אריאל: "בנייה בי-ם ויו"ש - פתרון למצוקת הדיור"
שר השיכון, אורי אריאל, התייחס בפתח הדיון בוועדת הכספים על תקציב משרדו למחירי הדיור ואמר כי בירושלים והסביבה ניתן לשווק 10,000 דירות - ולהעלות ב-25% את היצע הדיור. "אם לא נעשה זאת - התוצאה המיידית תהיה עליית מחירים"
"הבנייה הרצויה היא בירושלים והגושי ההתיישבות ביהודה ושומרון - שהם המפתח לפתרון מיידי של מצוקת הדיור". כך פתח הבוקר (ד') שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, את הדיון בוועדת הכספים של הכנסת על תקציב משרדו. הוא ציין כי "בירושלים וסביבתה יש יכולת לשווק 10,000 יחידות דיור ולהעלות ב-25% את היצע הדיור. אם לא עושים זאת - התוצאה המידית היא עליית מחירים. אבל זה מה שיכול להביא לירידת המחירים".
- שר השיכון ללפיד: דאג למענק לזכאים בירושלים
- אריאל: אערער על העלאת המס על משפרי הדיור
- שר השיכון אריאל: "מחירי הנדל"ן יירדו תוך שנה"
- "קרקע ל-2,500 דירות בירושלים מעוכבת"
אריאל הוסיף כי בכוונתו ובכוונת אנשי משרדו לעשות "מאמץ לייצב את מחירי הדיור ולהוריד אותם עוד בקדנציה הזאת". הוא התייחס לעליית מחירי הדיור בעיר ירושלים וציין כי ב-5 השנים האחרונות חלה עלייה של 41% במחירי הדירות בבירה. "צעירים לא יכולים לרכוש דירה ועוזבים את העיר למקומות אחרים", אמר אריאל, "הדמוגרפיה היא בין איזון לירידה והיא מאד בעייתיית. בשאר חלקי הארץ עליית מחירי הדיור עומדת על 27%".
בהמשך התייחס שר השיכון ליוזמת האוצר להעלות את מס הרכישה למשפרי דיור. "למס הרכישה אין שום קשר למצוקת הדיור", טען אריאל, "זהו מס שהוציאו מהבוידעם". הוא הודה כי ענף הנדל"ן זהו "ענף רגיש", והבהיר כי הוא אינו יכול "לספק את התשובה אם המחירים יירדו מחר". כמו כן, התייחס אריאל להחלטה לבטל את מענק המקום לרוכשי דירות ביישובי הפריפריה וציין כי המשרד פנה "בבקשה לחדשו למשך תקופה כשנוכחנו שהוא עובד. בוודאי שאנו תומכים בהמשך המבצע", הוסיף.
אריאל התייחס לתוכנית של משרדי השיכון והאוצר ושל רשות מקרקעי ישראל, שפורסמה השבוע ב-ynet, ליצור הסכמי גג להוזלת הדיור, שיכללו התחייבות לתיאום בין משרדי הממשלה. "נדרשת הגברת התיאום בין המשרדים, אחרת לא נגיע לתוכנית בינוי מסודרת ומשותפת על בסיס נתוני המשרד, כדי שתכלול גם פיתוח מקביל של התשתיות הסביבתיות, ולא יווצר מצב שייבנו בתי מגורים אך לא ניתן לאכלס אותם בהעדר כבישים וכו'", אמר.
מנכ"ל משרד השיכון, שלמה בן אליהו, גילה כי רבע מיליון אזרחים חסרי דיור פונים בכל שנה למשרד השיכון כדי לבקש סיוע בשכר דירה. לדבריו, רק מחציתם נהנים מהסיוע, למרות שאין מגבלה תקציבית באישורו, למעט עמידת המבקשים בקריטריונים.
אריאל יוצר, נציג האוצר בדיון, התייחס לסוגיית הטלת מיסוי על משכירי דירות ואמר כי לא ידוע לו על כך. הוא השיב לשאלת ח"כ דב חנין (חד"ש) אם יש כוונה באוצר להעלות את המס על שכר הדירה במקום הפטור הקיים על הכנסה עד 5,000 שקל בחודש. נציגי משרד השיכון אמרו בהקשר זה כי הטלת מס על השכרת דירות עלולה להתגלגל על חשבון שוכרי הדירות בהעלאת מחירי השכירות בגובה המס, כך שהטלת מס כזה מנוגדת למדיניות הממשלה להורדת מחירי הדיור.
"אין תקווה להורדת מחירים"
יו"ר מרצ, זהבה גלאון, טענה בדיון כי "מהצעת התקציב עולה ש-113 מיליון שקל יעברו בשנים 2013 ו-2014 לחברות אבטחה פרטיות למתנחלים במזרח ירושלים. מדובר בחריגה קיצונית מסמכויות משרד השיכון, שממש לא תפקידו ואין לו את הידע המקצועי לספק שירותי אבטחה".
היא הוסיפה כי "במקום להוסיף תקציבים לדיור הציבורי שהולך ומידלדל, במקום להשקיע בבניית דיור בר-השגה, ובמקום לסייע לזוגות צעירים שזקוקים ל-180 משכורות כדי לרכוש דירה, משרד השיכון משקיע בחברת אבטחה פרטית שמספקת מאבטח לכל מתנחל".
בתשובה, אמר שר השיכון שמשרדו פועל להפחתת הסכום שמוקצה למטרה זו. לגבי הסוגיה העקרונית של מימון האבטחה על ידי משרד השיכון, אמר השר כי הסוגיה נמצאת בדיון בבג"ץ ולכן אינו יכול להרחיב.
גם ח"כ איציק שמולי (עבודה) מתח ביקורת על התנהלות משרד השיכון ואמר כי "היום מציינים כבר שנתיים למחאה החברתית, ומחירי הדיור ממשיכים לנסוק לשמיים. בתוכנית שלכם אין לא תקווה ולא התחייבות להורדת המחירים - להיפך. בא שר האוצר אחרי שרכב על מחאת הצעירים, והיום הוא חונק אותם עם קיצוצים במענקי הסיוע לדיור והעלאות מסים כבדות - שאולי יעזרו לו בכיסוי הבור התקציבי אבל יקברו סופית את חלום הדיור של הצעירים".