לראשונה: קנדה מאפשרת להומואים לתרום דם
אחרי בריטניה - גם קנדה מאשרת להומואים לתרום דם. ההגבלה: התורמים לא קיימו יחסי מין בחמש השנים שקדמו למתן התרומה. בישראל עדיין ממתינים להחלטתה של שרת הבריאות בנושא, שהבטיחה לבחון את ההנחיות עם כניסתה לתפקיד
קנדה מצטרפת לשינוי העולמי - ומתירה להומואים לתרום דם: על פי דיווחים בעיתונות המקומית שרותי הדם במדינה הודיעו כי יתירו לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין בחמש השנים בחמש השנים שקדמו למתן התרומה.
האיסור על קבלת תרומות דם מהומואים החל בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לאחר שהתברר כי כאלפיים מנות נגועות בנגיף ה-HIV ו-30 אלף מנות נגועות בנגיף הפטיטיס C הדביקו מטופלים שקיבלו את עירויי הדם. רק בשנת 1985 החלו מדינות מערביות לבצע בדיקות לנוכחות הנגיף, אולם עד אז החליטו לאסור על הומואים, נרקומנים והעוסקים בזנות לתרום דם, בהיותם שלושת קבוצות הסיכון העיקריות לנשאות נגיף האיידס.
עם ההתקדמות בטכנולוגיה עברו מעבדות הדם ברחבי העולם להפעיל תהליך סינון של כל מנות הדם, בהן נבדקים
עתה, כאמור, החליטו שרותי הדם בקנדה לאפשר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים בחמש השנים שקדמו למתן התרומה. ההגבלה כבר מעוררת כעס בקרב ארגוני להט"בים במדינה, אולם דובר שרותי הדם בקנדה הודיע כי היא לא תשתנה.
המדינה הראשונה שאפשרה להומואים לתרום דם הייתה בריטניה. לפני מספר חודשים הודיעה שרת הבריאות של אנגליה אן מילטון כי תאפשר להומואים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים ב-10 השנים שלפני התרומה. ההחלטה החדשה התקבלה במשרד הבריאות בבריטניה לאחר שהועלה חשש מפגיעה בחוקי שוויון ההזדמנויות בשל המניעה מהומוסקסואלים לתרום דם.
בקרוב גם בישראל?
בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין מאז שנת 1977. לאור השינוי בבריטניה הודיע בנק הדם בישראל שיתייעץ עם הגורמים המוסמכים כדי לבחון את העניין מחדש. גם שרת הבריאות יעל גרמן הודיעה עם כניסתה לתפקיד כי בכוונה לבחון את נושא תרומות הדם של הומואים בישראל, אולם טרם התקבלה החלטה בנושא.-פרופ' אילת שנער, מנהלת שרותי הדם בישראל, יש סיכוי שגם כאן תתירו? "לבקשת שרת הבריאות אנו בודקים האם ניתן לעשות שינוי בנהלים הקיימים בישראל, בהתאם לנתונים האפידמיולוגים בארץ של אירעות המחלה בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים".
-הנושא נמצא בבדיקה כבר שנים ארוכות. יש סיכוי שתגיעו בקרוב להחלטה?
"אנחנו דנים בנושא כל הזמן, כל כמה חודשים. אנחנו לא יכולים להסתמך על הנתונים בקנדה או בבריטניה, ישראל שונה, ואנחנו יודעים ששכיחות ההדבקה בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים נמצאת בארץ בעלייה. צריך לבדוק בקפידה את הנתונים".
-בפועל הומואים יכולים לשקר בשאלון ולתרום דם. אז למה זה משנה?
"אנחנו סומכים על כך שהתורם עושה מעשה אלטרואיסטי, וככזה הוא גם יאמר אמת ולא יעמיד בסיכון את מי שיקבל את המנה או את אנשי המעבדה שבודקים אותה. אני מקווה שנגיע להחלטה בקרוב, שבה נוכל, כמו ארצות נוספות, לשנות את ההגבלה מאיסור מוחלט על הומואים לתרום דם, להגבלה שרק מי שלא קיים יחסי מין עם גברים במספר השנים האחרונות אותו נקבע".