שלום תחילה. נשיא מאלי הנבחר מבטיח תקווה
ראש הממשלה לשעבר איברהים בובאקאר קייטה נבחר לנשיא אחרי שיריבו הודה בהפסדו בסיבוב השני. ל-IBK, כינויו בעולם, אין יותר מדי זמן לחגוג ומשימתו הראשונה תהיה לעשות שלום עם בני שבט הטוארג שבצפון
עוד חדשות בעולם :
לנסוע במהירות הקול: רכבת ב-1,200 קמ"ש
באשיר נגד בשאר: 'נשק סודני עבר למורדים'
השופר של סיסי: הכירו את דובר צה"ל המצרי
גרמניה: אגם נוקז בחיפוש אחר צב שנשך ילד
קייטה, בן 68, ידוע בעולם בראשי התיבות IBK. עם כניסתו לתפקיד תהיה לו גישה לארבעה מיליארד דולרים - כספי סיוע בינלאומי למטרות פיתוח ובנייה מחדש של מאלי אחרי שההתערבות הצבאית של צרפת במדינה בינואר האחרון שמה סוף לכיבוש המורדים האיסלאמיסטים בצפון.
לנשיא החדש אין יותר מדי זמן לנוח על זרי הדפנה. הוא יורש מדינה הרוסה וחייב לשקם במהירות את הכוחות המזוינים, להתמודד עם השוחד המושרש בשלטון ולנהל משא ומתן לשלום עם המורדים משבט טוארג שדורשים יותר אוטונומיה מעיר הבירה במאקו.
צפו: ביום הבסטיליה, חיילי מאלי כבשו את פריז
ההודאה של סומליה סיסה בהפסדו בבחירות, שעות ספורות בלבד אחרי שטען לאי-סדרים בסיבוב השני, מעניקה לקייטה מנדט לבצע רפורמה במושבה הצרפתית לשעבר ואחת המדינות העניות בעולם.
"אני ומשפחתי הלכנו לברך את אדון קייטה, הנשיא העתידי של מאלי, על ניצחונו. שאלוהים יברך אותו", "צייץ" סיסה בחשבון הטוויטר שלו. בעבר הוא כיהן בתפקיד שר הכלכלה של מאלי. דוברו של סיסה אמר שהוא הודה בהפסדו לאחר שהיה ברור שקייטה ניצח אפילו בגאו, העיר הגדולה בצפון המדינה.
לקייטה יצא בעולם מוניטין של אדם קשוח אחרי שבשנות התשעים, בתפקיד ראש ממשלת מאלי, הוא דיכא ביד קשה הפגנות מחאה של סטודנטים. בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות שנערך ב-28 ביולי הוא קיבל 40 אחוזים מהקולות אחרי שקרא בקמפיין הבחירות שלו להשיב את הכבוד והסדר למדינה שבעבר נחשבה למודל חיקוי לדמוקרטיה באזור הבלתי יציב.
משקיפים בינ"ל: "הבחירת התנהלו למופת"
משקיפים מקומיים ובינלאומיים אמרו כי למעט כמה אי-סדרים, הבחירות התנהלו למופת. בעוד צרפת מסיגה את 3,000 החיילים שלה מהמדינה האפריקנית, היא לחצה לקיים בה בחירות במהירות. את האחריות הביטחונית במאלי היא העבירה לידי כוח משימה של האו"ם למרות החשש שהליך מהיר שכזה עלול לערער את הלגיטימיות של הנשיא החדש.
"מנקודת מבט של סטנדרטים דמוקרטיים, הבחירות האלה היו הצלחה", אמר ראש משלחת המשקיפים של האיחוד האירופי, לואי מישל. "בחירות אלה מאפשרות למאלי להתחיל עכשיו בסיום התהליך שהיא החלה בו: חזרה לדמוקרטיה נורמלית".
הנשיא הנבחר קייטה אמר שהמשימה הכי גבוהה בראש סדר העדיפויות שלו תהיה לפעול להשגת שלום בצפון מאלי, אזור שידע חמש מרידות עקובות מדם מאז שהמדינה קיבלה עצמאות מצרפת בשנת 1960. בני שבט הטוארג בהירי העור האשימו את הממשלות בדרום בהמעטת ערכו של אזור הצפון הלא מפותח.
בשנה שעברה יצאו בני הטוארג להילחם בכוחות הממשלה בטענה שהשלטונות בבמאקו הפרו את הסכם השלום מ-2006 שבמסגרתו התחייבה הממשלה לפתח את הצפון. כישלונו של הנשיא לשעבר אמאדו טומאני טורה לשים סוף למרידה הוביל להפיכה צבאית נגדו שרק דרדרה את המדינה לכאוס גדול יותר.
קייטה הבטיח לפתוח בשיחות שלום עם כל העמים שיושבים בצפון מאלי - שחורים, אפריקנים, ערבים וטוארגים - אולם רבים מתושבי הדרום מגלים עוינות רבה להזרמת עוד משאבים לאזור שלטענתם אחראי למצוקתה של המדינה.
12,600 חיילי האו"ם שמוצבים במאלי ייקחו את האחריות הביטחונית במדינה בעוד לצרפת נותרו באזור רק אלף חיילים. אחת ממשימותיו העיקריות של כוח האו"ם היא להתמודד עם אלימות מצד גורמים איסלאמיסטיים במדינה האפריקנית.