צ'אטארי מת, מי נשאר? הנאצים הכי מבוקשים
ההונגרי שהגיע לגיל 98 מבלי לתת את הדין על מעשיו - סייע לשלוח 15,700 יהודים למחנות המוות - מת בבודפשט מדלקת ריאות. בעקבות מותו פרסם מרכז ויזנטל רשימה מעודכנת של הפושעים הנאצים המבוקשים ביותר
ג'ון דמיאניוק, פושע המלחמה הנאצי, מת בגיל 91
עוד חדשות בעולם :
שופטת הורתה: התינוק משיח ישנה את שמו
רוחאני הולך נגד הזרם: מינה אישה לסגניתו
השמות הנפוצים לבן בבריטניה: הארי ומוחמד
הולנד: מת הנסיך שנפגע במוחו בתאונת סקי
הפושע הנאצי, שהיה מפקד המשטרה האחראי על הגטו היהודי בעיר קושיצה (כיום בסלובקיה), סייע לפי מרכז ויזנטל בשליחת 15,700 יהודים למחנות המוות. הוא נחשב למבוקש במשך שנים והיו אלה כתבי הצהובון הבריטי "סאן" שהצליחו לאתר אותו ולצלם אותו בפתח ביתו בבודפשט.
בעיתון הבריטי תיעדו את אורח חייו החופשיים של האיש שבמלחמת העולם השנייה נהנה מהצלפה בנשים בחגורתו וגרם ליהודים לחפור בידיים חשופות בורות בשלג. אחריו ברשימת הפושעים הנאצים המבוקשים ביותר:
פושעים נאצים שגורשו מארה"ב עדיין חיים בה
אלואיס ברונר, אוסטרליה: מאנשי המפתח של אדולף אייכמן, אחראי לגירוש יהודים מאוסטריה (47,000), יוון (44,000), צרפת (23,500) וסלובקיה (14,000) למחנות ההשמדה. התגורר שנים בסוריה והורשע בצרפת בהיעדרו.
ג'ראלד סומר, גרמניה: שירת באס-אס אונטרשטורמפיהרר ביחידת הפאנצרגרנאדיר ה-16 ברייכספיהרר. השתתף ברצח 560 אזרחים בכפר האיטלקי סיינט אנה ד'סטאזמה. ב-25 ביוני 2005, הורשע בהיעדרו על ידי בית דין צבאי בלה ספציה שבאיטליה בביצוע "רצח אכזרי במיוחד". מאז 2002 הוא נחקר על ידי שלטונות גרמניה, אך טרם הוגש נגדו כתב אישום.
ולאדימיר קאטריוק, קנדה: שירת כמפקד מחלקה של הפלוגה הראשונה של גדוד משטרת הביטחון האוקראיני 118, שביצע רצח יהודים ואזרחים חפים מפשע במקומות שונים בבלרוס. קאטריוק נמלט לקנדה אחרי מלחמת העולם השנייה. בשנת 1999 שללו הקנדים את אזרחותו, אך שמונה שנים לאחר מכן, החליטו להשיבה. ממצאים חדשים באשר לחלקו ברצח ההמוני של תושבי הכפר קאטין היוו בסיס לשלילה מחודשת של אזרחותו.
האנס ליפשיס , גרמניה: שירת כחייל אס-אס במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו ב-1945-1941. הוא ברח לארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה, אך גורש ממנה בשנת 1983 אחרי שהתברר כי שיקר בנוגע לעברו הנאצי כשהיגר לשיקגו בשנות ה-50. הוא נעצר בגרמניה במאי 2013 בגיל 93 בחשד לסיוע לרצח של יהודים, אולם טוען להגנתו כי שימש בסך הכול טבח באושוויץ.
אין שום ראיה שקושרת את ליפשיס לפשעי מלחמה ספציפיים, אולם התיק שלו מקודם במסגרת אותה תיאוריה משפטית שסייעה לקדם את תיק החקירה נגד ג'ון דמיאניוק שהורשע ב-2011 כי הוא "איוון האיום" שהיה מעורב ברצח עשרות אלפי יהודים, על סמך העובדה ששירת כשומר במחנה סוביבור. לפי הקו המשפטי הזה, גם ללא הוכחה של השתתפות בפשע ספציפי, ניתן להאשים אדם ששירת במחנות ההשמדה בקשר לרצח מפני ששימושם היחידי של המחנות האלה היה רצח אנשים.
איבאן (ג'ון) קאלימון, ארה"ב: שירת בלבוב (אז בפולין שנכבשה על ידי גרמניה וכיום אוקראינה) במשטרת הביטחון האוקראינית שבשליטת הנאצים בשנים 1944-1941 והשתתף ברצח, ריכוז וגירוש יהודים שחיו בגטו לבוב למחנות ריכוז ומוות. ב-2011, הוצא נגדו צו גירוש לגרמניה, אוקראינה, פולין או כל מדינה אחרת שתסכים לקבלו, בשל הסתרת שירותו בכוחות ששיתפו פעולה עם גרמניה הנאצית בזמן המלחמה והשתתפותו בפעולות אלימות של הוצאה להורג. עד כה לא נמצאה מדינה כזו ולכן הוא נשאר בארה"ב.
סוראן קאם, גרמניה: התנדב ליחידת האס-אס ויקינג ושירת בה כקצין. השתתף ברצח קארל הנריק קלמנסן, עורך עיתון אנטי-נאצי. ב-1999 סירבה גרמניה להסגירו לדנמרק. בתחילת 2007 נדחתה בקשת הסגרה נוספת בטענה שמותו של קלמנסן לא נחשב לרצח אלא להריגה, שעליה חלה התיישנות.
אלגימאנטאס דאילידה, גרמניה: שירת בסאוגומאס (משטרת הביטחון הליטאית) במחוז וילנה. צד יהודים ופולנים שברחו מגטו וילנה, שהוצאו אחר כך להורג על ידי נאצים ומשתפי פעולה ליטאים. ב-1997 נשללה אזרחותו האמריקנית וב-2004 הוא גורש מארה"ב בטענה שכשביקש אזרחות הסתיר את פעילותו במלחמה. ב-2006 הורשע בליטא על מאסר 12 יהודים שניסו להימלט מגטו וילנה והוצאו אחר כך להורג, ונידון לחמש שנות מאסר. עונש המאסר לא נאכף עד היום.
מיכאיל גורשקו, אסטוניה: שירת בגסטפו בבלרוס כמתרגם ונאשם בהשתתפות ברצח המוני של יהודים בסלוצק. ברח מארה"ב לאסטוניה לפני שנשללה אזרחותו באשמה שהסתיר את חלקו בשירות בעבור הנאצים במלחמה. חקירת שלטונות אסטוניה נגדו נסגרה לפני כשנה, בטענה שמדובר ב"טעות בזיהוי".
Read this article in English