שתף קטע נבחר
 

המועצה הארצית אישרה את "רפורמת הפרגולות"

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה הודיעה כי היא מאשרת ברוב גורף את תזכיר החוק שהפיץ בשבוע שעבר שר הפנים, גדעון סער, שכלל תיקונים בחוק התכנון והבנייה. זאת לאחר שתוכניות קודמות כגון רפורמת המרפסות של נתניהו טרם מומשו

כשבוע לאחר שהפיץ השר גדעון סער תזכיר חוק לגבי חוק התכנון והבנייה , שכונה "רפורמת הפרגולות ", הודיעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי היא מאשרת את הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. מטרת ההצעה שהפיץ שר הפנים היא להפחית את הריכוזיות במערכת התכנון, לקצר תהליכים, לצמצם את הבירוקרטיה ולהגדיל משמעותית את מלאי יחידות הדיור.

 

עוד על הרפורמה בתכנון ובנייה בערוץ הנדל"ן :

 

"לא כל מי שמעוניין לבנות פרגולה צריך לקבל רישיון בנייה, ולא כל מי שרוצה לסגור מרפסת צריך להמתין לרישיון 3 שנים", אמר סער. "על מערך התכנון לתת מענה יעיל, מהיר ואיכותי לציבור, לצד מענה לצרכי המדינה המשתנים, ובמובן זה הפירמידה צריכה להתהפך", הוסיף שר הפנים, "העיסוק של הוועדות המחוזיות בתוכניות נקודתיות מעכב ייצור מלאי תכנוני משמעותי לפתרון מצוקת הדיור. העברת סמכויות לוועדות המקומיות תשחרר את צוואר הבקבוק".

 

במשרד הפנים הבהירו כי תיקוני החקיקה המוצעים הם שלב ראשון בשינויים שצפויים להתבצע בתחום התכנון והבנייה. כיום נמצאות בצנרת כ-4,000 תוכניות בשלבי האישור השונים, ב-120 ועדות מקומיות כמעט ללא סמכויות תכנון, וב-6 ועדות מחוזיות המשרתות כ-2.5 מיליון בתי אב. לפי הערכת המשרד, לאחר אישור החוק בכנסת - ניתן יהיה להעביר מהמחוזיות לסמכות המקומיות כ-76% מהתוכניות למגורים.

 

במקום רפורמת המרפסות - פרגולות

מדובר בתיקונים הנוגעים לאישור ורישוי תוכניות ובינוי, שטרם התממשו במסגרת הכהונה הקודמת במשרד הפנים (רפורמת המרפסות וחוק הווד"לים). החוק יעלה לאישור הממשלה בקרוב. להלן עיקרי ההצעה:

 

  • ביטול הצורך בהיתר בנייה להקמת מבנה זמני, מחסן, פרגולה, רמפת נכים לבניין, גגון, סככת צל, סוכך מתקפל, גדר עד גובה של 1.5, מתקני חימום מים (דוד מים, דוד שמש וקולטנים)ומתקני קירור (מזגן, מערכת מיזוג אוויר או טיהור אוויר, חממה ורשת צל לשימוש חקלאי).

 

  • אישור הליך רישוי מקוצר למבנים ועבודות בנייה כמו סגירת מרפסת במבנה קיים, הוספת מרחב מוגן למבנה קיים, הוספת בנייה של עד 25 מ"ר, הוספת מעליות ומעלונים למבנה קיים וכדומה.

 

  • קביעת לוח זמנים מרבי לאישור תוכנית מיום הגשתה. אישור תוכנית בסמכות הוועדה המקומית (עד 12 חודשים) ותוכנית מצומצמת (עד 8 חודשים); אישור תוכנית בסמכות הוועדה המחוזית (עד 18 חודשים); ותוכנית מתאר ליישוב (24 עד חודשים); אישור תוכנית מתאר מחוזית (עד 12 חודשים) ותוכנית מתאר ארצית (עד 24 חודשים).

 

  • הקמת "מכוני רישוי" שיקלו באופן משמעותי על האזרחים ויעניקו להם גם את האישורים הנדרשים מהגורמים הממשלתיים (מכבי אש, פיקוד העורף, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה). כולם יפעלו תחת קורת גג אחת לייעול משמעותי של התהליך המתבצע היום, שאמור לחסוך סחבת, בזבוז זמן ומריטת עצבים של הציבור.

 

  • הקמת מערכת רישוי ממוחשבת שתאפשר הגשת בקשות בדרך מקוונת. בנוסף, יוצג כל המידע הרלוונטי הקבוע והמעודכן באתר אינטרנט ייעודי אף הוא לרווחת הציבור.

 

  • הרחבת סמכויות הוועדות המקומיות לקיצור הליכי האישור, ומתן שירות מהיר כדי להוריד את העומס המעיק כיום על הוועדות המחוזיות - ולאפשר להן להתמקד בייצור מלאי תכנוני של יחידות דיור. במסגרת זו, יוענקו לוועדות המקומיות סמכויות לאישור תוכניות ממוקדות, לניהול שטחי ציבור ולהוספת זכויות ושימושים במבנים קיימים.

 

  • הסדרת מסלול מקוצר לאישור תוכניות מצומצמות והקמת אגף להכשרה מקצועית של הוועדות המקומיות ועובדי הרשויות המקומיות.

 

  • הקמת מנגנונים שיבטיחו פיקוח ובקרה על עבודת הוועדות המקומיות שידאגו להסרת חסמים ולשקיפות הליכי הטיפול בתוכניות, בין היתר באמצעות יחידה ייעודית והוספת משקיפים מקצועיים לוועדות המקומיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר הפנים, גדעון סער
צילום: מוטי קמחי
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
מומלצים