פתחו חלון: "מיקרוסופט" סייעה לארה"ב לרגל
ה"גרדיאן" הבריטי דיווח כי ממסמכים שמסר לו המדליף סנואודן עולה כי חברת הענק שיתפה פעולה עם המודיעין האמריקני ואפשרה לו לעקוף את מערכות ההצפנה של התוכנות שלה
פרטים חדשים נחשפים על תוכנית המעקב הסודית של הממשל בוושינגטון ועל קשריו ההדוקים עם חברות גדולות וידועות: חברת התוכנה האמריקנית "מיקרוסופט" שיתפה פעולה עם שירותי המודיעין האמריקניים ואפשרה להם לעקוף את מערכת ההצפנה של התוכנות שלה. כך חשף אתמול (יום ה') העיתון הבריטי "גרדיאן" בכותרת הראשית של האתר שלו. לטענת העיתון, המדליף האמריקני הצעיר אדוארד סנואודן סיפק לו מסמכים שממחישים את היקף שיתוף הפעולה של עמק הסיליקון בשלוש השנים האחרונות עם הביון האמריקני.
עוד חדשות בעולם :
שלט מחוץ לבית קפה: 'אני שחורה, אני לא נושכת'
רצח הקפוצ'ון: חשש ממהומות שחורים בארה"ב
בגלל סקנדל ריגול: התפטר רה"מ הוותיק באירופה
רעבים ללחם: החיטה במצרים תספיק רק לחודשיים
"'מיקרוסופט' שיתפה פעולה עם ה-FBI לאפשר ל-NSA גישה קלה באמצעות תוכנית PRISM שלה לגישה לשירותי SkyDrive (שירות אחסון קבצים בענן) המאחסנים מידע עבור 250 מיליון משתמשים ברחבי העולם", נכתב בעיתון הבריטי.
לפי ה"גרדיאן", גם שירות שיחות הווידאו "סקייפ" (שירות שיחות צ'ט וידאו ואודיו חינמי), שנרכש על ידי "מיקרוסופט" באוקטובר 2011, שיתף פעולה עם תוכנית המעקב הסודית PRISM של NSA כדי לאסוף שיחות וידאו ושיחות קוליות. עוד דווח כי "מיקרוסופט" סייעה לסוכנות הביון האמריקנית לNSA להערים על הקידוד שלא איפשר לחדור לצ'אטים באמצעות האאוטלוק החדש של "מיקרוסופט".
מתח עמוק בין הממשל לעמק הסיליקון
כתב ה"גרדיאן" גלן גריינוולד, שחשף לראשונה את הגילויים של סנואודן, טען שהחשיפות האחרונות על פעילות ה-NSA חושפות מתח בין עמק הסיליקון לבין ממשלו של ברק אובמה. חברות ההיי-טק הגדולות לוחצות לאפשר להן לגלות את היקף ואופי שיתוף הפעולה שלהן עם סוכנות הביון האמריקנים בנושא המעקבים והאזנות הסתר כדי להרגיע לקוחות מודאגים. חברות הטכנולוגיה מנסות מצדן להוכיח כי לא שיתפו פעולה עם שירותי המודיעין.
חברת "מיקרוסופט" מסרה בתגובה כי בעוד היא משפרת ומעדכנת את מוצריה, היא חייבת לציית לחוקים קיימים ועתידיים ומספקת נתונים של לקוחות רק כשהיא נדרשת לעשות כן על ידי הממשל האמריקני בנוגע לחשבונות אישיים מסוימים. תגובת חברת התוכנה סותרת את הדיווח של ה"גרדיאן" בחודש שעבר לפי ל-NSA יש גישה ישירה באמצעות תוכנית PRISM לחברות הגדולות, בהן "מיקרוסופט", "סקייפ", "אפל", "גוגל", "פייסבוק" ו"יאהו".
חברת "סקייפ" מסרה בתגובה שהיא מחויבת לשמור על הפרטיות והסודיות של לקוחותיה, על הנתונים האישיים שלהם ועל תוכן השיחות שלהם. אולם, ה"גרדיאן" טוען שעלון חדשות פנימי של ה-NSA שהגיע לידיו דווקא מצביע על שיתוף פעולה עמוק ומתמשך בין קהילת המודיעין לבין חברות האינטרנט הגדולות.
סנואודן הוא ככל הנראה אחד האנשים הכי מבוקשים בארצו בגין ה"פשע" הגדול שביצע - הדלפת תוכנית המעקב הסודית של ממשל אובמה. אך בעוד הרשויות רוצות לשים עליו את ידיהן, הצעיר שעבד בעבר בסוכנות הביון האמריקנית NSA מחפש כנראה בימים האחרונים דרך להגיע לאחת משלוש המדינות שהסכימו להעניק לו מקלט מדיני - ונצואלה, בוליביה וניקרגואה.
אתר האינטרנט FlightAware, שעוקב אחרי טיסות ברחבי העולם בזמן אמת, דיווח מוקדם יותר אתמול כי מטוס של חברת התעופה הרוסית "אירופלוט" שעשה את דרכו ממוסקבה להוואנה, בירת קובה, סטה ממסלולו המקורי.
בעקבות הדיווח של האתר הועלתה ברשת השערה לפיה המדליף האמריקני נמצא על סיפון המטוס הרוסי. טיסת "אירופלוט 150" המריאה אמש מנמל התעופה שרמטייבו במוסקבה בשעה 14:10 זמן מקומי. למי שלא זוכר, בשבועיים האחרונים שוהה סנואודן באולם המעבר של שדה התעופה הרוסי הבינלאומי אחרי שהגיע אליו מהונג קונג.
מטוס רוסי סטה ממסלולו: "סנואודן בדרך לקובה"
העיתון "וושינגטון פוסט" כתב כי מסלול הטיסה הרגיל של חברת התעופה הרוסית ממוסקבה להוואנה עובר דרך איסלנד, גרינלנד, קנדה וארה"ב.
אלא שטיסה מספר 150 של חברת "אירופלוט" טסה אמש במסלול דרומי יותר דרך מרכז אירופה, תוך חציית האוקיינוס האטלנטי בנתיב שעוקף את ארה"ב, ככל הנראה כדי למנוע את מעצרו של סנואודן על ידי הרשויות האמריקניות ולאפשר את הגעתו לקובה ולאחר מכן כנראה לוונצואלה.
עם זאת, מאוחר יותר התברר כי כמה מטוסים שהיו אמורים לטוס במסלול הצפוני הבטוח יותר, שקרוב ליבשה בעת חציית האוקיינוס האטלנטי, קיבלו הוראה לטוס בנתיב דרומי יותר שהוא ארוך יותר ופחות בטוח. הסיבה: תנאי מזג אוויר קשים בנתיב הטיסה הצפוני.
סנואודן בן ה-29 מבוקש בארה"ב בגין ריגול ועבירות נוספות של פגיעה בביטחון הלאומי.
סנואודן היה שתול של ויקיליקס בביון האמריקני?
וולטר פינקוס, בעל טור נחשב ב"וושנגטון פוסט" ומי שהיה שנים רבות הפרשן הצבאי של העיתון, טען באחרונה כי קיימת אפשרות שסנואודן הוא בעצם "שתול" של אתר ההדלפות ויקיליקס ונשלח מטעמו לחדור למחשבים של סוכנות הביון האמריקנית כדי להוציא מהם מידע יקר ערך.
פינקוס קבע כי מהראיונות שהעניק סנאודן לכלי תקשורת שונים נראה שהוא תודרך על ידי אנשי ויקיליקס עוד לפני שהתחיל לעבוד כטכנאי מחשבים ב-NSA. לדברי העיתונאי האמריקני, בחודש ינואר יצר סנואודן קשר עם יוצרת הסרטים הדוקומנטרים לורה פויטראס תוך שימוש בדוא"לים מקודדים מבלי למסור את שמו. פויטראס סיפרה מצדה בחודש שעבר שסנאודן פנה בפברואר לגלן גרינוולד מה"גרדיאן" הבריטי.
גם ברטון גלמן, התחקירן של העיתון "וושינגטון פוסט" סיפר שסנאודן צלצל אליו בחודש פברואר - חודש לפני שגאון המחשבים התחיל לעבוד ב-NSA. שלושה חודשים לאחר תחילת עבודתו הוא החל להדליף מידע על תוכניות הציתותים של סוכנות הביון לטלפונים של מיליוני בני אדם ולחברות בינלאומיות רבות.
פינקוס תהה כיצד ידע סנאודן לאתר את שלושת אנשי התקשורת שעמם דיבר עוד לפני שהתחיל לעבוד בחברת "בוז-אלן-המילטון", שמספקת ל-NSA שירותי מחשב. וכל זאת לפני שהיו לו חומרים להדליף. המסקנה שאליה הוא הגיע היא שכל המהלך של סנואודן היה תוכנן מראש על ידי גורמים בוויקיליקס שהכירו את שלושת העיתונאים שנבחרו לקבל את המידע. לכך יש להוסיף את העובדה שלגרינוולד ולפויטראס יש קשרים קרובים לג'וליאן אסאנג', מייסד ויקיליקס.