שתף קטע נבחר

יד קלה על הטייזר - כששוטרים הופכים אלימים

אירועי הימים האחרונים מוכיחים כי משהו לא כשורה במשטרת ישראל. כיצד הפך הטייזר, האקדח שאמור לשמש את השוטרים במקרה של הגנה עצמית מפני פושעים מסוכנים, למשחק השכונתי של לובשי המדים? עו"ד ניר יסלוביץ על הקלות הבלתי נסבלת של חשמול והשפלה

השוטר לוחץ על ההדק ויורה חיצים לכיוונו של האזרח העומד מולו. החיצים פורקים מטען חשמלי לתוך הגוף ומגרים את מערכת העצבים המוטורית ומערכת השרירים. האדם שנורה מאבד כוח עצב-שרירי, וזאת מבלי לגרום לאובדן הכרה או לנזק מתמשך.

 

 

עכשיו דמיינו את החיצים נורים אליכם, את גופכם קורס מההלם החשמלי, ואת החוויה חוזרת שוב ושוב ושוב, על אף שאינכם מביעים שום התנגדות, ולו רק משום שמיד אחרי הירייה הראשונה, גופכם מאבד את היכולת לכך. דמיינו את הכאב וההשפלה שאתם חווים ברגע החשמול, ואת הכאב וההשפלה שיישארו אתכם מרגע זה ואילך.

 

אזרחים אלימים או שוטרים אלימים?

בניגוד לטענות המשטרה, לפיהן ה"טייזר" בטוח לשימוש כנגד סרבני מעצר או אזרחים אלימים, הרי שאירועי הימים מוכיחים ההפך. התיעודים האחרונים שהועלו לרשת על-ידי אזרחים, מציגים מציאות של שימוש חורג ומופרז שעושה משטרת ישראל באקדחי הלם.

 

והנה תזכורת מהתקופה האחרונה: שוטרים השתמשו בטייזר במהלך מרדף בחשוד בגניבת אופנוע, מבלי שנשקפה להם כל סכנה מהחשוד - והמשיכו לירות בו גם לאחר ששותק ונשללה ממנו יכולת התגובה; שוטרים חשמלו שוב ושוב אזרח, עד שנפל ושבר את לסתו; שוטרים מחשמלים ללא הרף מפגינים השרועים על הרצפה ואינם מתנגדים למעצר; שוטרים ירו וחישמלו שני קטינים פלסטינים ברכבת הקלה בירושלים, על אף עדויות רבות שלא רק שהקטינים לא היוו כל סכנה, אלא דווקא היו קורבן לתקיפה על-ידי צעירים אחרים.

 

עכשיו שימו לב לנתון המחריד הבא: אותו אקדח טייזר שירה בחשוד בגניבת אופנוע, מבלי שנשקפה לשוטרים שרדפו אחריו סכנת חיים, אותו אקדח עצמו ירה בתקופה של חודשיים כ-290 יריות, בתוכן 47 סדרות של יריות רצופות. בכמה מהמקרים בוצעו חמש, שש ושבע יריות במרווחים של דקה וחצי לכל היותר. לאור זאת, אין מנוס מהמסקנה שידם של השוטרים על ההדק קלה, שלא לאמר קלה מדי.

 

מה שנוח למשטרה

שימוש באקדח טייזר נחשב לשנוי במחלוקת במדינות שונות. בשנת 2007 דווח בקנדה על מותו של מהגר פולני, שחושמל פעמים מספר בטייזר בשדה התעופה בוונקובר. אירוע זה הוביל להקמתה של ועדת חקירה ממשלתית, הבוחנת את חוקיות השימוש באקדח.

 

בבריטניה התעוררה בחודש אוגוסט האחרון סערה ציבורית, לאחר ששלושה אזרחים שחושמלו על-ידי שוטרים מתו. גם בארה"ב מתרחבת הביקורת כנגד הטייזר, לאחר שבעשור האחרון מתו בגללו שלושה נערים לא חמושים, שהיו מעורבים באירועים שוליים וזניחים למדי.

 

יצרנית האקדח, חברת טייזר אינטרנשיונל, מתעקשת כי השימוש בו לא יכול להסתיים במוות. מנגד, עומדים הנתונים הרשמיים של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל: בארה"ב לבדה מתו בעשור האחרון למעלה מ-390 אזרחים לאחר שנורו מאקדח הטייזר. הנתונים מציינים שברוב המקרים המוות לא נגרם באופן בלעדי מהאקדח, אלא גם מגורמים כמו שימוש בסמים. אך אין חולק על כך שלאקדח עצמו הייתה ויש תרומה בלתי מבוטלת למקרי המוות המדווחים.

 

ארגון אמנסטי כבר יצא בקריאה להשעות באופן מוחלט את השימוש באקדח, או לכל הפחות להגביל את השימוש בו רק לנסיבות בהן מותר להשתמש בכוח קטלני. הארגון קרא לרשויות החוק גם לפעול לאימוץ של קווים מנחים נוקשים וברורים לשימוש באקדח.

 

השוטר הישראלי מגובה בחוק

החוק בארץ מעניק לשוטרים סמכות להפעלת "כוח סביר" לצורך מילוי תפקידם. "כוח סביר" הוא מונח מעורפל הנתון, כפי שמוכח מדי יום, לפרשנות רחבה למדי.

 

הנוהל המשטרתי לשימוש בטייזר התיר את השימוש באקדח לא רק לצרכי הגנה עצמית, או במקרים בהם מותר לעשות שימוש ב"כוח קטלני", אלא גם כסמכות נלווית לביצוע מעצר - אם האדם מתנגד למעצר או מנסה להתחמק ממנו. זאת בלי קשר לשאלה אם החשוד בכלל מהווה כרגע סכנה לזולת או לשוטר. השימוש בטייזר מותר גם כאמצעי לריסון עצורים, כאלו שקיים חשש כי הם עומדים להימלט או לגרום נזק לגוף או לרכוש, כדי להשליט סדר במקום המעצר.

 

על פי הנוהל המשטרתי בארץ, הדומה לנהלים בשאר מדינות העולם, על השימוש בטייזר להיות "סביר ומידתי", והשוטר חייב להזהיר את העצור בטרם השימוש באקדח. המציאות כפי שניתן לראות, שונה בתכלית.

 

חשוב להתלונן

במקרים בהם שוטרים ירו בטייזר ללא כל הצדקה, תוך שימוש פוגעני ובלתי מידתי באקדח, חשוב לפנות למחלקה לחקירות שוטרים, וניתן להגיש תלונה גם במשטרת ישראל, בגין עבירה של תקיפה. את התלונה צריך להגיש מיד לאחר שהאירוע הסתיים ולא במועד מאוחר יותר. המתנה בהגשת תלונה תעמיד את אמיתותה ותכיפותה בספק רב.

 

מומלץ כמובן להיעזר בעורך דין בעת הגשת התלונה במח"ש ובמשטרת ישראל, כדי לצמצם את הסיכוי לכך שהיא תיסגר באופן "פלאי ומוזר". נוכחותו של עורך דין לצד המתלונן עשויה גם להעלות את בטחונו של האזרח מול לובשי המדים, שבמקרים רבים מפגינים זלזול בתלונות נגד עמיתיהם.

 

הגנה עצמית או שעשוע סדיסטי?

טוב תעשה משטרת ישראל אם תחדד את הנהלים בפני שוטרי השטח ותקפיד על אכיפתם: השימוש בטייזר חייב להיות מוגבל לנסיבות קיצונית בהם השוטרים מצויים במצב של הגנה עצמית, או במקרים בהם אין בידיהם שום דרך אחרת לבצע את משימתם.

 

כמו כן, חשוב להדגיש בפני השוטרים את הנוהל הקובע שעליהם ליידע חשוד ולהזהירו לפני הפעלת הטייזר. לא ייתכן שימוש גחמתי וסדיסטי בטייזר, כגון זה שאנו עדים לו בימים האחרונים. רק אם החשוד לא נענה לאזהרה וממשיך לסכן את סביבתו, ניתן להצדיק את השימוש באקדח.

 

המשטרה צריכה להבין שבימים אלו עיני הציבור נשואות אליה, בציפייה ההגיונית למצות עד תום את הדין עם שוטרים שהשתמשו בטייזר באופן בלתי מידתי, תוך פגיעה קשה ומיותרת בגופם של אזרחים. אם הדבר לא היה ברור עד כה, הרי שגם זכויות האדם הן אלו שמחושמלות פה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שימוש מופרז בטייזר הפך למכה
צילום: ערן אלדד
עו"ד ניר יסלוביץ
צילום: ערן אלדד
מומלצים