המשחק של ג'נדר: הסרט והסופר במגננה
ארגוני הומואים ולסביות קוראים להחרים את "המשחק של אנדר" בגלל דעותיו ההומופוביות של מחבר הספר אורסון סקוט קארד. בהפקה מתנערים מהשקפותיו של הסופר ומכניסים אותו עמוק לארון. אז למי שייכת יצירת המדע הבדיוני הזאת?
חשבתם שגיקים הם יצורים א-מיניים? ובכן טעות בידכם. ולא רק שהם בעלי תשוקות כמו כל אדם, חלקם אף הומואים ולסביות. ובימים אלה הם נלחמים מלחמת חורמה בעיבוד הקולנועי המדובר לספר המדע הבדיוני המצליח "המשחק של אנדר". כן, הם אוהבים את הספר. וכן, כנראה שיתלהבו מהסרט, אבל הם ממש לא סובלים את הסופר אורסון סקוט קארד. התבטאויותיו נגד בני הקהילה הגאה והתנגדויותיו לזכויותיהם, הפכו אותו ואת ספרו, וכן את ההפקה בה הוא מעורב - למושא לחרם מצידם.
בשבועיים האחרונים נציגי חברות ליונסגייט וסאמיט, שהפיקו במשותף את הסרט, מנהלים קרב בלימה כנגד היוזמה לחרם על הסרט, שהולכת וצוברת תאוצה - וזאת במקום לחגוג את השקת "המשחק של אנדר" באירועי קומיק-קון 2013. בפאנל שהתקיים במסגרת זו ביום חמישי, נפגשו השחקנים הריסון פורד, אסה באטרפילד, היילי סטיינפלד ואביגיל ברסלין עם מעריצים, וכך גם הבמאי גאווין הוד והמפיק רוברטו אורסי. ומי לא התייצב? הסופר/מפיק קארד. ואף אחד לא מתפלא.
בשבועות האחרונים מנסים אנשי יחסי הציבור של הסרט לנסות ולבדל את הגרסה הקולנועית של "המשחק של אנדר" מיוצרה הספרותי. התבטאויותיו בגנות הומואים, וכינויו את האפשרות לחתונה בין בני אותו המין "כשל התרבותי", הם מוקש נפיץ שבליונסגייט וסאמיט מתקשים לפרקו. בטח כשקבוצות קולניות באוכלוסיה יוצאות באופן פומבי נגד הסרט וקוראים להחרמתו של הסופר המורמוני והשמרן שמקפיד לקחת חלק בפעילות של ארגונים נגד הסדרת נישואים חד מיניים, ובראשם הארגון הלאומי למען נישואים בו הוא חבר.
באתר אינטרנט שנקרא "Skip Ender's Game" מפרטים יוזמי החרם מקבוצת Geek Out את ציטוטיו השערורייתיים של קארד בנוגע לקהילת ההומואים והלסביות, ופונים לציבור בקריאה: "אל תצפו בסרט הזה! אל תקנו כרטיס באולם הקולנוע, אל תרכשו את ה-DVD ואל תזמינו אותו לצפייה בטלוויזיה. תתעלמו מכל המרצ'נדייז והצעצועים. עד כמה שאתם מעריצים את ספריו, השאירו את כספכם מחוץ לכיסיו של אורסון סקוט קארד".
אנחנו צריכים אתכם! לוחמים צעירים, וגם צופים. הריסון פורד בסרטון ויראלי
בתגובה לחרם המוצע, הפתיע קארד בהצהרה מתונה שהעביר באמצעות Entertainment Weekly, ובו הודה בתבוסתו הרעיונית אחרי החלטת בית המשפט העליון להכיר בנישואים חד מיניים. אולם כאילו כדי להרגיז, איתגר את מתנגדיו בהפגנת רצון טוב. "'המשחק של אנדר' מתרחש בעוד יותר ממאה שנים בעתיד ואין בו שם דבר שקשור לסוגיות הפוליטיות, שלא היו קיימות כלל כשהספר נכתב ב-1984", הבהיר הסופר בהודעתו.
"עם הפסיקה האחרונה של בית המשפט העליון, הסוגיה של נישואים חד מיניים הפכה לחסרת משמעות. החוקה תיתן, במוקדם או במאוחר, תוקף חוקי לכל הסכם נישואים שיוכר בכל המדינות. עכשיו יהיה מעניין לראות האם התומכים בנישואים חד מיניים שניצחו במערכה יפגינו סובלנות כלפי אלו שלא הסכימו איתם כשהשאלה היתה על הפרק".
סובלנות? זה ממש לא רוח התגובה של המחרימים לדברי קארד. "בלי קשר לכך שקארד חושב שזכויות ההגאים לא התקיימו באמצע שנות ה-80, שזה די מעליב לדור שלחם נגד משהו קטן שנקרא איידס, מדובר בנו, כאן ועכשיו", אמרו בתגובתם, "זה נוגע לקהילה שלנו שמסרבת לתמוך כספית בפעיל אנטי-גיי קיצוני. לאורסון סקוט קארד יש רקורד של התבטאויות ימניות קיצוניות נגד שיוויון בנישואים, ונגד הקונספט שהומואים ולסביות הם בני אנוש".
וכך למרות המסר המתון בתגובת קארד, נראה שגם בסאמיט ובליונסגייט היו מעדיפים שהוא פשוט ישתוק ויעלם. הם כנראה עושים ככל שביכולתם כדי להשאיר אותו מאחור, ומנסים להרחיקו ככל האפשר מהסרט שהפיקו בתקציב המוערך ב-110 מיליון דולר. בהודעה שפרסמו הצהירו על הסתייגותם מהתבטאויותיו הקודמות של קארד, והביעו תמיכה במאבק ההומואים והלסביות על זכותם להינשא.
"כתומכים גאים בקהילת הלהט"ב, מובילים סרטים כמו 'אלים ומפלצות' ו'כמה טוב להיות פרח קיר', וחברה שגאה על הכרתה באיחודים חד מיניים באמצעות מדיניות ההטבות שלה לאורך השנים, ברור שאנו לא מסכימים עם דעותיו האישיות של קארד ושל הארגון הלאומי למען נישואים. אך אלו לא קשורים לחלוטין לדיון על 'המשחק של אנדר'", נכתב בהודעת ליונסגייט. "העובדה הפשוטה היא שלא הספר ולא הסרט משקפים את הדעות הללו בכל דרך, צורה או מסגרת".
הטריילר של "המשחק של אנדר"
בנוסף להצהרת התמיכה של ליונסגייט, הבטיחו ראשיה לערוך הקרנת בכורה של הסרט שרווחיה יוקדשו לתמיכה בקהילה הלהט"בית. הם מצאו אוזן קשבת אצל דסטין לאנס בלאק, התסריטאי זוכה האוסקר של הסרט "מילק" (על חייו ומותו של פעיל זכויות הגייז בסן פרנסיסקו, הארווי מילק), שאמר כי החרם הוא בזבוז אנרגיה קולקטיבית נגד גוף ש-99 אחוז מאנשיו תומכים בשיוויון בנישואים. "הסופר ההומופוב שכתב את הספר לא היה מעורב מזה עידנים. החרם מיותר", קבע.
אולם בניגוד אליו, מובילי החרם נשארים איתנים במשימתם. "זה לא קשור לתוכן של הספר או הסרט", הבהירו ראשי קבוצת Geek Out, "זה קשור לכסף. זה הכסף שהחברה כבר שילמה לקארד ומיליוני הדולרים הפוטנציאלים שהוא והארגון הלאומי למען נישואים עומדים להרוויח מההצלחה של הסרט - זה הכסף שלנו. מה שברור הוא שבין אם הם תומכים בהשקפותיו או לא, ליונסגייט עומדים מאחורי האיש שלהם ושובר הקופות העתידי שלהם. הם עשו חישוב מקובל, אולי ציני, שהקהל לא יחבר בין 'המשחק של אנדר' להומופוביה הפומבית של קארד, או שלא היה להם אכפת".
ובכן, כך או כך, בליונסגייט יכולים לפחות להיות מרוצים מתשומת הלב התקשורתית שהשערורייה האחרונה עוררה לקראת חגיגת ההשקה של "המשחק של אנדר" בקומיק-קון - גם אם תשומת לב זו לא תמיד חיובית, והסיתה את הדיון מהסרט לסופר. בהעדרו של קארד במפגש המעריצים בסן דייגו, וחוסר נכונותו להתראיין, נשארה הבמה ליוצרי הסרט - הבמאי, המפיק והשחקנים. ואלו התגייסו למאמץ הכללי להפריד את "המשחק של אנדר" מקארד, ולהותיר אותו עמוק בארון.
"אני חבר בארגון Courage Campaign (ארגון למען שיוויון זכויות האזרח בקליפורניה) מזה שנים, ואני קצת מוטרד מההשקפה שלו (קארד) על נישואים חד מיניים", הודה הבמאי הוד, "עם זאת, הספר לא נוגע בסוגיה זו. אני חושב שהוא כתב ספר נהדר, והרעיונות בספר אוניברסליים. אני מקווה שעדיין יעריכו את הספר כיצירת מופת, למרות שאיני מסכים עם הסופר. אני בחרתי בספר, לא בסופר, ואני אוהב את מה שהסופר אמר בספר הזה. אני חושב שיש קצת אירוניה מרירה בכך שהרעיונות של אדיבות וחמלה שעולים בספר לא נוכחים בדעותיו לגבי נישואים חד מיניים".
"אני לא חושב שמשהו ממה שמר קארד חושב על סוגיות של נישואים חד מיניים הוא חלק מהרעיונות של הסרט", הבהיר פורד בתשובה מתואמת להפליא עם הוד. "הוא כתב משהו שאני חושב שהוא בעל ערך לכולנו בנוגע לאחריות מוסרית. אני חושב שההשקפות שלו בנוגע לנושאים שאנחנו לא מתעסקים איתם בסרט אינן נוגעות לי, ואין לי שום דעה לגביהן".
השחקן הוותיק אף התייחס להצהרתו התבוסתנית של קארד בנוגע לסוגיית הנישואים החד מיניים: "אני מודע להצהרותיו בהן הוא מודה ששאלת הנישואים החד מיניים אבודה, ושהוא הפסיד בה. ואני חושב שאנחנו יודעים שכולנו ניצחנו. האנושות ניצחה, ואני חושב שזה סוף הסיפור".
ברור כי המשתתפים במפגש בקומיק-קון הגיעו מתודרכים ומוכנים לשאלות בעייתיות בצל התסבוכת אליו נקלעה הפקת הסרט, שמעוררת תהיות פילוסופיות מעניינות בנוגע לקשר בין יוצר לבין יצירתו. לפחות על פי באטרפילד הבריטי, בן 16 בסך הכל - הלא הוא אנדר עצמו - התשובה די ברורה. "אני תומך במתן זכויות לכולם, ומקווה שדעותיו של קארד לא ישנו את הדרך שבה הצופים יחוו את הסרט או הספר", אמר למעריצים. "אי אפשר להאשים יצירה בגלל היוצר שלה".