שתף קטע נבחר
 

מי יפרק את פצצת האמוניה בחיפה?

השרים הבטיחו, אך דבר לא קורה ואלפים בסכנה בגלל מכל האמוניה במפרץ חיפה. האם יועתק לדרום לפני אסון?

לפני יותר משנה וחצי הודיעו השר להגנת הסביבה דאז גלעד ארדן ושר התמ"ת דאז שלום שמחון שיפעלו להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ, שיתחיל לפעול בראשית 2017. הזמן חלף, שני השרים הלכו למקומות אחרים - ורק איום מכל האמוניה על חייהם של תושבי חיפה נותר במקומו.

 

עוד בערוץ הדעות

ההתנחלויות - עסקת הנדל"ן הגרועה בהיסטוריה / אורי בר-יוסף

אל תכשילו את שילוב החרדים באקדמיה / מלכה רפפורט-חובב

 

זאת ועוד: באפריל 2013 אירע פיצוץ במפעל ליצור דשנים בעיר ווסט שבטקסס, ארה"ב. הדי הפיצוץ הגיעו עד למשכן הכנסת בירושלים, וגרמו לוועדת הפנים והגנת הסביבה לקיים דיון דחוף. הם אף יצאו לסיור בחיפה כדי לחזות בפוטנציאל המקומי לאירוע דומה. הוועדה סיירה, התרשמה, ביקשה מהממשלה לדון בנושא - אך גם הפעם דבר לא התרחש. במהלך הדיון בוועדה הבטיח השר הנכנס להגנת הסביבה עמיר פרץ שיפעל גם-הוא להקמת המפעל בדרום הארץ ולסגירת המכל המסוכן, ואף שוחח על כך עם שר האוצר יאיר לפיד ועם מנכ"ל משרד הממשלה הראל לוקר, אך מאז דבר לא קרה. הממשלה בשלה - מושכת זמן ולא מקבלת החלטה.

 

מכל האמוניה של חברת "חיפה כימיקלים" הוקם במפרץ חיפה לפני למעלה מ-25 שנה. מאוחסנים בו 12 אלף טון אמוניה, המיובאים לארץ בכל חודש באוניה. האמוניה משמשת את "חיפה כימיקלים" ואת מפעל דשנים, המייצרים ממנו דשן ליצוא, וכן מספר מפעלים הזקוקים לאמוניה לקירור. למכל אין היתר בנייה ואין רשיון עסק, והוא נחשב לאחד מגורמי הסיכון הגדולים במדינה במקרה של נפילת טיל או של רעידת אדמה. על פי הערכות מומחים, פגיעה במכל תגרום למותם של 17 אלף איש ולפציעתם של רבבות.

 

חברת ייעוץ שמינה המשרד להגנת הסביבה קבעה עוד ב-2010 שקיימת היתכנות כלכלית להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ. לא רק עיריית חיפה ותושביה סבורים שהמכל הוא "פצצה מתקתקת". הגז הטבעי שהחל לזרום לארץ הוא מקור מהימן לייצור אמוניה, ולפיכך אין שום סיבה להמשיך לייבא אמוניה תוך סיכון חייהם של תושבי הצפון. למרבה הצער, אותה ממשלה ששריה מבטיחים השכם והערב לפעול לטובת העניין, אינה נרתמת לנושא.

 

עד-כה הודיעו שתי חברות שהן מעוניינות להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום הארץ. המפעל שיוקם יספק תעסוקה לאזור הדרום וחשוב לא פחות - יתרום לייצור פעילות כלכלית בעלות של מיליונים רבים מכספי המגזר הפרטי. ברור כבר עתה שאין מדובר במפעל שעתיד להיכשל אלא בהזדמנות כלכלית אמיתית לייצר מוצר חיוני מגז טבעי.

 

השבוע הודיעה הממשלה שבכוונתה להשקיע כחצי מיליארד שקל בהעתקת בסיסי התקשוב והמודיעין לנגב, בתקווה למנף בכך פעילות כלכלית בשווי של 1.4-1.7 מיליארד שקל.

 

אין ספק שמדובר בפרויקט חשוב אלא שהקמת מפעל לייצור אמוניה חשובה וכלכלית לא פחות. הקמת מפעל בסדר גודל שכזה מחייבת אמנם סיוע מהמדינה במסגרת חוק עידוד השקעות הון או בהקלה במס לשנים הראשונות, אך על הממשלה לקבל כבר החלטה בנושא, שתספק ודאות ליזמים ותביא להסרת האיום מעל חייהם של תושבי חיפה והצפון - מטרה שאין חשובה ממנה.

 

הכותבת היא מנכ"לית עמותת צלול

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכל האמוניה במפרץ חיפה
צילום: גיל נחושתן
צילום: דור מיכה
מאיה יעקבס
צילום: דור מיכה
מומלצים