שתף קטע נבחר
 

משגיח כשרות בשיעור אבולוציה

רעיון הקמפוס החרדי מבטא זלזול וכניעה של ראשי ההשכלה הגבוהה ללחצי החשוכים. חוזרים לימי הביניים?

בימים אלה מציעה הנהלת האוניברסיטה העברית בירושלים להקים קמפוס חרדי באוניברסיטה. לכאורה זו יוזמה ברוכה: יש לעודד רכישת השכלה אקדמית בחברה החרדית, מה שגם יאיץ את השתלבות החרדים בשוק העבודה.

 

אלא שהתוכנית שהותוותה רעה מכמה בחינות. ראשית, האוניברסיטה נכנעת בה בנושא ההפרדה המגדרית. באותו קמפוס מיוחד יופרדו נשים מגברים, וילמדו במבנים שונים. גם מסלולי הלימוד המוצעים לנשים ולגברים יהיו שונים. אישה תוכל ללמוד עבודה סוציאלית, אבל אולי לא מדעי המחשב. באיזו זכות ניתן לאסור כניסת אישה לכיתה מסוימת, או לגוף ידע מסוים?

 

עוד בערוץ הדעות

המסכה הלבנה של המחאה החברתית / מירב אלוש לברון

לא בלי בנותיי / מיומנו של אב גרוש

 

חשכת ימי הביניים מגיעה לאקדמיה. אילוסטרציה  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חשכת ימי הביניים מגיעה לאקדמיה. אילוסטרציה (צילום: EPA)

 

הרעיון המצמרר הזה מנוגד לחוקת האוניברסיטה, המנגישה את הידע והקורסים לכלל האוכלוסיה, ללא הבדל דת, גזע ומין. במקום לפתוח את האוכלוסיה החרדית לעולם העשיר שמחוצה לה, מייצרים כאן מעין גטו ומיישמים נורמות חרדיות מקוממות בחסות האוניברסיטה. יש לציין שהדרת נשים אינה חלק מההלכה היהודית, וראוי שגם בחוגים דתיים ילחמו בה. ודאי שאסור למוסד אקדמי לתת לה לגיטימציה. 

 

המתווה המוצע שערורייתי מעוד בחינות. מדוע לרכז את כל החרדים בקמפוס מיוחד עם תוכניות לימודים מיוחדות? אומנם האוניברסיטה טוענת שלא תיכנע בנושא התכנים, אבל האם ילמדו שם את תורת האבולוציה, את תרבות יוון הפגאנית או פסיכואנליזה ומיניות? האם ינהרו התלמידים להרצאות על תורת המפץ הגדול, שסותרת את סיפור הבריאה המקראי? הפשרה המוצעת היא שרבנים יישבו בהרצאות הבעייתיות ויספקו "תיקונים" ככל שיידרש. האם נחדיר משגיחי כשרות גם אל תחום הידע?

 

בפועל, הקמפוס החרדי אולי יספק הכשרה מקצועית בתחומים מוגבלים, אבל לא זו תפקידה של האוניברסיטה. לשם כך יש בתי ספר מקצועיים ומכללות. עם יישום המתווה תתפשר האוניברסיטה לא רק על ערכיה וחוקתה, אלא גם על ייעודה ועל רמתה האקדמית.

 

יש לציין שיש כיום סטודנטים וסטודנטיות מהמגזר החרדי הלומדים במסגרות הרגילות של האוניברסיטה העברית ועושים בהן חיל. רובם מתנגדים למתווה החדש, שישמוט את הלגיטימציה שלהם ללמוד בקמפוס מעורב למען תואר אקדמי. יש גם אנשי סגל חרדים, כולל במכון למתמטיקה שבו אני פועל, והם נמנים עם החוקרים מהשורה הראשונה. רעיון הקמפוס החרדי הנפרד הופך למעשה את החרדים לסטודנטים מדרגה שנייה, עם תקרת זכוכית מעליהם. יותר משהוא הולך לקראת החרדים, הוא מבטא זלזול סמוי בהם וכניעה של ראשי ההשכלה הגבוהה ללחצים של החשוכים שבמנהיגיהם.

 

אסור לאוניברסיטה שלי ולכל אוניברסיטה בישראל לתת יד לתוכנית חשוכה כזאת. אסור לוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג לקדם אותה, כפי שהיא עושה כעת. זו תוכנית שמעוררת התנגדות עזה בקרב המרצים באוניברסיטה העברית, שמאות מהם חתמו על עצומה נגדה.

 

נשיאה החדש של הרפובליקה האיסלאמית של איראן, חסן רוחאני, התבטא לאחרונה נגד הפרדה מגדרית באוניברסיטאות. האם ישראל - על פי חזונה של המועצה להשכלה גבוהה - חשוכה מאיראן? האם האקדמיה בישראל היא עדיין שופר של קדמה ונאורות או חותמת גומי של כוהני דת? על האוניברסיטאות והמועצה להשכלה גבוהה להחליט אם לסייע לאותם חרדים המעוניינים להיפתח לעולם ולהשתלב במאה ה-21 או להסיג את כולנו אל חשכת ימי הביניים.

 

ענר שלו הוא פרופסור למתמטיקה באוניברסיטה העברית וסופר.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים