שתף קטע נבחר

 

מנסים לחנך את נוער הגבעות בעזרת השב"כ

תוכנית "הרועה העברי" של משרד החינוך נועדה "להוציא את נערי הגבעות ממעגל הפשיעה הלאומנית", אך ל-ynet נודע שאנשי שב"כ מעורבים בה. האמון בינם לבין בני הנוער בשטחים רעוע מיסודו. נער מגבעות בנימין: "ברור שזו רק עוד דרך לעקוב אחרינו"

האם השב"כ מנסה לחנך את נוער הגבעות? תוכנית שיזמו במשרד החינוך לטובת הוצאת נוער הגבעות ממעגל האלימות נתקלת בקשיים משום שמעורבים בה בין השאר גם אנשי שב"כ. לטענת גורמים במשרד החינוך, השב"כ מנצל את התוכנית לטובת איסוף מידע ומלחמה באותם נערים.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

לאחר חידוש המו"מ: חוק חדש יחול ביו"ש

אחרי דו"ח המבקר: גונבים מים ליד אנדרטה ביו"ש

 

הגורמים במשרד החינוך סבורים שהשב"כ מנצל את המידע שאוסף המשרד במסגרת התוכנית לצורכי מודיעין, ולמעשה הפך אותה מכלי חינוכי - לשיטת פעולה מבצעית. בכך מחסלים את סיכויי ההצלחה של התוכנית ומונעים כל אפשרות מבני הנוער שרואים ב"ארגון הביון" - אויב, לשתף עמה פעולה.


"הרועה העברי". יחד עם אנשי השב"כ ()
"הרועה העברי". יחד עם אנשי השב"כ
 

 

מי שזימן את אנשי השב"כ להיות מעורבים בתוכנית הם אנשי משרד החינוך בעצמם. תוכנית "הרועה העברי", שעלותה כארבעה מיליון שקלים, נהגתה במשרד החינוך ובמשרדי ממשלה אחרים במהלך השנה האחרונה, במטרה לספק מענה חינוכי ורווחתי לבני הנוער מיהודה ושומרון ובמסגרת מה שכונה במשרד "המאמצים המערכתיים למיגור תופעת הפשיעה הלאומנית".

 

במכתב שהפיץ המשרד לכל המעורבים בנושא, בהם צה"ל, המשטרה, השב"כ ומשרד המשפטים, נדרשו הגופים לשלוח נציג מטעמם לוועדה שתריץ את התוכנית. אך למרות הכוונות הטובות יש במשרד החינוך מי שתוהה מה תרומתם של גורמי המודיעין ובייחוד השב"כ למאמץ החינוכי.

 

נוער הגבעות בשטח (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נוער הגבעות בשטח (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)
 

 

"הרעיון בבסיסו הוא בהחלט טוב, אבל מעבר לעובדה שכל מי שקצת מכיר את הנוער הזה מבין שאם השב"כ מעורב בתוכנית הסיכויים להצלחתה הם אפסיים, נוצר מצב שיושבים עם נציג השב"כ בישיבות והוא בצדק לא מוכן לשתף מידע אבל שומע מאיתנו בדיוק מה קורה בשטח", אמר גורם משרד החינוך המעורב בתוכנית. עצם קיום התוכנית נחשף על ידי אברהם בנימין מעיתון בשבע. "הוחלט שנעשה מיפויים ונסקור בדיוק מי הנערים בשטח ואיפה הם יושבים. כמובן שברגע שמגיעים לנערים האלה שמראש מאוד חשדנים, השאלה הראשונה היא מה מעורבות השב"כ בעניין", סיפר.

 

לדבריו, "המידע הזה הוא אוצר לשב"כ, לא רק כדי לקבל מידע כללי על הנערים אלא גם לקבל מידע רגיש שאחר כך יכול לשמש ליצירת קשר איתם". הוא הוסיף כי במהלך הדיונים לגבי התוכנית, עלו תהיות לגבי עצם ישיבתו של השב"כ בפורום שאמור לתת מענה חינוכי בלבד. "זה נראה ממש עקום. מה הקשר בין ארגון מודיעיני ביטחוני לנושאי רווחה ונוער? אנחנו מכבדים את התפקיד שלהם ואת הצורך בסיכול פעולות לא חוקיות, אבל יש חינוך ויש ביטחון. התחושה היא לא נוחה. וגם לנציגות השב"כ לא תמיד נוח עם זה. אני לא בטוח אם האנשים שנשלחים מטעמם לא היו מוותרים על התענוג להשתתף בתוכנית הזו".

 

גם בקרב נוער הגבעות שהתוכנית אמורה להפוך אותו ל"נוער מלא השראה ומשפיע לטובה", כפי שנכתב במסמכים שהפיץ משרד החינוך, מטילים ספק בסיכויי ההצלחה של אנשי המשרד אם אלה יעבדו בשיתוף פעולה עם השב"כ. לדברי אחד הנערים המתגורר בגבעות בנימין, "מבחינתנו מלכתחילה היה ברור שזו רק עוד דרך לעקוב אחרינו, כאילו אנחנו אויבי העם. אוהבים להגיד שאנחנו לא דמוקרטים אבל אני לא רואה איפה הדמוקרטיה כשהשב"כ עובד עם משרד החינוך במשהו שאמור לעזור לבני נוער. ברור שאף אחד לא יהיה בכלל מוכן לדבר עם האנשים האלו. עדיף היה להשקיע את הכסף בבנייה של עוד יישובים".

 

משירות הביטחון הכללי נמסר בתגובה: "הטענה לפיה המדובר ב'תוכנית פעולה של שב"כ נגד נוער הגבעות' היא משוללת כל יסוד. שירות הביטחון הכללי איננו חבר בצוות הבינמשרדי המנהל את תוכנית 'הרועה העברי'. התוכנית מנוהלת על ידי משרד החינוך, שמזמן מעת לעת לדיוני הצוות נציגים מגופי הביטחון, בהם גם שב"כ, על פי שיקול דעתו ובהתאם לצורך". עוד נמסר: "תכליתה של התוכנית היא להביא לידי ביטוי את אחריותם של משרדי הממשלה השונים בתחומי החינוך והרווחה, כחלק מטיפול מערכתי תומך של המדינה בנוער הגבעות, שאיננו בהקשר ביטחוני".

 

במשרד החינוך הדפו את הביקורת, וטענו כי "מדובר בתוכנית חינוכית המתקיימת בשיתוף עם משרד הרווחה וגורמים נוספים, שהשב"כ אינו חבר בה. התוכנית נועדה לתמוך ולשלב את נוער הגבעות במסגרות לימודיות, במסגרות עבודה ובמסגרות תומכות אחרות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים