כבאי התחזה לשוטר, שדד אזרחים והסגיר את עצמו - מה העונש?
לוחם אש זייף את תעודת המתנדב והתחזה לשוטר - כדי לגנוב כסף מאזרחים. אחרי 15 מקרי שוד הסגיר את עצמו והודה במעשים. אילו עונשים גזר עליו השופט?
כבאי לשעבר, שבשנת 2001 החל להתנדב במשטרת התנועה, קיבל מהמשטרה תעודת מינוי מתנדב. חודשים ספורים לאחר מכן הדביק עליה את הכיתוב "משטרת תנועה ארצית" והחל לבצע את זממו: ב-15 מקרים שונים במהלך 2012 הוא עקב אחרי אנשים שביצעו עסקאות החלפת כספים, הזדהה בפניהם כשוטר באמצעות התעודה המזויפת, ואחרי שסיפר להם שהוא חוקר פרשה של זיופי כספים על ידי חלפנים - נטל מהם את כספם ונעלם.
אלא שמצפונו ייסר אותו, והוא הסגיר את עצמו למשטרה והודה במיוחס לו. בעקבות זאת הועמד לדין בבית משפט השלום בנתניה.
הפרקליטות טענה כי על אף שהנאשם נעדר כל עבר פלילי והודה במיוחס לו, מדובר בשורה של עבירות חמורות, שיש בהן כדי להעיד על דפוס חזק של התנהלות עבריינית. הנאשם ניצל את האמון שנתנה בו המשטרה ועשה שימוש לרעה בתעודת המתנדב שניתנה לו. בכך גרם לפגיעה ממשית בתדמית המשטרה.
סניגורו של הנאשם הסכים עם טענת המדינה כי העבירות חמורות, אך ביקש להתייחס אליהן כאל כישלון חריג. הוא הדגיש כי מדובר באדם שהקדיש את כל חייו להצלת חיים ורכוש, וכי נסיבות חייו העגומות הן שהובילו אותו לסטות מדרך הישר: לאחר מותן של אחותו ואמו החל בהליכי גירושין מאשתו, בעקבותיהם ויתר על כל רכושו ושקע בחובות כבדים. הוא אף הגיש בקשה לפשיטת רגל. צירוף מקרים אלה הוא שהוביל למסכת העבירות.
לטענת הסניגור, מחצית מהאישומים כלל לא היו ידועים למשטרה, והנאשם הוא זה שמסר לה את המידע. זאת תוך לקיחת אחריות על מעשיו והבעת חרטה מלאה. בהתחשב בהודאתו ובנסיבות המיוחדות של מצבו, טען כי העונש צריך להיות קצר ומתון ככל הניתן.
הפרקליטות טענה מנגד כי מתחם העונש ההולם לעבירות שימוש במסמך מזויף, גניבה והתחזות עומד על בין 10 ל-24 חודשי מאסר לכל מקרה המתואר בכתב האישום. בפרקליטות הוסיפו כי מדובר בנסיבות מחמירות הכוללות את חומרת העבירה, תחכומו של הנאשם ואת התעוזה ששאב מדפוס הפעולה הקבוע, שצלח בכל פעם.
נפגעו ערכים חשובים
שופט בית-משפט השלום, חגי טרסי, קבע בגזר הדין כי הנאשם פגע בערכים חברתיים מרכזיים - ובראשם הצורך להגן על רכושו של הציבור מפני גנבים חסרי מצפון. "הנאשם פגע בשלוותם של המתלוננים, בתחושת הביטחון האישי להם ובאמון הציבור במשטרה", ציין השופט.
לצד זה, הזכיר את עברו הנקי של הנאשם, את העובדה שניהל אורח חיים נורמטיבי והחזיק בעבודה מכובדת ובעלת משמעות ציבורית. הוא אף הדגיש את התחשבותו של ביתהמ"ש במי שבוחר להודות בכל המיוחס לו וחוסך את הזמן הכרוך בניהול המשפט כולו.
עבר נקי ונסיבות מקלות לא מספיקים
אלא שמכיוון שמדובר ברצף של מעשים ולא במעידה חד-פעמית, אין מנוס מלהטיל עליו עונש מאסר ממושך שיבטא את חומרת מכלול המעשים בהם הורשע, קבע השופט. בהתחשב בהיקף המעשים, בסכומי הכסף שנגנבו וביתר הנסיבות המחמירות, נגזרו על הנאשם 36 חודשי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי וכן הוטל עליו לפצות את המתלוננים בסכום כולל של 100 אלף שקל.
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין