הורים: "מתקשים לעמוד בעול הקייטנות"
לפי סקר שנערך בראשל"צ, שליש מהילדים לא משתתפים בקייטנות כי אין כסף. גם בערים אחרות הורים מתלוננים: "מחירי הקייטנות העירוניות לא שונים מקייטנה פרטית. למה אין סבסוד"? בת"א ארגנו קייטנת הורים: "אחרת היינו משלמים 8,000-7,000 שקל". יצחק קדמן: "המדינה הולכת אחורה". ועד ההורים הארצי: "ננסה להשיג מחירים כמו של ועדי עובדים"
קייטנה זה לא בשביל כולם: בסקר שהזמינה התנועה החברתית הירוקה בראשון לציון, ונערך בקרב 287 הורים, 121 מהמשתתפים ענו כי הם לא שולחים את ילדיהם לקייטנה או לחוגים בשל סיבה כלכלית. 144 מהם אמרו שהיו רוצים לשלוח את ילדיהם לקייטנות ולחוגים, אך אינם מסוגלים להרשות זאת לעצמם.
מהסקר עולה כי התשלום לקייטנות עירוניות נע בין 1,000 ל-1,700 שקל לקייטנה של 3 שבועות. לפי ההורים, המחירים הללו דומים ולעיתים גבוהים יותר ממחירי הקייטנות הפרטיות. בעירייה טוענים: מספר המשתתפים בקייטנות עלה השנה ב-10%, אך גם ההורים שכן גייסו את הסכומים, מספרים ל-ynet על קשיים.
ענבל רגב שמש מראשל"צ, לא רשמה את הילדים לקייטנות השנה. "המחירים הם זוועת עולם. יש לי שתי בנות - בנות 4.5 ו-6. בתור חד הורית, התגרשתי ביום שהקטנה נולדה, מגיעה לי הנחה של 10%. על קייטנה עד הצהריים מציעים לי לשלם 1,270 שקל בלי הנחה ועל קייטנה עד 16:00 - 1,650 שקל. ניסיתי לפנות לעובדת סוציאלית, אבל היא אמרה שאין לה מה לעשות כי הקייטנות בעיר הן של החברה העירונית של עיריית ראשל"צ.
"זו השנה החמישית שכל חופש גדול אני טורחת להתפטר. עד לאחרונה עבדתי בפיקוח העירוני בחולון. אז כל חופש אני בבית וחוסכת את הכסף הזה שהיה הולך לקייטנה. זה שקיצצו את החופש הגדול והוא נמשך עד 27 באוגוסט לא עוזר לי בכלום".
זו בסך הכל קייטנה של גן, למה היא עולה הרבה?
בלה אהרונוביץ' גם היא מראשל"צ מנהלת תחום הדרכות בחברת ביטוח, היא אמא לילדה בת כמעט 5. "אני משלמת כמעט 3,000 שקל לשני מחזורים עד 12 באוגוסט. אני צריכה למצוא סידור לשבוע אחרון של אוגוסט. כנראה שאקח אותה איתי לעבודה. אני לא יכולה לקחת חודש חופש.
"בעצם על חודש ורבע אני משלמת כמו על שלושה חודשי גן. גן עירייה עולה לי 915 שקל לחודש. זה הזוי לחלוטין. הייתי רוצה סבסוד. למה הסכומים מטורפים? מי מסיים לעבוד לפני ארבע? ולמה אין קייטנה בשישי? זו לא קייטנה פרטית: אין פה שיעורי אמנות ורכיבה על סוסים. זו למשל, פריבילגיה שעליה הייתי מוכנה לשלם יותר. זו בסך הכל קייטנה של גן עם אותם אנשים, הסייעת של הצהרון נמצאת שם כמו בשאר ימי השנה - למה צריך לשלם פי 2 יותר? הגן הוא של העירייה והקייטנה היא קייטנת עירייה וזה עוד בלי ימי שישי בניגוד לשאר השנה.
"אני מרגישה שלאימהות לא משתלם לעבוד. המשכורות נמוכות. כל דבר עולה כסף. החל מקוטג' שהוזילו בכמה אגורות וחשבו שנשמח. אני בלה מראשון מחזיקה בשיניים. והמשכורת שלי לא רעה ובעלי עובד והמשכנתא שלנו לא גבוהה, אבל אין לי אפשרות לצאת לנופש. או למסעדות. חושבים על כל שקל".
בקיץ - מסירים אחריות מההורים
לא רק בראשון קשה. רויטל פז, מנהלת אדמיניסטרטיבית, עובדת עירייה משדמות דבורה שבגליל התחתון, משלמת קרוב ל-5,000 שקל לחודש יולי על קייטנות. בן זוגה עצמאי.
"יש לי 3 ילדים בת 7.5, בן 5.5 ועוד בן בן 4.5. בצהרון במושב שלנו יש 6 ילדים. הגננת לא יכלה להיות פה היום, אז התנדבתי להחליף אותה. אני משלמת 2,000 שקל רק לקייטנת בוקר + צהרון של הילדה. כשהם הולכים לבית הספר ולגנים אני משלמת על הילדה רק אלף שקל לשנה ו-80 שקל מדי חודש על גני חובה.
"בקיץ – מסירים אחריות מההורים. במשך חודשיים נותנים להורים להתמודד לבד עם הנטל הכלכלי הזה. הייתי רוצה שמשרד החינוך ישתתף בעלות גם בחופש, לפחות עד 13:00. כדי לעמוד בהוצאה אנחנו לא יוצאים לחופשה בבית מלון, מטיילים כמה שפחות בחוץ כי גם שם העלות אסטרונומית. מצטמצמים בהכל. ההורים שלי יקנו להם ילקוטים לשנה הבאה כי אין לי".
מה תעשו באוגוסט?
"יש קייטנה שנייה, שהתמחור שלה עוד לא ידוע. במחצית השנייה של אוגוסט אצטרך לקחת חופש, או לקחת אותם איתי לעבודה. לא יודעת מה לעשות. איזה מקום עבודה ייתן לי חודשיים חודש? משרד החינוך נוטש את ההורים ואומר להם: פשוט תתמודדו".
"אמא של בעלי נותנת לנו כסף"
גלית ריבק הכט גם היא משדמות דבורה, עובדת במשרה מלאה כרכזת תעסוקה לאנשים עם מוגבלויות. "יש לנו שני ילדים משותפים ובת מנישואים ראשונים של בעלי. על שני ילדי אנחנו משלמים 5,500 שקל לקייטנות.
"איך מסתדרים? תורנות. אני 'נשואה' לאמא של בעלי. כל חודש - אמא של בעלי נותנת לנו 15 אלף שקל. הוא נכה צה"ל שמרוויח 1,100 שקל בחודש ממשרד הביטחון. אנחנו איתם עכשיו בביהמ"ש וכשהם יוסיפו לנו 5,000 שקל, אז נקבל 6,100 שקל. אנחנו חוסכים: לא קונים בגדים, לא עושים עם הילדים דברים גרנדיוזיים, חיים מאוד בצנעה הכל אנחנו מקבלים ולא קונים. באוגוסט ניסע שבוע לאמא של בעלי ושבוע למשפחה שלי באשקלון.
"המדינה צריכה לתת מענה לחינוך בחופש. החופשות האלה גורמות לנזק, הילדים יוצאים מאיפוס, רוב ההורים לא עובדים במערכות ציבוריות שיוצאות לחופש. תפיסת העולם שלי היא שילדים צריכים להיות במסגרות".
"יש לי משפחה למה אני לא יכול לבלות איתה"?
אלעד לוי, ממזכרת בתיה, מגדל שני ילדים, הקטנה בת 3.5 הגדול בן 5.5. "הגדול בקייטנה פרטית שעולה לנו 1,350 שקל. הקטנה בקייטנה של המתנ"ס שעולה 1,500 שקל. בקייטנה של המתנ"ס מדובר בגננת + 2 מטפלות על 30 ילדים. בקייטנה הפרטית יש 16 ילדים ו-4 מטפלות וארוחת צהריים.
"כמה שמתכוננים מראש - זה סכום שפוגע בנו, זה הרבה כסף, כי אני לא צריך לספר לך מה זה לחיות בישראל. צריך לבקש חופשים מהעבודה, כי גם אחרי הצהריים הילדים צריכים לצאת ולא להישאר בבית כל הזמן. החלטנו לוותר על הנופש השנתי כי זה או קייטנות או נופש. הקייטנות יותר חשובות משבוע באילת. אני עצמאי. אשתי מחפשת עבודה. אם היא תמצא עבודה - סבא וסבתא ייכנסו לעבוד אצלנו במשרה מלאה, או שנכריז על יום הילד בעבודה".
מה היית רוצה שיהיה?
"אני בעד החופש הגדול. הוא מצוין. הרשויות המקומיות היו יכולות למנף אותו, לארגן חופש עם תכנים חינוכיים במקום לאפשר לילדים להתבטל בבית, כי הרי לא כל הורה יכול לעמוד בתשלומים האלה. יכלו ליצור חינוך לילדים גם בקיץ, במחירים יותר מסובסדים ונוחים להורים. אני רוצה שיהיה שינוי, שתהיה באמת הבנה והכרה שמשפחות צריכות להתקיים".
"או לוותר על הילדים או להיות עצמאית"
ליערה ישורון מ"הורים עובדים לשינוי", במזכרת בתיה יש 4 ילדים. "אני משלמת 6,500-6,000 שקל על קייטנות ואי אפשר לשרוד עם זה. קייטנה של המתנ"ס היתה יקרה יותר אז רשמתי אותם לקייטנה פרטית.
"המשכורות לא עולות בחודש הזה, מאיפה אנחנו אמורים לממן סכום כזה בחודש? אין סיבה שהעירייה תגזור קופון על קייטנות, אנחנו משלמים ארנונה יפה מאוד ויכולים לתת לנו סבסוד או לפחות לא לגזור קופון".
איך תסתדרו באוגוסט?
"כיוון שהסיוט מתמשך שנים רבות, עברתי להיות עצמאית. הבנתי שזה או לוותר על הילדים או למצוא פיתרון אחר עם העבודה, אז הקמתני תחנת רדיו לילדים. זה נורא ואיום הסיפור של יוקר המחיה. זה בלתי אפשרי צריך להתעורר. הילדים ישלמו מחיר מאוד גבוה על זה שחולבים את ההורים".
פיתרון: קייטנת הורים בת"א
בת"א הורים החלו לארגן קייטנות בעצמם. פנינה בן שלום, אמא לשני ילדים: 10.5 ו-9, היא חלק מקבוצת הורים שארגנה לבד קייטנות לילדיהם: "החלטנו לארגן קייטנה בעצמנו כי יולי אוגוסט זה פשוט טחינה. מחזור ראשון של קייטנה, שבועיים ויומיים עולים לפחות 2,000 שקל והשני פחות או יותר דומה. שני ילדים עולים 7,000 ו-8,000 שקל בגלל המשחק המעצבן הזה שצריך להוסיף כסף לצהרון.
יחד עם קבוצת הורים מבית-הספר אורים לחינוך אנתרופוסופי בכפר הירוק, ארגנו קייטנת בנים וקייטנת בנות. המדריכים הם ההורים – כל אחד לוקח יום חופש בתורו. בן שלום היא מקימת פורטל המשפחה הישראלי ואחת ממקימי תנועת "שמים את המשפחה במרכז" שמבקשת ממעסיקים - תנו לעובדים להיות בבית עם הילדים תקבלו הורים הרבה יותר מרוצים.
"נחלקנו לקבוצות לפי אזורי מגורים. כל יום - הורה אחר נותן יום תורנות – פעם בשבוע או פעם בשבועיים. רוב הפעילות היא בבית. היום, אצל הבת שלי הולכים ליום סרט ואצל הבן - זה יום באולינג. אז אחרי שבוע שלא היו לי הוצאות, היום הזה עולה לי 100 שקל.
"כשהגיע התור שלי, הייתי עם 11 ילדים ונהניתי מכל דקה. תליתי שלט לשכנים: 'אני מבקשת התחשבותכם'. ירדנו למטה לחניה עם קורקינטים, הם עשו יצירות והפעלות וחוץ מזה שהבית היה מפורק - הבת שלי חיבקה אותי ואמרה שזו הקייטנה הכי כיפית שיכולה להיות.
"מגיע לילדים את החופש, צריך לתת להם מקום אינטימי לא קייטנות המוניות. אנחנו עושים את זה כבר כמה שנים. כיוון שיש לנו מדינה מגוחכת: בה להורים יש מעט מדי ימי חופש לעומת הילדים. אני בעד ימי חופש לילדים, צריך כמה שיותר שיהיה נעים, קייטנת הורים זה כיף זה לא יקר כמו קייטנות אחרות ולא אינטנסיבי, עם המוני ילדים והרי כשאנחנו לחוצים כלכלית - הילדים שלנו מרגישים את זה".
ארגון ההורים הארצי: מקווים לקייטנות בשליש מחיר
האם זה הפיתרון, שהורים יהפכו גם למארגני קייטנות? אודי לבון, מנכ"ל ארגון ההורים הארצי: "הקייטנות העירוניות הן חברות כלכליות – גוף פרטי, אז יש פה בעיה. לדעתנו, הרגולציה וכוח הקנייה של ההורים צריכים להוריד את המחירים.
"לכן, אנחנו מתכננים לבדוק אפשרות לעשות מכרז בקייטנה מטעם ארגון ההורים הארצי, כמו שעושים לוועדי עובדים גדולים. אצלם עלות הקייטנות היא שליש מחיר. אם זה יקרה בשיתוף משרד החינוך אלה יהיו קייטנות בפיקוח המשרד".
למה ההורים צריכים לארגן את זה?
"משרד החינוך רוצה לקחת אחריות על הילדים גם בחודשי הקיץ והוא החל לעשות זאת, במסגרת פרויקט 'מחנכים מסביב לשעון'. זה פרויקט שכולל לא מעט פעילויות בין היתר, כרטיס תלמיד שנותן הטבות ב-150 אתרים ברחבי הארץ ופעילויות קיץ עם הרשויות המקומיות. גם אנחנו שותפים במיזמים שם. אנחנו בעיקר מעבירים את המידע על כל הפעילויות להורים מנסים לגייס הורים מתנדבים לחלק מהפעילויות.
"לצערנו בישראל יש יותר ימי חופש לילדים מאשר להורים, אז אנחנו מנסים גם לקדם יותר חפיפה בין ימי החופש של הילדים וההורים".
ד"ר קדמן: זו בעיה לאומית, המדינה בורחת להפרטה
גם לד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד יש פיתרון: "יש מערכת אדירה של בניינים שמתאימים לילדים והיא עומדת ריקה, אמר ל-ynet. "הצענו להפעילה באמצעות מערך בנות שירות לאומי, בלי לפגוע בהסכמי השכר של המורים. אני חושש שגם בשנה הבאה זה לא יצא לפועל.
"בקיץ, השעמום עולה האלימות מתגברת. לכן צריך להפוך את זה למשימה לאומית, אבל המדינה בורחת לעולם ההפרטה, זה משקף אידיאולוגיה: שכל אחד יסתדר בעצמו, זה לא תפקיד העירייה זה לא תפקיד המדינה לעזור בחינוך הילדים.
"המצב היום גרוע פי כמה לפני 10 ו-20 שנה המדינה אולי הולכת קדימה, אך השירותים הממלכתיים הולכים רק אחורה. בעבר, היו מקרים בהם קייטנות היו במחיר שווה לכל נפש. של חברות המתנ"סים וגופים ציבוריים נוספים. מספר הקייטנות האלה הלך וקטן עם השנים, לפחות בהשוואה לגידול באוכלוסיה. נוצר מצב שחלקים נכבדים באוכלוסיה אין להם מה לעשות במשך חודשיים עם הילדים כי מחירי הקייטנות דמיוניים. זו סיטואציה מדהימה כי זה בא במקביל להעלאת מע"מ, מס הכנסה וקיצוץ קצבאות הילדים".
תגובות
בתנועה הירוקה, שמשמשת כאופוזיציה בעיריית ראשל"צ וארגנה את הסקר שבתחילת הכתבה מסרו ל-ynet: "בראשון לציון פועלת חברה עירונית לתרבות נופש וספורט, האחראית על כל נושא החינוך הבלתי פורמאלי, האירועים, התרבות והספורט. החברה העירונית משתמשת במבנים העירוניים, ולכן עמדת חברי התנועה החברתית הירוקה כי מחירי הקייטנות הפועלות במסגרות העירוניות אמורים לעמוד על מחירי עלות בלבד, 750 שקל בלבד, ללא רווח למסגרת העירונית, כשירות עירוני ועל מנת להקל על תושבי העיר, המשלמים ארנונה. אנחנו תומכים בסבסוד עירוני כמו שקיים בערים אחרות כנס ציונה".
אלי פולק מנכ"ל החברה העירונית בראשל"צ מגיב לטענות התנועה הירוקה: "אין ילד שרוצה קייטנה ולא נפתור לו את הבעיה. לטעמנו מחירי הקייטנות עממיים. יש גם ועדת הנחות שמתכנסת ביום שלישי הקרוב על 260 מקרים ואני מבטיח שלא נוציא מקרה אחד בלי לפתור את הבעיה. יש גם משפחות שמביאות את כל הטפסים ומקבלות עד 90% הנחה. ילדי רווחה משלמים 150 שקל לקייטנה".
אז צריך להיות ילד רווחה או עשיר כדי לשלם על קייטנה?
"לא אמרתי עשיר. המחיר ליום קייטנה הוא 63 שקלים זה 945 שקל לקייטנה. זה מחיר נמוך לעומת עיריות אחרות".
ההורים מראשל"צ דיברו איתנו על 1,500-1,300 שקל.
"כי הם משלמים על תוספת. הם משלמים על קייטנה + שירותי צהרון 88 שקל ליום מלא".
זה הרבה כסף לילד, זה סכום שדומה לקייטנה פרטית וגם רוב הקייטנות העירוניות הן פשוט גן בחופש אז למה המחיר הגבוה.
"זה עולה כסף להחזיק ילד מהבוקר עד 16:00 וזכות החברה העירונית להחזיר לעצמה את העלויות. משנה לשנה, סך הקייטנים בחברה העירונית הולך וגדל. בשנה שעברה לצורך הדגמה היו בקייטנות גני ילדים 4,732 ילד והשנה על אותה נישת גיל היו 5,913 ילדים. יש 11,500 ילדים בקייטנות בעיר, עלייה של 10% לעומת השנה שעברה. זה סימן שלקייטנות יש ביקוש".