תם עידן אחמדינג'אד: רוחאני הושבע לנשיא
בטקס רב משתתפים שנערך בפרלמנט טהרן נכנס חסן רוחאני רשמית לתפקיד נשיא איראן. הוא פנה למערב: "אם אתם רוצים תשובה הולמת, דברו אלינו בכבוד - לא בשפת הסנקציות". במה שפורש כרמז לישראל אמר: "לא רוצים לשנות ממשלות וגבולות"
עד לפני כמה חודשים איש לא הכיר אותו, אבל מעכשיו הוא נחשב לאחד האנשים החזקים ביותר ברפובליקה האיסלאמית: חסן רוחאני הושבע היום (יום א') לנשיא איראן בפרלמנט בטהרן. במהלך הטקס נשבע רוחאני אמונים לחוקה האיראנית ונשבע להגן על הדת הרשמית במדינה, האיסלאם, בטקס ששודר בשידור חי בטלוויזיה הממלכתית. בהמשך היום אמור הנשיא החדש להכריז על השרים החדשים בממשלתו. "הפיתרון היחיד הוא דיאלוג ולא סנקציות". ynet העביר שידור חי מטקס ההשבעה בטהרן.
עוד חדשות בעולם :
ארה"ב: ילד גוסס היה השושבין בחתונת הוריו
כל בתי הסוהר בהונדורס - בשליטת אסירים
תמונות השבוע: הנפט שהשחיר אי בתאילנד
בטקס השבעתו של רוחאני השתתפו נציגים מיותר מ-50 מדינות, בהם עשרה נשיאים, שישה סגני נשיאים, שני ראשי ממשלה, שמונה יושבי ראש של פרלמנטים ובכירים בממשלות זרות. עוד השתתפו בטקס: הממונה לשעבר על מדיניות החוץ והביטחון באיחוד האירופי, חאבייר סולאנה, סגן מזכ"ל האו"ם יאן קוביש ונשיא אפגניסטן חמיד קרזאי.
במהלך הטקס אמר רוחאני כי איראן "שואפת לשלום וליציבות באזור" וכי אחד הנושאים שיעמדו בראש סדר העדיפויות שלו יהיה קידום זכויות הנשים. הוא הפציר במערב "לזנוח את שפת הסנקציות", וקרא לדיאלוג. רוחאני ביקש מהמעצמות הזרות לכבד את איראן במשא ומתן על הגרעין: "אם אתם רוצים תשובה הולמת, דברו אל איראן בשפת הכבוד, לא בשפת הסנקציות", אמר רוחאני. אחר כך הדגיש כי כל משא ומתן יצריך "בניית אמון בילטרלית, כבוד הדדית והפחתת האיבה".
בהתייחס למלחמת האזרחים בסוריה אמר רוחאני כי "איראן מתנגדת לכל החלפה של מערכת פוליטית באמצעות התערבות זרה. השלום והיציבות בכל האזורים השכנים לנו נחוצים לאיראן". רוחאני אמר עוד כי איראן "אינה רוצה לשנות גבולות וממשלות", ובסוכנויות הידיעות הזרות היו מי שפירש זאת כרמיזה לישראל, שאותה איים קודמו בתפקיד אחמדינג'אד להשמיד.
אמש קיבל רוחאני את ברכתו של המנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי. הנשיא הנכנס התחייב לצעוד בדרך המתינות ולעבוד עם המערב כדי להביא להסרת הסנקציות שהוטלו על ארצו. "הכיוון שלנו יהיה הצלת הכלכלה האיראנית והעבודה המשותפת עם העולם", הצהיר רוחאני.
הדגש של רוחאני על שיפור מצבה הכלכלי של איראן ועל המאבק בסנקציות אינו מקרי. ה"וושינגטון פוסט" פרסם אתמול נתונים שמצביעים על הידרדרות חדה במצבם של מגזרים שונים בכלכלה, מצניחה ברזרבות המטבע ועד ירידה עקבית בייצוא הנפט, מקור ההכנסה המרכזי של איראן.
סוכנות הידיעות הסורית SANA דיווחה הבוקר כי רוחאני אמר לראש ממשלת סוריה, ואאל אל-חלקי, כי "אין כוח בעולם שישפיע על היחסים בין שתי המדינות". על פי הדיווח, רוחאני אמר לאל-חלקי, שהגיע להשתתף בטקס השבעת הנשיא האיראני, כי "מלחמת האזרחים בסוריה היא ניסיון כושל של הציונים וארה"ב להפיל את משטר אסד".
רוחאני, לשעבר ראש צוות המשא ומתן האיראני לענייני הגרעין, סומן כגורם המתון מבין המועמדים לנשיאות איראן והוא ניצח בבחירות שנערכו ב-14 ביוני ברוב גדול. הוא נתפש כממשיך המדיניות של הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני. עם השבעתו לתפקיד תמו שמונה שנות שלטונו של מחמוד אחמדינג'אד, שמונה שנים שלוו בהתבטאויות שנויות במחלוקת, מדיניות כלכלית כושלת, עימותים עם המערב - בראש ובראשונה עם ארצות הברית וישראל - סנקציות בינלאומיות בגלל תוכנית הגרעין המתפתחת וסכסוכים עם ההנהגה בטהרן ובראשה המנהיג העליון חמינאי.
בתוך כך, הבית הלבן קרא לרוחאני לפתוח במהרה בשיחות רציניות על תוכנית הגרעין האיראנית. בהודעה שפרסם דובר הבית הלבן ג'יי קרני ניכרה התייחסות חשדנית לנשיא החדש של איראן, וההודעה האמריקנית אינה מברכת אותו על כניסתו לתפקיד אלא "את העם האיראני שקולו נשמע בבחירות".
עם זאת, ממשל אובמה רשם לעצמו ש"הנשיא רוחאני מודע לכך שבחירתו מייצגת קריאה של העם האיראני לשינוי, ואנחנו מקווים שהממשלה האיראנית החדשה תקדיש תשומת לב לרצון הבוחרים ותקבל החלטות שיובילו לחיים טובים יותר לעם האיראני".