ניסה להתחמק מכתובה: אשתי התגרשה בעבר
בעל ממשפחת הכהנים שביקש להימנע מתשלום הכתובה, טען שאשתו הסתירה ממנו טרם הנישואין שהתחתנה בעבר. מה פסק בית הדין הרבני?
אם לא די בכך, במהלך בירור שמות - הליך שגרתי בביה"ד - הזדעזע הדיין לגלות כי הבעל נמנה על משפחת כוהנים "מיוחסת". הגילוי העלה את חשש ביה"ד כי יאלץ להפעיל "דין יכיר", לפיו האב יכול לפסול את בניו - ואלו ייחשבו לחללי כהונה ויאבדו את זכויותיהם ככוהנים.
האישה הסבירה כי בטרם נישאה לבעלה, הייתה משודכת לאחר - אלא ששידוך זה בוטל. לדבריה, בעלה טעה כשפירש זאת כאילו הייתה קשורה עם אחר בנישואין.
הבעל ציין כי לו ידע מלכתחילה שמדובר בגרושה, לא היה נושא אותה לאישה. הוא סיפר לבית הדין כי הדבר נודע לו על-ידי בן דודו, אולם פרט לכך לא הביא כל ראיה שתתמוך בטענתו.
"הפה שאסר הוא הפה שהתיר"
בדיון שהתקיים בביה"ד הרבני האזורי בבאר-שבע בפני הרב ציון לוז-אילוז, נקבע כי דברי האב נאמרו מתוך כוונה לקבל פטור מתשלום כתובת האישה, אך הם אינם מביאים אותנו למסקנה כי הוא האמין בלב שלם שאשתו הייתה גרושה בעת שנישאו. הוא הדגיש כי לטענת הגבר, לפיה אשתו הייתה נשואה בטרם נישאה לו, יש השלכה משמעותית על מעמד הילדים - שכן יש בה כדי לפסול את ילדיו מכהונתם.
"דבריו של האב נאמרו בתוך טענותיו על האישה ולא בדרך הכרה על ילדיו ויוכל לחזור בו ונאמן הוא בחזרתו", כתב הדיין בפסק הדין, והדגיש כי הוא מתרשם שהצדדים לא הבינו כלל את המשמעויות ההלכתיות של טענותיהם.
לסיכום פסק כי דברי ההסבר שסיפקו הצדדים במהלך הדיון, ובמיוחד דבריה של האישה, מהווים הבהרה לטענות האב. לכן יש לקבלם ולקבוע כי הילדים אינם חללים. זאת, במיוחד מכיוון שהדין קובע כי אב שאמר על בנו שהוא חלל, אינו יכול לחזור בו - אלא אם כן נתן סיבה לדבריו.
אפשר לשקול נישואין אזרחיים
עו"ד אייל עוז, העוסק בתחום המשפחה, מבהיר כי "מדובר בפסק דין משמעותי הן לציבור המתחתנים והן לציבור המתגרשים, שכן לנישואי כהן-גרושה יש השלכות לעתיד, בין היתר על ילדי הצדדים.
"המלצתי הברורה לציבור: הכירו את המגבלות שבנישואי כהן-גרושה, היזהרו בהצהרות שמחד אולי עשויות לפעול לטובתכם, אך בו-זמנית עלולות להתברר כחרב פיפיות ולגרום נזק בלתי הפיך לילדיכם. במקרים כאלה, כדאי לבחון את מוסד הנישואין האזרחיים כאופציה".
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין