מומחה לסוכרת: אינסולין עלול להחמיר את המחלה
רוב הרופאים בטוחים כי מחלת הסוכרת היא חשוכת מרפא ואינה ניתנת לריפוי. ד"ר שמואל לויט, מומחה לאנדוקרינולוגיה, חושב בדיוק ההיפך. לדבריו, ניתן להביא סוכרת מסוג 2 להפוגה מוחלטת ולשחרר את המטופל מן התלות בתרופות ואף באינסולין
בעשורים האחרונים הפכה מחלת הסוכרת למגפה של ממש. ברחבי העולם חיים כיום כחצי מיליארד חולי סוכרת (סמויים וגלויים). בישראל ישנם קרוב ל-400,000 חולי סוכרת (מרביתם סובלים מסוכרת מסוג 2).
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בגופו של אדם בריא משתחרר אינסולין אל זרם הדם, המסייע בהרחקת עודפי גלוקוז מהדם. לא כך אצל חולי הסוכרת. חולי סוכרת מסוג 1 סובלים מחוסר ייצור מוחלט של אינסולין כתוצאה מהרס תאי הבטא בלבלב, האחראים על ייצור הורמון חשוב זה.
עוד כתבות
- מה יפחית ב-59% את הסיכון שלך ללקות בסוכרת?
- סוכרת הריון: מה מותר ומה אסור לאכול
מה ילדים חולי סוכרת צריכים לאכול? אתר חדש מסביר
בקרב חולי סוכרת מסוג 2 לעומת זאת, המחלה מתפרצת בשל חוסר יכולת של הלבלב לייצר אינסולין בכמות מספקת ו/או כשהגוף אינו עושה שימוש תקין באינסולין שמיוצר. אצל חולה כזה מופרשת כמות קטנה מדי של אינסולין וגופו אף מפתח עמידות לאינסולין שמופרש, דבר המונע מהגלוקוז להיכנס לתאים. כתוצאה מכך רמות הסוכר בדם נותרות גבוהות.
סוכרת בלתי-מאוזנת גורמת לסיבוכים באיברי המטרה (לב, כליות, מוח וכלי דם קטנים) והיא עלולה להוביל לבעיות בעיניים, בכפות הרגליים ובכליות, ואף לאירועים מוחיים ולהתקפי לב.
סוכרת מסוג 2 ניתנת לריפוי
בניגוד לדעה הנפוצה, לא מדובר במחלה כרונית חשוכת מרפא לדבריו, ניתן לרפא סוכרת מסוג 2 או לפחות להביאה לרמיסיה ארוכת טווח (מצב שבו תסמיני המחלה נעלמים באופן חלקי או מלא) ולשחרר את המטופל מנטילת תרופות ולעיתים גם מאינסולין.
התפיסה הרפואית הרווחת לפיה הסוכרת גורמת לניוון בלתי-הפיך של תאי הלבלב היא מיתוס. נכון כי רוב תאי הלבלב של חולי סוכרת מסוג 2 משותקים מבחינה תפקודית, אך הם קיימים וחיים וניתנים לשיקום, לפחות באופן חלקי. מנגנון ההסתגלות של הגוף שלנו הוא אדיר. מספיק שרק כ-10% מתאי הלבלב ישובו לתפקד כדי שהאדם לא יזדקק עוד לתרופות ולאינסולין.
אמנם הדעה המקובלת היא שסוכרת היא מחלה כרונית ופרוגרסיבית, אולם מי ששבוי בתפיסה הזו טועה. זה נוגד את הראיות בשטח, ולראיה, עשרות אלפי מטופלים שעברו ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה אשר החלימו מסוכרת.
בשנים האחרונות כ-5000 ניתוחים כאלו, וכ-70% עד 80% מחולי הסוכרת שביניהם הגיעו למצב של רמיסיה במחלה (ללא צורך בטיפול תרופתי ובאינסולין). עוד לפני שהמנותחים משתחררים לביתם, הם זורקים לפח את מזרק האינסולין.
עבור חולים שנהגו להזריק אינסולין "ולחורר" את עצמם פעמים רבות ביום על מנת לבדוק את רמות הסוכר בדם, האפשרות להיפטר מהדקירות, מהזריקות ומהכדורים או לפחות להפחית במינונם היא בשורה של ממש.
איך ניתן לרפא את הסוכרת?
שמרו על משקל גוף תקין: סוכרת מסוג 2 היא תגובה פיזיולוגית טבעית של גוף האדם לרעלת קלוריות כרונית. זהו למעשה מנגנון הגנה המופיע בד בבד עם השמנת יתר.
הקפידו על BMI תקין ונמוך מ-25. הוציאו יותר קלוריות ממה שאתם מכניסים. הוכח כי אף הפחתה של 5 קילוגרמים במשקל מובילה לשיפור משמעותי ביותר במערכת המטבולית ובמדדי הסוכרת. אינסולין, אשר לא ניתן בהתוויה הנכונה ובמינון הנכון עלול לסכן חיים. חלק מהתרופות המיועדות לטיפול בסוכרת מעודדות התפתחות סוכרת.
הקפידו על טיפול תרופתי המותאם לכם אינדיווידואלית: בימים אלו התפרסם בכתב העת הרפואי Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, מאמר המוכיח כי טיפול בלתי מבוקר באינסולין הורג.
מעקב ארוך-טווח אחר למעלה מ-84,000 חולי סוכרת בבריטניה, העלה כי חולי סוכרת המטופלים באינסולין סובלים פי 2 מאוטם שריר הלב, פי 1.4 מאירועים מוחיים ואף מסרטן, וזאת ביחס לחולים שאינם מטופלים באינסולין (ללא קשר לחומרת המחלה).
מחקר דומה שנערך בשבדיה בקרב עשרות אלפי מטופלים מצא כי טיפול אינטנסיבי באינסולין, מעלה את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי-דם. אינסולין מעודד השמנה (בקרב מטופלים שלא מקפידים על תזונה נכונה) והשמנה הורגת. כאשר אנחנו מעמיסים על המטופלים מינונים גבוהים מדי של אינסולין, אנחנו מוסיפים למעשה חטא על פשע.
בטיפול באינסולין אשר לא ניתן לפי התוויה ומינון נכונים, אנחנו דוחפים למעשה קלוריות עודפות אל גופם של החולים. במקום שהחולה ייפטר מעודפי הקלוריות דרך השתן, האינסולין "דוחס" את עודף הקלוריות אל תוך תאי הגוף. אלו מצטברות ברקמת השומן שבתוך האיברים הפנימיים – לב, כבד, וכליות, וזה מה שהורג את החולה בסופו של דבר.
רקמות שומן עודפות גורמות גם להתפתחות של דלקת בכלי הדם שמביאות לטרשת עורקים, לחסימה של כלי הדם, להתקפי לב ולשבץ מוחי. 80% מחולי הסוכרת סובלים מעודף משקל מסוכן, והשמנה היא האויב מספר 1.
בארצות הברית פיתחו לאחרונה תרופה חדשה אשר מסייעת בסילוק הסוכר בשתן, התרופה הזו נועדה למעשה לסייע למטופל להיפטר מעודף הקלוריות שהוא צורך. ניתן כמובן לעשות זאת ללא תרופות – על ידי תזונה מתאימה ואורח חיים נכון.
לשבור את מעגל הקסמים: Over eating – over treating: בניגוד לדעה הרפואית הרווחת, לדעתי לאינסולין יש מינון מקסימלי (בערך 0.5 או 0.6 יחידות לק"ג משקל גוף) שאסור לחרוג ממנו.
מינונים גדולים של אינסולין גורמים לצניחת רמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שמעודד אכילה מוגברת המזרזת השמנה והמעלה את ערכי הסוכר חזרה לרמות גבוהות מדי.
הטעות השכיחה ביותר בטיפול בסוכרת מסוג 2 היא הגדלת מינוני התרופות, (בעיקר מסוג "סולפונילאוריה") והעלאת מינוני האינסולין, המעודדים השמנה ועליה נוספת בערכי הסוכר. מדובר במעגל קסמים אינסופי ומסוכן.
כדי לשבור את מעגל הקסמים ולשחרר ממנו את המטופלים יש לנהוג בדיוק להיפך מהמקובל היום: להפחית (תחת פיקוח רפואי ותוך תהליך הרזייה) את מינוני האינסולין והתרופות הנוספות, ולא להגדיל אותם. התהליך הזה מוביל לרמיסיה חלקית או מלאה במחלה, והסוכרת של המטופלים מתאזנת פלאים ללא כל ניתוח.
בקשו מהרופא המטפל למדוד את ערכי הסוכר באמצעות מד סוכר רציף: זאת לצורך לקבלת תמונת מצב מהימנה ומדויקת יותר, ולהתאמת הטיפול התרופתי האידיאלי: מדובר בבדיקה שגרתית ומקובלת בקרב חולי סוכרת מסוג 1, אולם עדיין לא בודקים מטופלים חולי סוכרת מסוג 2 באמצעות מד סוכר רציף על בסיס שגרתי וקבוע, אלא מסתמכים על דיווחי המטופלים, שאינם בהכרח מדויקים.
מד סוכר רציף מבצע מעל 8,000 מדידות סוכר ביום, 24 שעות ביממה למשך כשבוע ימים, הנתונים המתקבלים הם בעלי ערך רב המאפשר לרופא לקבל את תמונת המצב המקיפה והמדויקת ביותר לגבי החולה.
כך רופא יכול להעמיד את המטופל על טעויות שהוא מבצע במהלך היום, להנחות אותו לנהל את אורח חייו בהתאם לממצאים, להעניק לו את הטיפול התרופתי המתאים ביותר, ואף לבדוק את השפעת הטיפול. נוסף לכך, השימוש במד סוכר רציף הוא האמצעי היחיד שמאפשר לגלות נפילות סמויות ברמת סוכר (היפוגליקמיות), המתרחשות בעיקר בלילה בזמן השינה.
ההיפוגליקמיות הללו מסוכנות מאוד ועלולות להוביל לאוטם שריר הלב, לשבץ מוחי ולגרום למוות (תופעה הידועה בספרות הרפואית כ-Dead-in-Bed Syndrome).
לפני שהשתמשנו במד סוכר רציף לא יכולנו לדעת בכלל על צניחות הסוכר הללו. פענוח הנתונים ממד הסוכר הרציף גם מאפשר לנו לנבא האם המטפלים יוכלו לשקם את הלבלב, לרפא את הסוכרת או להביא לנסיגה במחלה, ואם כן - כיצד בדיוק.
התייעצו עם הרופא לגבי טיפול המבוסס אינקרטינים (Incretins) טיפול תומך ופיזיולוגי: אינקרטינים הם הורמונים שמופרשים לאחר ארוחה מהתאים האנדוקריניים במערכת העיכול. הורמונים אלו משפיעים על הורדת ערכי הגלוקוז בדם באמצעות הגברת הפרשת האינסולין מהלבלב וכן ע"י דיכוי ההורמון גלוקגון שנוגד את פעילות האינסולין.
בעוד שזריקות אינסולין וכדורים מהדור הקודם (סולפונילאוריה) מובילים להיפוגליקמיה ולהשמנה, האינקרטינים מדכאים תיאבון, מפחיתים בצורה ניכרת את צריכת הקלוריות ומעודדים הרזיה.
כמו כן, בניגוד לתרופות מהדור הקודם, שחלקן הביאו לניוון הלבלב, האינקרטינים מביאים לשיקומו של הלבלב . הטיפול, המבוסס על הורמון ה- 1GLP (הורמון טבעי המופרש על ידי מערכת העיכול) ניתן באמצעות הזרקות כדורים שמונעים את פירוקו של הורמון ה-GLP1 הטבעי הקיים במערכת העיכול, בכדי שהוא יצטבר בגוף.
בכל מקרה, חשוב לציין כי כי האינסולין והתרופות המבוססות-אינסולין הן תרופות חיוניות וחשובות מאין כמוהן ומיותר לציין שאני עושה בהן שימוש יומיומי במרפאות למטופליי. שימוש בתרופות לחולי סוכרת סוג 2 הינו חיוני בשלבים מסוימים של המחלה.
הכותב הוא רופא מומחה לאנדוקרינולוגיה ומנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז ביגס מדיק