השיחה שיורטה: מנהיג אל קאעידה הורה לפגע
הסיבה לסגירת 19 השגרירויות: ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי ארצות הברית זיהתה שיחה בין איימן א-זוואהירי, יורשו של בן לאדן, לבין ראש הארגון בתימן - שבה הורה לו לבצע פיגוע. "האיום הכי רציני מאז פיגועי 11 בספטמבר"
זו הסיבה למהלך הדרמטי של סגירת הנציגויות של ארה"ב : שיחות בין איימן א-זוואהירי, יורשו של אוסמה בן לאדן כמנהיג אל קאעידה, לבין ראש הזרוע התימנית של ארגון הטרור העולמי, הן שהובילו להחלטת מחלקת המדינה האמריקנית לסגור 19 שגרירויות במדינות מוסלמיות במזרח התיכון ובאפריקה.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- סין שוקלת לבטל מדיניות "ילד אחד במשפחה"
- צבא מצרים ל'אחים': שחרור אסירים עבור שקט
- מבצע אמא: שמה רעלה וחילצה בתה ממצרים
- מרילין מונרו לאשתו של קנדי: שוכבת עם בעלך
ה"ניו יורק טיימס" דיווח אמש (ב') מפי גורמים אמריקנים כי בתשדורות שיורטו על ידי סוכנות הביון (NSA) הורה א-זוואהירי, השוהה בפקיסטן, לראש הארגון בתימן, נאסר אל-ווהויישי, לבצע פיגוע טרור לכל המוקדם ביום ראשון החולף (שלשום). כבר בסוף השבוע פורסם שסגירת הנציגויות בוצעה בשל שדר שיורט, אולם רק כעת התברר מי היו המשתתפים בשיחה ומה היה תוכנה.
בכירים בקונגרס האמריקני, שתודרכו על השיחה שיורטה, תיארו אותה כרצינית והמאיימת ביותר מאז פיגועי 11 בספטמבר.
במשך שנים נזהרים ראשי אל קאעידה לא לקיים תקשורת אלקטרונית כדי לא לחשוף את מקום מושבם ואת דרכי פעולתם, ולכן נחשבת השיחה הזאת חריגה ומאיימת.
עם זאת, גורמים אמריקנים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס הבהירו כי ההחלטה לסגור את הנציגויות הדיפלומטיות בעולם לא התקבלה רק על סמך המידע שהופק מהשיחה שיורטה. לטענתם, במקביל התקבלו חלקי מידע אחרים שהובילו להגברת הכוננות: "תמונת המודיעין בנוגע לאיום מבוססת על טווח רחב של דיווחים, אין בה 'אקדח מעשן'".
דוברי הממשל נשאלו בתדרוכים אם התגובה הקיצונית לא משדרת פאניקה ומהווה ניצחון לארגון הטרור, שכן המשמעות היא שאל קאעידה יכול בקלות לשבש באופן דרמטי את פעילות הנציגויות האמריקניות בעולם. גורם אמריקני אמר: "זה היה משמעותי כי הדוברים היו הבכירים בארגון והם דיברו על עיתוי מאוד מסוים לביצוע התקפה או התקפות".
אתמול סגרו האמריקנים כמה נציגויות ולעומת זאת פתחו חמש נציגויות באפגניסטן, עיראק, בנגלדש, אלג'יריה ומאוריטניה. המהלך לא בוצע בשל מידע חדש, אלא כיוון שהאמריקנים הגיעו למסקנה כי ניתן להגן עליהן אם יותקפו.
סגנית דוברת מחלקת המדינה, מרי הארפ, אמרה: "מה שאנחנו עושים הוא לנקוט צעדי זהירות כדי להגן על אנשינו,
המתקנים שלנו והמבקרים בהם". גם דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, התייחס להחלטה לסגור את השגרירויות עד סוף השבוע: "אנחנו מאמינים שהאיום הזה משמעותי ומתמשך, ולכן נקטנו צעדים. אנחנו ממשיכים באיסוף מידע ובשיתוף פעולה עם בני הברית שלנו להיאבק באיום הזה, ובשאר האיומים של ארגוני הטרור".
בעקבות ההחלטה האמריקנית, שהובילה אף לסגירת שגרירויות אירופיות בתימן, הודיע גם משרד החוץ הנורבגי על הגבלת הגישה הציבורית ל-15 שגרירויות של המדינה הסקנדינבית במזרח התיכון ובאפריקה. לעומת השגרירויות במדינות המוסלמיות, השגרירות האמריקנית בתל אביב והנציגויות האמריקניות בירושלים ובחיפה שבו אתמול לפעול כרגיל.
בתוך כך, בעקבות התראה שהתקבלה ממחלקת המדינה החליטה משלחת רכש אמריקנית לבטל את ביקורה המתוכנן במפעל
בגליל המערבי. רמי קינג, מנהל מפעל קיי.פי בתפן, המייצר מודמים לקריאת מוני מים מרחוק, קיבל אמש את ההודעה על דחיית הביקור. הוא סיפר כי אורחיו הסבירו את ביטולם באמתלה ביטחונית. "לאנשי המשלחת יש מקורות במחלקת המדינה ואמרו להם שזה מצב 'סופר' מיוחד שלא היה מאז 11 בספטמבר 2001. המליצו להם לא לנסוע בגלל שהמצב מסוכן".
בהכנת הידיעה השתתף מאור בוכניק
Read this article in English