שתף קטע נבחר
 

אירופה עשתה לנו טובה

ההבחנה הזו בין יהודה ושומרון לשאר שטחי ישראל, שעליה מבוססת החלטת האיחוד האירופי, היא שמסבירה מדוע השליטה בהם לא עושה את ישראל למדינת אפרטהייד

החלטת הנציבות העליונה של האיחוד האירופי להבחין באופן רשמי בין ישראל לשטחי יהודה ושומרון היא מכה כואבת לכל ישראלי באשר הוא, ללא קשר לדעותיו הפוליטיות. אינני תושב יהודה ושומרון, אבל כמו רוב הישראלים ביקרתי שם פעמים רבות, חברים ובני משפחתי גדלו וחיים שם. מובן מאליו שהם ישראלים כמוני. הרעיון שמדינות אירופה יתייחסו אליהם אחרת מאשר לאלו מאיתנו שחיים בקריית שמונה, ראשון לציון, תל אביב או אילת - מרגיז ומטריד.

 

רבות דובר וידובר - ובצדק - על צביעותה של אירופה ה"הומנית", שעל אף עברה המוכתם בגזענות וקולוניאליזם מתייחסת לישראל כפושעת, בעוד היא מעלימה עין באופן עקבי מפשעים חמורים בהרבה שמבצעות מדינות אחרות. כמו כל ישראלי, כעסתי למשמע החדשות ועודני כועס. עם זאת, אחרי קצת מחשבה שאלתי את עצמי - אולי בעצם יש צד חיובי בכך שמדינות העולם מייחסות ליהודה ושומרון סטטוס שונה מזה שהן מייחסות לישראל?

 

עוד בערוץ הדעות

המוסר הכפול של אירופה / שאול רוזנפלד

לנשל בדואי ולנוח / ניב גורדון וניקולא פרוג'יני

 

תרשו לי להסביר. בתור ישראלי גאה שבילה ארבע שנים במוסדות אקדמיים בארצות הברית ובקנדה "זכיתי" פעמים רבות משהייתי רוצה שיקראו למדינה שלי "מדינת אפרטהייד". פעמים רבות נשאלתי בעוינות איך יכולתי, בתור חייל לשעבר בדובר צה"ל, להגן בפני כתבים זרים על שמה של מדינה ששולטת על כשני מיליון פלסטינים החיים ביהודה ושומרון, אך מפלה אותם לרעה ולא מעניקה להם את הזכויות מהן נהנים שמונת מיליוני אזרחי ישראל. פעם אחת, יהודייה אירופית אפילו קראה לי "פושע מלחמה" ועזבה את החדר בזעם.

 

ההבחנה בין ישראל לשטחים מעניקה לנו לגיטימציה. ארכיון  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההבחנה בין ישראל לשטחים מעניקה לנו לגיטימציה. ארכיון (צילום: רויטרס)

 

התשובה לטענות הללו תמיד הייתה פשוטה - ישראל אינה מדינת אפרטהייד, ומי שטוען כך לא מבין את העובדות. אכן, עובדתית ישראל מעניקה לפלסטינים יחס שונה, אבל יש לכך סיבה: הם לא אזרחי ישראל, והם חיים בשטח - יהודה ושומרון - שבחלקים ממנו תהיה בעתיד הקרוב מדינה פלסטינית, שבה יזכו לזכויות מלאות.

 

מקרב כל הטוענים נגדנו שיצא לי להתווכח איתם בנושא היו מעטים שסירבו להכיר בעובדה הפשוטה הזו, אך הרוב הסכימו – כל עוד יש הבחנה מסויימת בין ישראל ויהודה ושומרון, והכרה כי בחלק מהם תוקם בעתיד מדינה פלסטינית לתושביהם הפלסטינים, אין שום שחר לטענות שישראל מפלה באופן גזעני או לא חוקי את הפלסטינים.

 

במילים אחרות, ההבחנה הזו בין יהודה ושומרון לשאר שטחי ישראל, שעליה מבוססת החלטת האיחוד האירופי, היא שמסבירה מדוע השליטה בהם לא עושה את ישראל למדינת אפרטהייד. בלעדיה, אם העולם לא היה מאמין שתקום מדינה פלסטינית, לא היה לנו הסבר מדוע הפלסטינים אינם זוכים לזכויות של אזרחים ישראלים. או אז, סביר להניח שמדינות אירופה והעולם כולו היו משנות את יחסן אלינו בהתאם, ומתייחסות אלינו כאל מדינת אפרטהייד.

 

אי אפשר שלא לכעוס על ההחלטה האירופית להתייחס ליהודה ושומרון ולתושביהם הישראלים כחריגים בטבעם משאר שטחי ותושבי ישראל. אך באותה נשימה חשוב להבין ולקחת בחשבון שאותה ההחרגה היא גם חלק מבסיס הלגיטימציה של ישראל. החשש האמיתי שלנו צריך להיות מהרגע שבו תאבד התקווה להקמת מדינה פלסטינית, ועמה ההבחנה בין ישראל לבין יהודה ושומרון והלגיטימציה שהיא מעניקה לנו.

 

חן ארד, סטודנט באוניברסיטת ברנדייס שבבוסטון, ארה"ב, וממקימי ארגון bVIEW - Visions for Israel in an Evolving World לקידום השיח החיובי על ישראל בקרב סטודנטים אמריקנים.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רובין ספקטור
חן ארד
צילום: רובין ספקטור
מומלצים