הפתרון: אגד תפרסם נשים, המדינה תפצה על נזק
ל-ynet נודע שהמדינה גיבשה הסכם עם החברות אגד וכנען פרסום בתנועה, לפיו הן יחזרו לאפשר הצגת נשים בשלטי פרסום על גבי אוטובוסים בי-ם. בתמורה, המדינה תממן נזקים שייגרמו להן מהשחתה. החברות הפסיקו בשנה שעברה להציג גם גברים בשלטי הפרסום, בתגובה לעתירה שהוגשה נגדן על העלמת דמויות נשיות
- ירושלים: סנדי בר בלי ראש ופוקס בלי בר רפאלי
במסגרת ההסכם המתגבש, הסכימה המדינה לממן נזקים משמעותיים לתקופה מוגבלת, במידה וחששותיה של אגד יתבררו כנכונים ויגרמו נזקים לאוטובוסים עליהם יפורסמו דמויות נשים. כרגע לא הוגדר משך התקופה.
ההסכם המתגבש מגיע לאחר שעמותת תנועת ירושלמים המיוצגת על-ידי עו"ד אביעד הכהן, עתרה בשנה שעברה לבג"ץ נגד אגד וכנען, לאחר שאלה סרבו למסע פרסום אותו ביקשה לקיים העמותה בו יופיעו תמונות נשים תחת הכותרת "ירושלמיות, נעים להכיר".
הפיתרון הזמני: לא נפרסם גם דמויות גברים
בכתב התשובה שהגישה המדינה לעתירה בשנה שעברה, עדכנה המדינה כי משרד התחבורה יתנה רישיון להפעיל תחבורה ציבורית בתנאי שהשירותים השונים כולל פרסום באוטובוסים יינתנו בשיוויון. בעקבות כך החליטו אגד וכנען כי מאוגוסט אשתקד הם לא יפרסמו כל דמות, בין של גברים בין של נשים, על גבי אוטובוסים בירושלים.
העותרים התנגדו להחלטה של החברות וטענו כי עדיין מדובר באפליה. גם המדינה ציינה לפני כחצי שנה בפני בג"ץ כי ההסכם בין החברות מהווה הפרה של תנאי הרישיון, אי פרסום דמויות, הן של נשים והן של גברים, נוצר אך ורק כדי להימנע מפרסום נשים.
בהמשך לכך פנו הצדדים למו"מ שכאמור במסגרתו מתגבש ההסכם לפרסום דמויות נשים על גבי שלטי הפרסומת - בתמורה לפיצוי של המדינה על נזקים, אם יגרמו. המדינה פונה להסכם זה לאור החשיבות שהיא רואה במניעת הדרת נשים, יחד עם זאת, עומדת המדינה על כך שהדין מחייב את אגד לפרסם תמונות ירושלים כבשאר שטחי המדינה, בלי קשר להסכם המתגבש.
בשעה זו ההסכם הוא בבחינת טיוטה, לאחר שהתקיימו פגישות בין נציגי אגד לנציגי הפרקליטות ומשרד האוצר. תוך כמה ימים אמורים הצדדים לעדכן את טיוטת ההסכם. במסגרת זאת המדינה אמורה לעדכן את בג"ץ בימים הקרובים על ההתפתחות והצדדים השונים בעתירה, כולל עמותת תנועת ירושלמים, הביעו הסכמה לתת הארכה זמן לצורך גיבוש ההסכם.
הנשים כבר חזרו לשלטים ברחבי העיר
למאבק נגד אגד וכנען קדם מאבק נגד חברות הפרסום שתולות שלטי פרסום ברחבי העיר ירושלים. במשך תקופה, החברות האלה דרשו ממפרסמים לחתוך חלקי נשים "מפתים" מהמודעות שלהם. אחרי מחאה עיקשת, החברות האלה נענו לדרישות והשיבו את דמויות הנשים לשלטי הפרסום בעיר.
החברות חששו וחוששות בצדק מנזקים, שכן השחתת שלטי פרסום הכוללים דמויות נשיות היא נוהג, גם אם לא נפוץ. חרדים השחיתו לאחרנה שלטים של תיאטרון החאן שנתלו בעיר וכן הושחתו שלטי המכביה. בצומת גלילות הושחת שלט חוצות של המשביר בכיכובה של שירלי בוגנים , ככל הנראה משוםש הוצגה בו בבגד ים.
מנכ"ל התנועה הירושלמית הרב אורי איילון, אחד ממגישי העתירה לבג"ץ ומובילי המאבק להשבת דמויות נשיות למרחב הציבורי בירושלים מסר בתגובה: "התנועה הירושלמית הנאבקת מאבק עיקש נגד הדרת נשים מהמרחב הציבורי רואה בהסכמות אלו רגע חשוב ומכונן במאבק נגד הדרת נשים ובאחריות שלוקחת המדינה כדי ליישם הלכה למעשה שוויון בין המינים במרחב הציבורי. אנו מאמינים כי הסכמות אלו יביאו לפעילות תקיפה של רשויות החוק נגד אלו, אם יהיו כאלה, אשר יבקשו להשחית מודעות.
"מהנסיון שלנו בשנתיים האחרונות, ירושלים שינתה פניה. פרסומים הכוללים דמויות נשים על גבי לוחות מודעות אינם מושחתים וכך גם יהיה על גבי האוטובוסים. יש ללמוד מן המאבק כי התעקשות ערכית חסרת פשרות גם אם היא לוקחת זמן , מצעידה את החברה הישראלית קדימה . לא התפשרנו ולא נתפשר בעניין הדרת נשים מהמרחב הציבורי, אנו נעקוב אחר יישום ההחלטה בשטח, ונעלה בקרוב על גבי אוטובוסים את קמפיין 'ירושלמיות נעים להכיר' שצונזר ואשר בעקבותיו הוגש הבג"ץ".