שוב גרים באוהל בגן סאקר: 'הפעם לא נעזוב'
במהלך המחאה התגוררו אושרית ושרון בן דוד עם ילדיהם באוהל. אחרי 9 חודשים הם פונו עם הבטחה לסיוע בדיור ציבורי. שנתיים חלפו אבל פתרון לא נמצא, והם שבו לרחוב: "נשארנו עם אותה ממשלה ועם אותן מצוקות"
בקיץ 2011 הקימו כמה משפחות, ובהן משפחת בן דוד, מאהל של מחוסרי דיור בגן הירושלמי. אתמול חזרו לשם כמה מהן. שרון ואושרית עומדים עכשיו על אותה פיסת דשא שעליה חיו עם ילדיהם במשך תשעה חודשים. מסביבם עוד שלושה אוהלים פשוטים, שטיח וספות שהביאו והסבו לסלון מאולתר.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- 30 אלף ילדים חוסנו נגד פוליו: "מעל הציפיות"
- סערת הטייזר: "500 אקדחים, תלונות בודדות"
- פאזל מצרי: שאלות-תשובות על ארץ מדממת
- ביומו הראשון ככבאי: הוזעק לשריפה בביתו
"אז וגם היום לא הייתה לי שום כוונה להצית מחאה או להיות מעורבת באיזה מחאה חברתית", מסבירה אושרית. "הייתי כאן וחזרתי לכאן בגלל העובדה הפשוטה שאין לנו לאן ללכת. כאן בגן נמצאים אנשים חנוקים שעובדים ונגמר להם החבל. יכול להיות שיש עוד מאות אלפים כמונו שעדיין יכולים לסחוב, להרוויח קצת זמן, להלוות או לקחת מההורים, אבל לנו אין".
"אם אנחנו לא זכאים, אז מי כן?"
משכורת הנטו של שרון מאגף התברואה בעיריית ירושלים נעה לדבריו בין 5,000 ל-6,000 שקל בחודש. אושרית מועסקת במשרה חלקית כמטפלת בקשישים ומשכורתה מגיעה לכ-1,500 שקל בחודש. שניהם מגיעים מרקע סוציו-אקנומי נמוך, עם אב שנטש או הורים חולים.
במידה רבה, בני הזוג בן דוד הם קורבנות של הקריטריונים הנוקשים של מערך הדיור הציבורי הקורס. העובדה שהם
עובדים ושהם הורים רק לשני ילדים שאינם מתקיימים מקצבה של הביטוח הלאומי, שוללת את זכאותם לסיוע בשכר דירה או לקבלת דירה בדיור הציבורי.
אושרית מפנה אצבע מאשימה למשרד השיכון ולראש עיריית ירושלים ניר ברקת: "הוא היה לחוץ לפנות אותנו בגלל המרתון שהיה כאן ב-2012, והבטיח שידאג עבורנו לפתרון קבע. אבל הוא שיקר ולא עשה דבר כדי לדאוג לנו בטווח הארוך. מהצד השני מדינת ישראל ומשרד השיכון אמרו לנו 'אתם אנשים עובדים, יש לכם רק שני ילדים אתם לא מסכנים מספיק, לכן אתם לא עומדים בקריטריונים לעזרה".
שרון: "אם אנחנו, שנאלצים בפעם השנייה לרדת לרחוב עם הילדים שלנו, לא זכאים לעזרה, אז מי כן?".
"הילדים שרוטים מהתקופה באוהלים"
בסוף מרץ 2012, ולאחר מאבק ממושך במשרד השיכון ובעיריית ירושלים, עזבה משפחת בן דוד את הגן בהסכמה. לאחר תשעה חודשים, בחום הקיץ ובקור הירושלמי, הושג הסדר במעורבות בית המשפט המחוזי בעיר, שבמסגרתו התחייבו משרד השיכון, עיריית ירושלים ותורמים פרטיים להעביר סיוע בשכ"ד למשפחות בגובה של כ-3,400 שקל למשך שנה.
"מאז גרנו בשכירות עד יוני האחרון", ממשיכה אושרית. "התאמצנו לגייס עוד כסף בהלוואה מהבנק אבל נתקלנו בעיקולים
על חשבונות המים והחשמל. לא הייתי מסוגלת לקנות מספיק אוכל לילדים שלי כי מהמשכורת שלנו זה בלתי אפשרי לחיות ולשלם שכר דירה".
בחודשיים האחרונים עברו בני המשפחה להתגורר בבית הקטן השייך לאמה של אושרית וכעת הם טוענים שגן סאקר הוא המוצא האחרון שלהם. שרון: "לא רצינו לחזור לכאן. עברנו קושי עצום, ממחלות ומזג אוויר קשה ועד עבריינים ופדופילים שהסתובבו בגן. הילדים נשארו שרוטים מהתקופה הזו".
הערב, יממה בלבד אחרי שהוקם המאהל, כבר הגיעו פקחים של עיריית ירושלים כדי לבדוק את אפשרות הפינוי של משפחת בן דוד ושני אוהלים נוספים שהוקמו בגן. "אם יפנו אותנו הערב נחזור בלילה", אמר שרון. "מה שבטוח: הפעם לא נצא מכאן ללא פתרון קבוע".
העירייה: "לא נאפשר לגור בגן סאקר"
בתגובה לדברים מסר דובר שר השיכון, אורי אריאל: "פרטי המקרה של משפחת בן דוד וחמש משפחות נוספות עברו היום בעקבות פנייתם לבחינה מחודשת במשרד השיכון.
התשובה תועבר אליהם בימים הקרובים" .
בעניין הקריטריונים הקשוחים לקבלת דירה וסיוע בשכר דירה בדיור הציבורי נמסר מלשכת השר: "כרגע הקריטריונים ברורים כפי שנקבעו במהלך השנים האחרונות. חוק הדיור הציבורי יגיע לדיון באחת בישיבות הממשלה הקרובות ויידון שם עם כל השרים על כל היבטיו".
מעיריית ירושלים נמסר: "אנו דוחים בתוקף את הטענות שמשוללות כל יסוד וסותרות את העובדות. אף שנושא הדיור אינו באחריות העירייה אלא באחריות משרד השיכון, התגייסנו לפני למעלה משנה לסייע למשפחות מחוסרי הדיור לפנים משורת הדין. העירייה גיבשה מתווה חסר תקדים של פתרונות לסיוע למחוסרי הדיור, שבמסגרתו קיבלו המשפחות מענקים חד-פעמיים לשכירת דירה לחודשי החורף, במטרה לאפשר להם קורת גג ראויה לימים הקרים. העירייה המשיכה לסייע למשפחות בליווי, הכוונה וסיוע נוסף.
"חשוב לציין שהעירייה אינה מתנגדת לקיום מחאה, אך יחד עם זאת מתנגדת להפיכת המחאה למקום מגורים בפועל ולא תאפשר זאת, שכן המאהל שהוקם בעבר בגן סאקר לא היה ראוי למגורי המשפחות והחיים בו הפכו למפגע בטיחותי ותברואתי. באשר לתנאי הזכאות לדיור הציבורי יש לפנות למשרד השיכון האחראי על הדיור הציבורי".