חיסון הפוליו יוצא לדרך: "לא להיות שאננים"
היום יחל המבצע הגדול שבמסגרתו יחוסנו 150 אלף ילדים ב-66 יישובים בדרום נגד מחלת הפוליו. ניכר כי לא כל ההורים מודעים לנסיבות. "ההנחיות לא ברורות", הלינה אם לשניים. אם אחרת האשימה: "לא ברור מה קורה ומתי"
ביישובי הדרום נערכים לפתוח היום (יום ב') במבצע הגדול שבמהלכו יחוסנו 150 אלף ילדים בגילים 9-0 בחיסון חי-מוחלש נגד מחלת הפוליו. 300 אלף חיסונים נוספים כבר הוזמנו למקרה שבו יוחלט להרחיב את המבצע ולחסן את כל ילדי הארץ. המבצע הנרחב ייערך מקריית גת ועד מצפה רמון (לא כולל נתיבות ואופקים) ובסך הכול יתקיים ב-66 יישובים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
ההרוגים בכביש 6: חי בן נעים וכפיר דהרי
בבאר שבע יתקיימו החיסונים בתשע תחנות טיפת חלב ברחבי העיר שיפעלו מדי יום ברציפות מ-8:00 בבוקר ועד 20:00 בערב ובימי שישי בין 8:00 בבוקר ועד 12:00 בצהריים. עיריית באר שבע תסייע למשרד הבריאות בכל תחנות טיפת חלב בעיר.
בקרב הורי הילדים בדרום ניכר בלבול. "אני לא יודעת אם אלך לחסן את הילדים שלי", סיפרה מיטל (34), אם לבני 4 ושנה וחצי. "אני אצטרך להתייעץ עם רופא המשפחה שלי, ההוראות וההנחיות של משרד הבריאות לא ברורות. אני עדיין לא מבינה, למה ילדים שקיבלו כבר חיסון צריכים לקבל חיסון נוסף? הסבירו לי שזה כדי שלא ידביקו אחרים, אבל למה לא לחסן אחרים?"
מיטל אמרה עוד כי "אני גם לא יודעת אם צריך לקבוע תור לפני או פשוט להגיע מתי שבא לי. אני חושבת שאנחנו אוהבים בארץ לעשות סיפור מכלום, אבל זה מפחיד ואסור להיות שאננים. לא ברור לי למה החיסונים מתקיימים רק בדרום. הרי ברור שאנשים מהדרום הסתובבו גם עם אנשים מהמרכז ומהצפון".
ירון כהן (30), תושב מושב בנגב ואב לפעוט בן שנה וחצי, ילך לחסן את בנו. "זה חשוב", הוא אומר. "ואם משרד הבריאות אומר שזה יכול להפחית את הסיכונים אני עושה את זה. נאלצתי לשכנע את אשתי לחסן את הילד שלנו. היא בהתחלה סירבה בגלל הסיכוי של אחד למיליון ללקות בשיתוק, אבל היא השתכנעה ואנחנו ניתן לו את החיסון".
לירן אזולאי מבאר שבע סיפרה כי תחסן את ילדיה, בני 4 ושנה וחצי, אך גם היא לא ממש מבינה את עיקרי המבצע. לדבריה, "אני אחסן, אבל עוד לא יודעת מה לעשות. שניהם כבר עברו חיסונים לפוליו, אבל הבנתי שמי שכבר חוסן יקבל את החיסון עם הנגיף המומת, או משהו כזה, דרך הפה. אני בכל מקרה מתכוונת להישמע להוראות של משרד הבריאות ולא לקחת סיכונים מיותרים בעניין הזה".
אזולאי הוסיפה בנימה ביקורתית כי "אמנם קראתי בעיתונים על ההחלטה לחסן את ילדי הדרום, אבל לא ראיתי שום פרסומים לגבי איפה החיסונים מתבצעים ובאילו שעות. חשבתי שאולי נקבל מכתב בדואר, לפי רישומי משרד הפנים. לא קיבלנו שום הודעה. הרשויות צריכות לשתף יותר פעולה עם העניין הזה. לא ברור עדיין מה קורה ומתי".
בבאר שבע ייערך המבצע במוקדי טיפות חלב הבאים: ברחוב וינגייט בשכונה ג', ברחוב הסנהדרין בשכונה ד', בשדרות ירושלים בשכונה ט', ברחוב רד"ק בשכונה י"א, ברחוב טבנקין בשכונה ה', בנחל בקע ברחוב רוברטו ברני, בשכונת רמות ברחוב הוברמן, בשכונה ו' וברחוב שלושת בני עין חרוד בעיר העתיקה.
גרמן: "מבצע למיגור הנגיף"
שרת הבריאות יעל גרמן אמרה אתמול כי "החלטנו לצאת למבצע חיסונים בדרום בלבד כדי למגר את הנגיף. החלטנו זאת לאחר שנוכחנו שהנגיף ממשיך להתפשט. אני אעבור באופן אישי לעבוד בדרום ואסייר בטיפות החלב וביישובים השונים כדי לעמוד מקרוב על מבצע החיסונים. אני קוראת לכל ההורים בדרום לחסן את ילדיהם".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אמר כי "קיימנו התייעצויות עם כל גורמי המקצוע בישראל ובארגון הבריאות העולמי, הכנו את המערכת ואת הציבור, והמשכנו לאסוף נתונים כדי להחליט אם לחסן את האוכלוסייה בחיסון החי. גם במדינה עם שיעור חיסון גבוה, זה המעשה הנכון לעשות. הווירוס נמצא בדרום באוכלוסייה היהודית והבדואית. קשה לומר בדיוק כמה אנשים נושאים אותו אבל מדובר בכאלף אנשים שמעבירים אותו אחד לשני. כל מי שנמצא כנשא הוא מחוסן וזה מה שמגן עליו, אבל מקרה פוליו אמיתי הוא מצב אמיתי שעלול לקרות ואנחנו לא מחכים לו".
לדברי גמזו, בתוך כשבוע תתקבל ההחלטה אם להרחיב את
מבצע החיסונים לשאר אזורי הארץ. "נבדוק את המשך הימצאות הנגיף בביוב במרכז הארץ ואז נחליט אם לעצור בקו קריית גת או לא. הסיכון הוא פשוט אפס".
בחודשים האחרונים מתפשט באזור הדרום נגיף פוליו פראי, שבאחרונה התגלה גם באזור המרכז והשרון. במשרד הבריאות ניטרו תחילה את הנגיף בביוב, ובהמשך נטלו 2,400 דגימות צואה מתושבי הדרום כדי לבדוק כמה אנשים נושאים בפועל את הנגיף ומהם המאפיינים הדמוגרפיים שלהם. עד כה טרם זוהה מקרה תחלואה אחד של פוליו, ככל הנראה בזכות אחוזי החיסון הגבוהים של האוכלוסייה, אך במשרד הבריאות חוששים כי הוא ימשיך להתפשט ולבסוף יפגע בילד שאינו מחוסן - ויגרום למחלת השיתוק הקשה.