שתף קטע נבחר
 

הגל הוורוד: רוזה פריזאי

פריז נשטפה בגל של משקאות ורודים, ויפה עירון-קוץ אף נסחפה בזרם הרוזה עד פרובאנס. המלצות לברי יין בעיר האורות, חוויות מהדרום וגם מתכון פשוט ומהודר של קומפוט אפרסקים ביין רוזה

עד לאחרונה, אם שאלו אותי בנוגע לדעתי על יין רוזה, הייתי מודה שאין זה המשקה האלכוהולי האהוב עלי ובינינו - גם לא השני או השלישי ברשימה. כמה שמחתי לגלות, ממש הקיץ, שטעיתי.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

יינות ורודים למדתי להכיר ואפילו לחבב בזכות תחרות שיפוט-יין שבה השתתפתי לאחרונה. זו היא שנתה ה-17 של התחרות, שמתקיימת בחבל לגדוק רוסיון (Languedoc-Roussillon) היפהפה שממוקם בין פרובאנס לפירנאים.

 

יפה שם. לגדוק רוסיון (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
יפה שם. לגדוק רוסיון(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

כל שופטי התחרות  הן שופטות – עיתונאיות, ליתר דיוק. ג'יני, עיתונאית יין ובלוגרית בריטית שמתמחה ביינות האזור, שכנעה אותי להצטרף אליה לשולחן השיפוט של יינות בקטגוריית רוזה (כמובן שבתחרות היו גם יינות לבנים ואדומים), סוג היינות האהוב על ג'יני.

 

 (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

"באנגליה מחבבים אותם הרבה יותר מבצרפת", היא אמרה והוסיפה: "ובשיפוט, דווקא ביין רוזה יש אתגר, שכן הדרך שבה הוא מופק מצריכה ידע ומיומנות, ניסיון ורגישות".

 

התחרות התקיימה לא רחוק מהעיר אביניון, שהייתה לתקופה קצרה גם מושב האפיפיורות ולצלילי פעמונים ממגדלי כנסיות העיר העתיקה.

 

היינות שמייצרים כאן אינם מהמפורסמים שבצרפת ומשום כך מחירם מאד סביר באופן מסורתי. מה שכן, התחרות מול יינות זולים יותר מספרד, איטליה והעולם החדש גרמה לכך שמגדלים רבים באזור צמצמו את כמות היין שהם מפיקים ולהתמקד ביין איכותי יותר. היין שזכה התבסס על ענבים מזני קברנה ומרלו, שהובאו רק לאחרונה לאיזור.

 

 (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

אז מי אתה, רוזֶה?

את יין הרוזה מפיקים כמעט כמו יין לבן, אלא שלתירוש מוסיפים לפני התסיסה גם את קליפות הענבים. כך מתקבל יין ורדרד, בגוון שנע בין כתום כהה (כצבעו של סלמון) עד ורוד בהיר מאוד.

 

בשנים האחרונות צריכת יין הרוזה גדלה משמעותית בעולם בכלל וגם בצרפת. אם לפני עשור רק בקבוק מתוך 10 בקבוקי יין שנקנו בצרפת היה רוזה ולרוב מאיזור קוט דה פרובאנס (Côtes de Provence), היום מדובר באחד מתוך 4 בקבוקים. הפופולריות המפתיעה שלו גם עודדה יקבים רבים לייצרו, באזורים שלא היה מקובל לעשות כן עד אז.

 

שוטף את פריז. רוזה (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
שוטף את פריז. רוזה(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

כשחזרתי לפריז, בין אם במקרה או שלא, גיליתי שגל ורוד שוטף את הברים ואת חנויות האלכוהול של עיר האורות. לא מדובר רק ביין רוזה אלא גם בסוגי אלכוהול אחרים, חלקם וותיקים וידועים, שיצאו בגרסאות ורודות המיועדות לקהל צעיר יותר בכלל ולקהל נשים בפרט: פסטיס פרנו 51, למשל שניחן כעת בגרסה ורודה.

 

הטעם הוא עדיין טעם אניס, אך נוספה לו תערובת ורדרדה של פירות אדומים, פטל אוכמניות ותותים ואחוז האלכוהול הונמך ל-35 אחוזים במקום 45.

 

אפילו העראק נהיה ורוד. פסטיס רוזה (צילום: יפע הירון) (צילום: יפע הירון)
אפילו העראק נהיה ורוד. פסטיס רוזה

 

עוד בוורודים - יין פורט רוזה של הבית הפורטוגלי הותיק קרוז (Cruz), שנוצר עבור הקהל הצרפת וכן לילט (Lillet), ליקר שמורכב מ-85% יין בורדו ו-15% כהל פירות הדר, שמיושנים יחד בחביות אלון וזכה לגרסה ורודה לצד זו האדומה והלבנה. הלילט זוכה להצלחה בברים פריזאיים בזכות ההתאמה שלו לקוקטיילים קיציים.

 

הצבע הוורוד לא חס ולא פסח אף על הבירה. בירת פירות קיימת כבר עשרות שנים בפריז - קריק דובדבנים בלגי (Kriek) הוא המפורסם שבהם, אך לאחרונה יצאו לשוק הצרפתי בירות ורדרדות כ-1664 רוזה של מבשלת האיכות הצרפתית קרוננבורג, בטעם אפרסקים ופטל. מי קהל היעד? תתפלאו. על פי סקר שערכה החברה, מעל ל-70 אחוזים מהגברים טענו שישמחו לשתות בירה ורודה ומעט מתקתקה.

 

 (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

רוזה בעיר האורות - 4 המלצות:

 

1. לה פטיט סורסייר - Les Petites Sorcières

ביסטרו של השפית ג'יזל ארבאריאן, שגם משמשת כשופטת בתוכנית ריאליטי לשפים צעירים. ארבאריאן ניהלה בעבר מסעדה בליון שעוטרה בשני כוכבי מישלן.

 

הביסטרו שלה, שמכיל שפע של יינות רוזה בתפריט, התמקם על חורבותיו של ביסטרו היסטורי בעל אווירה שכונתית-עממית. המקום קטן וצפוף, ועל הקירות תלויות תמונות של האמן הישראלי יעקב אגם, שגם מבקר כאן בקביעות והאוכל מעולה. מומלץ להגיע בשעות הצהריים, אז עסקית מלאה תעלה 25 אירו.

 

Les Petites Sorcières . 12 Rue Liancourt 75014

 

2. לה באראב - Le Barav

בר יין , מסעדה ומרתף יין באווירה צעירה ולא מחייבת. המחיר מתחיל ב-4 אירו לכוס יין בצהריים ותפריט אוכל ב-11 יורו.

 

בערב, לצד יין היום (כל השבוע הגישו כאן יין רוזה מהאי קורסיקה ב-16 אירו), ניתן להתענג על פלטת גבינות נהדרת  או סלט. 

  

Le Barav . 6, rue Charles François Dupuis – 75003

 

 (צילום: יפה עירון- קוץ) (צילום: יפה עירון- קוץ)
(צילום: יפה עירון- קוץ)

 

3. לה בַּרון רוז' - Le Baron Rouge

 

מברי היין הוותיקים והפופולריים ביותר של פריז, שממוקם בסמוך לשוק אליגרה. מבחר יינות הבית מעולה וניתן ללגום אותם לצד פלטות נקניקים, גבינות וגם אויסטרים, שמוצעים רק בימי ראשון. האווירה נינוחה ושמחה והקהל כולל ערב רב של חובבי יין מאיזור, והיפסטרים – אותם בוהמיינים צעירים וכחושים שהשתלטו גם על עיר האורות. שימו לב: המקום נסגר ב-20:00.

 

Le Baron Rouge . 1, Rue Théophile Roussel, 75012

 

4. בר אורק - Bar Ourcq

בר יין עממי זול, שממוקם על תעלת אורק ונחמד לבקר בו בימים יפים. בקיץ אפשר לשבת בחוץ על כסאות נוח ולהאזין להופעות או לסטים של תקליטנים. פתוח רק החל מ-15:00 אחר הצהריים.

 

Bar Ourcq . 68 quai de la Loire, 75019 Paris

 

קומפוט אפרסקים לבנים ביין רוזה

מתכון של רועי ירושלמי. את הרוזה ניתן להחליף גם ביין לבן ארומטי (למשל מענבי גוורצטרמינר, מוסקט או רוסאן) ובצוק העיתים אפילו במים, בתוספת 2 כפות סוכר לכמות הסוכר. ועוד משהו: לקבלת מנה במראה חגיגי יותר, המהדרין מוזמנים לקלף את האפרסקים.

 

המרכיבים:

500 מ"ל יין רוזה

3/4 כוס סוכר

גרידה מחצי לימון

מיץ מחצי לימון

6-5 אפרסקים לבנים, מגלוענים וחצויים

1/2 מקל וניל - לא חובה

1 מקל קינמון - לא חובה

2 מסמרי ציפורן

 

בבית יצא לכם פחות אדום. קומפוט אפרסק ביין רוזה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בבית יצא לכם פחות אדום. קומפוט אפרסק ביין רוזה(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מביאים את היין, הסוכר, מיץ וגרידת הלימון וכן התבלינים (וניל, קינמון, ציפורן) לרתיחה עדינה, בסיר בינוני ועל אש נמוכה, תוך שמערבבים מדי פעם. מוסיפים את חצאי האפרסקים ומבשלים 8-10 דקות, עד לריכוך.
  2. דולים את האפרסקים ומקררים בטמפרטורת החדר ומסננים את היין מהתבלינים. ממשיכים לבשל את רוטב היין כ-20 דקות נוספות, עד שמצטמצם וניחן בסמיכות של סירופ. מקררים את בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
  3. מסדרים את האפרסקים בקערה גדולה ועמוקה ויוצקים מעל את רוטב היין. מקררים במקרר כ-3 שעות (מומלץ לצנן לילה שלם, על מנת שטעמי היין ייספגו באפרסקים). מגישים קר, עם או בלי קצפת.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
יש גם קומפוט רוזה
צילום: ירון ברנר
כבוד השופטת. יפה עירון-קוץ
צילום: ירון ברנר
מומלצים