה דמוקרטית כמו הונגריה.

 

מוהאצ'י בפתח הבית שבמרתפו היא גרה. רוב מבקשי המקלט בשלוש השנים האחרונות הגיעו מהונגריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוהאצ'י בפתח הבית שבמרתפו היא גרה. רוב מבקשי המקלט בשלוש השנים האחרונות הגיעו מהונגריה(צילום: רויטרס)
 

המקרה של מוהאצ'י, שוועדת ההגירה והפליטות של קנדה תדון בו בחודש הבא, הוא מקרה בוחן למדיניות הקנדית שרואה בכל מדינות האיחוד האירופי מקום בטוח. אולם מוהאצ'י, צוענייה, טוענת שאם תוחזר להונגריה תהיה בסכנת אלימות מצד ארגוני ימין ורדיפה מצד הרשויות.

 

אם תזכה מוהאצ'י במקלט מדיני בקנדה, יעניק הדבר תקווה לצוענים אחרים שמבקשים מקלט במדינה ונחשבים בעיני חלק מהתושבים למהגרים על בסיס כלכלי או אף לפושעים שמבקשים לנצל לרעה את מערכת ההגירה הקנדית.

 

קנדה נסגרת

בדצמבר הידקה הממשלה השמרנית בקנדה את חוק הפליטות בניסיון להיאבק במה שכינתה גל של בקשות מקלט מזויפות של תושבי האיחוד האירופי שמנסים לנצל את מערכת הרווחה הנדיבה שלה. רבים ממבקשי המקלט הם צוענים. רוב מבקשי המקלט בשלוש השנים האחרונות הגיעו מהונגריה.

 

ממשלת קנדה טוענת כי אף על פי שהיא מעוניינת להישאר אחת ממעניקות המקלט המובילות בעולם,

היא מתקשה להתמודד עם נחשול האנשים שמעמידים פנים שהם נמלטים מרדיפה. על פי נתוני הממשלה, העניקה קנדה מקלט ליותר מ-300 הונגרים בארבע השנים האחרונות, רובם כנראה צוענים.

 

ממשלת הונגריה מכחישה את הטענות כי מי מאזרחיה, ובכלל זה מוהאצ'י, נמצא בסכנה בשטחה. "אמנם יש עדיין מה לעשות במאבק בדעות קדומות נגד מיעוטים, אך אין שאלה בנוגע לביטחונה של קהילה מסוימת", אמר דובר מטעם הממשלה, וקרא למוהאצ'י לפנות לרשויות אם בידיה מידע על מישהו מכוחות הביטחון שקשר נגדה.

 

מוהאצ'י היא אחת מבני רומה המפורסמים בהונגריה. היא טיפסה במהירות מתלמידה בכפר קטן לחברת הפרלמנט האירופי. לפני כן, בגיל 20, הייתה לצוענייה הראשונה שכיכבה כמגישה בטלוויזיה ההונגרית. "הייתי ילדה צוענייה קטנה ומתוקה שאי אפשר שלא להיות לצדה", סיפרה מוהאצ'י מקנדה, "עליתי למעלה והצלחתי, נכנסתי לחיים הציבוריים". היא נישאה לגאבור ברנת, מנהל "מרכז התקשורת של בני רומה" ובעל קשרים במעגל הפנימי של המפלגה הליברלית בהונגריה.

 

מוהאצ'י במרכז בני רומה בטורונטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוהאצ'י במרכז בני רומה בטורונטו(צילום: רויטרס)

מכתב שהתקבל במרכז: "למה ההונגרים אוהבים את הקרואטים, הסלובקים, הסינים, הקובנים, היוונים, הוויאטנמים והפולנים ולא אוהבים את הצוענים והציונים?" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכתב שהתקבל במרכז: "למה ההונגרים אוהבים את הקרואטים, הסלובקים, הסינים, הקובנים, היוונים, הוויאטנמים והפולנים ולא אוהבים את הצוענים והציונים?"(צילום: רויטרס)
 

בתקופה שבה האליטה הפוליטית בהונגריה ביקשה להראות שמיעוטים נהנים מייצוג מלא, היא הפכה לנציבת משרד החינוך האחראית על ביטול הפרדה בבתי הספר. עוד לפני שמלאו לה 29, היא הייתה נציגה בפרלמנט האירופי, אם לשני ילדים מאומצים ו"שגרירה" לא רשמית של בני עמה.

 

הרצח שטויח

הבעיות התחילו ב-2008, בסדרה של מתקפות אלימות על הצוענים בהונגריה. מוהאצ'י עברה מזירת פשע אחת לאחרת ודחקה בקורבנות לספר על שאירע. בבוקר אפלולי בפברואר הגיעה לכפר קטן שבו נרצחו גבר ובנו בן החמש וביתם הועלה באש. חקירת המשטרה העלתה שזירת הפשע לא אובטחה במשך שעות. היא לחצה על השוטרים וגילתה לתדהמתה שהם קבעו שהשניים מתו משאיפת עשן. היא נעזרה בחוקרים חיצוניים והראתה שהם נורו למוות. נגד שני שוטרים ננקטו צעדים משמעתיים. ארבעה בני אדם עומדים בימים אלה לדין על חלקם במתקפות וגם ברצח בכפר.

 

מוהאצ'י טוענת כי מאז פעילותה בתיק הרצח היא החלה לקבל מכתבי איומים ונאצות שבהם נקראה "חיה מלוכלכת" ש"עומדת למות בקרוב עם שאר בני עמה". היא זכתה להגנה משטרתית.

 

מוהאצ'י טוענת שהיא תהיה נתונה לסכנה מצד הרשויות בין היתר בשל מידע שהיא מחזיקה על דו"ח ממשלתי על התנהלות כוחות הביטחון בפרשת התקיפות ב-2009-2008. חלק הדו"ח שפורסם קבע שהשירות החשאי עקב אחר התוקפים במשך שנים וידע על תוכניותיהם. חלק מהדו"ח נאסר לפרסום. מוהאצ'י אומרת שלא ראתה את הדו"ח המלא אך שוחחה על אודותיו עם ראש הוועדה שהזמינה את הדו"ח. מנגד טוען ראש הוועדה כי אין בדו"ח מידע נפיץ וכי טענותיה שחייה נתונים בסכנה הן "הגזמה פואטית".

 

מוהאצ'י במרכז בני רומה בטורונטו. "טענותיה לסכנה על חייה הן הגזמה פואטית" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוהאצ'י במרכז בני רומה בטורונטו. "טענותיה לסכנה על חייה הן הגזמה פואטית"(צילום: רויטרס)

 

שר ההגירה הקנדי ביקר בהונגריה באוקטובר. מיד אחר כך החלו לצוץ באזורי מגוריהם

של הצוענים שלטים המזהירים שמבקשי מקלט ללא סיבה יגורשו בחזרה במהירות. בשלושת החודשים הראשונים של 2013, שיעור מבקשי המקלט מהונגריה בקנדה צנח ב-98 אחוזים לעומת התקופה המקבילה בשנים קודמות. רק תשעה הונגרים ביקשו מקלט בקנדה בתקופה זו.

 

קהילת הצוענים בהונגריה וברחבי אירופה עוקבת בעניין רב אחר ההתפתחויות במקרה של מוהאצ'י בקנדה, שעשויות לשנות את מעמדה של הונגריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוהאצ'י. "הייתי ילדה צוענייה קטנה ומתוקה"
צילום: רויטרס
מומלצים