שתף קטע נבחר
 

לפיד בכנסת: "מה הייתם עושים במקומי?"

שר האוצר השיב לטענות האופוזיציה על הפגיעה במעמד הביניים והשכבות החלשות במסגרת התקציב: "איך הייתם סוגרים בור של 35 מיליארד ש'? מה הייתם עושים אילו נתקלתם בחיים האמיתיים ולא בללה-לנד? צריך לשים את הידיים בבוץ ולעבוד קשה"

הדיון על תקציב 2013/14 נפתח בצהרים במליאת הכנסת מול אולם ושולחן ממשלה כמעט ריקים. מכל שרי הממשלה נכחו רק שר האוצר לפיד ושר הרווחה כהן. מקרב חברי הבית נכחו 6-10 ח"כים שחלקם התחלף. בלטו בהעדרם ראש הממשלה נתניהו יחד עם כל הח"כים של הליכוד-ביתנו, הח"כים של יש עתיד (למעט 2 השרים) ורוב הח"כים של הבית היהודי והעבודה.

 

ברוב של 8 מול 4: התקציב אושר בוועדת הכספים

חוק ההסדרים עבר עוד שלב. מה נכנס ומה יצא?

הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי. לפיד: 'מהלך הכרחי'

 

זו היתה קבלת הפנים לתקציב שהגיש יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי) לקריאה שנייה ושלישית. נאום הפתיחה שלו היה מאולתר והתמקד בתקציב. הצגת חוק ההסדרים נדחתה לערב, כי בעת הופעתו הוא היה עדיין בשלבי עריכתו האחרונים.

 

סלומיאנסקי אמר כי התקציב מבטא ניסיון לצאת מהאוברדרפט של 40 מיליארד שקל שהותירה הממשלה הקודמת במאמץ משותף שבו כולם יישאו בנטל. "התקציב לא מבטא את תפיסות העולם שלי או של שר האוצר כי זה תקציב של כורח המציאות. אני רוצה להגן על לפיד, שאמר כי הוא לא כלכלן, אבל הצליח להכין תקציב כשלא היה לו מספיק זמן. יכול להיות שהיום הוא היה מגיש תקציב שונה", אמר יו"ר ועדת הכספים.

 

"אני בטוח כי בעוד שנתיים, כשנצא מהגירעון, התקציב יהיה יותר מרחיב את הדעת. אבל בנסיבות הקיימות של הגירעון, התקציב הזה הוא טוב ביחס לסיטואציה שבו הוא נעשה. מאחר שלממשלה לא היה זמן להשקיע בתקציב ימים ולילות, כי היא צריכה לנהל מדינה, ישבה ועדת הכספים ימים ולילות ועשתה בתקציב שינויים שהתקבלו על דעת שר האוצר.

 

"קיווינו כי שר האוצר יוותר לנו כמו שוויתרנו לו. מצידנו עשינו את המקסימום. לא כולם יצאו מאושרים אבל גם אלה שדעתם לא התקבלה, לפחות יצאו עם הרושם שדעתם נשמעה והתייחסנו אליה לעומק ובכובד הראש", אמר סלומיאנסקי.

 

הוא התייחס גם לטיפול שניתן לחוק ההסדרים, אשר לדבריו "עבר שינויים בהיקף רחב שלא היה בפעמים קודמות", כאשר עיקר המאמץ היה להעביר את המעמסה משכבות הביניים והחלשים לבעלי האמצעים. הוא ציין את מחיר הגזירות שהוועדה הוציאה מהחוק – 3.5 מיליארד שקל – מה שחייב אותו למצוא חלופה לסכום הזה שנמצא בעיקר בקיצוצים שנעשו בתקציב, במיוחד בתקציבי התחבורה והחינוך.

 

על פי סיכום מוקדם בין יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' לבין ח"כ זהבה גלאון. הגיבה יו"ר מרצ לדברי יו"ר ועדת הכספים. היא יצאה נגד עשיית התקציב שבה "מיליארדים עוברים מצד לצד בהינף יד", ונגד עצם התקציב שהוא "אכזרי ופחדני המשקף מדיניות ניאו-ליברלית שפוגעת במעמד הביניים ובשכבות המוחלשות, אך לא מתמודד עם הממסדים הגדולים".

 

היא כיוונה את דבריה לשר לפיד ואמרה, "היית חכם על חלשים עם מדיניות מכוונת של קיצוץ שירותי הרווחה וחיזוק החזקים". היא גם התייחסה לתקציב הביטחון שלגביו, בעיניה, לא נאמרה המילה האחרונה. "במהלך השנה תבוא מערכת הביטחון ותהלך עלינו אימים ואנחנו נגדיל את התקציב, כמו שהגדלנו אותו ב-10 מיליארד שקל בכנסת הקודמת, כי ועדת הכספים היא בסך הכול חותמת גומי בכל מה שקשור למערכת הביטחון".

 

לפיד: "איך הייתם סוגרים בור של 35 מיליארד ש'?"

שר האוצר יאיר לפיד עלה במפתיע לדוכן להגיב על הדברים. הוא אמר "זה תקציב שמשנה את סדרי העדיפויות במשק ומבטא באופן ברור השקפת עולם. אני מבין שהאופוזיציה לא אוהבת אותו וזו זכותה וחובתה אבל היא משקפת את רצונו של הבוחר שאמר את דברו".

 

שר האוצר, יאיר לפיד (גיל יוחנן) (גיל יוחנן)
שר האוצר, יאיר לפיד(גיל יוחנן)

 

לדברי השר, "זה תקציב שבו מעמד הביניים במרכז. יש מפלגות שגילו לראשונה את מעמד ביניים ואני מברך אותם על כך. מעמד הביניים היה במשך שנים הכספומט האוטומטי של כל הממשלות והפעם היה המקור התקציבי האחרון. קודם לקחנו מהישיבות, מבעלי השכר הגבוה, והעלנו מסים לחברות הענק וכשלא היתה ברירה לקחנו ממעמד הביניים. זו הסיבה שלא נגענו בקרנות ההשתלמות שהן הקופה הקטנה של המעמד הזה".

 

לדברי גלאון הוא השיב ישירות, "מה באמת הייתם עושים אם הייתם במקומי? איך הייתם סוגרים בור של 35 מיליארד שקל? יותר קל לעמוד שם לצעוק ולבקר. תנו רמז קטן מה הייתם עושים אילו נתקלתם בחיים האמיתיים ולא בללה-לנד. אתם בעולם פנטזיונרי שאין קשר בינו למציאות. אנשים ציפו שיקרה נס והגרעון יעלם. אבל נסים לא קורים. צריך לשים את הידיים בבוץ ולעבוד קשה. זה פחות נוח מאשר להמציא תכניות או לשבת במליאה".

 

סלומיאנסקי ביקש את הבית לאשר את תקציב 2013 בסך 396 מיליארד שקל יחד עם תקציב 2014 בסך 405 מיליארד שקל. הדיון בקריאה השנייה יימשך עד 7 בערב כאשר יוצג חוק ההסדרים בידי כל ראשי הוועדות שטיפלו בסעיפיו השונים. לאחר מכן ימשיכו הח"כים לנמק את הסתייגויותיהם עד 10 בערב. המשך יבוא מחר לאורך כל היום ובשבוע הבא בימים ב' וג', שבו יצביעו על שני החוקים.

 

נוכחות יציבה במעמד הפתיחה, לפני נאום השר, הפגינו בנוסף ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וסלומיאנסקי, הח"כים מרב מיכאלי ומיקי רוזנטל (עבודה), אילן גילאון ועיסאווי פריג' (מרצ), אברהם מיכאלי (ש"ס) ומסעוד גנאים (רע"מ). לקראת נאום זהבה גלאון הצטרפו הח"כים של מרצ תמר זנדברג ומיכל רוזין, וגם שר הפנים גדעון סער.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
יו"ר ועדת הכספים, ניסן סלומיאנסקי
צילום: גיל יוחנן
יו"ר מרצ, זהבה גלאון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים