גינוי חריף מארה"ב לדברי ארדואן על ישראל
וושינגטון דחתה בתוקף את דבריו של ראש ממשלת טורקיה, שלמרות המאמצים לפיוס עם ישראל האשים כי היא עומדת מאחורי ההפיכה במצרים. ובינתיים, עוד סטירת לחי של וושינגטון לצבא מצרים: הבית הלבן גינה את מעצרו של מוחמד בדיע
הממשל האמריקני גינה הערב (יום ג') בחומרה את הצהרתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, לפיה ישראל היא העומדת מאחורי ההפיכה במצרים. מדובר בתגובה חסרת תקדים של ממשל אובמה נגד ארדואן, בשעה שהשניים עושים מאמצים גדולים לשמור על יחסי עבודה טובים. יש ביניהם חילוקי דעות עמוקים לגבי המתרחש במצרים, וארדואן מאשים את ארה"ב והמערב משום שלא עמדו לצד הממשל של האחים המוסלמים שנבחר באופן דמוקרטי.
עוד חדשות מהעולם :
- התפוררות 'האחים' במצרים. מי נעצר, מי נשאר
- רפונזל האמיתית חיה באטלנטה. בלוגוס
- צפו: מרד ורשה בצבע, מאמץ לזיהוי הלוחמים
- אחרי המעצר בפיג'מה: מנהיג חדש ל"אחים"
סגן דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, אמר: "אנחנו מגנים בחומרה את ההצהרה של ראש הממשלה ארדואן היום, שלפיה ישראל אחראית באופן כלשהו לאירועים האחרונים במצרים. זו הצהרה פוגעת שאינה מעוגנת בעובדות ואינה נכונה. הצהרות כאלה רק מסיחות את הדעת במדינות באזור ובמדינות מובילות ברחבי העולם, מפעולה משותפת ומועילה כדי להתמודד באמצעות הידברות עם המצב הנזיל במצרים".
הבית הלבן גם גינה הערב את מעצרו של מנהיג תנועת האחים המוסלמים במצרים, מוחמד בדיע. ארנסט אמר כי הצעד הזה אינו עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים שארה"ב קיוותה שיישמרו במסגרת ההגנה על זכויות אדם בסיסיות במצרים. זו סטירה נוספת מוושינגטון לקהיר, על רקע המדיניות האמריקנית בכל הקשור למצרים שרבים בעולם מגדירים מבולבלת.
ארנסט הכחיש את הדיווח שמקורו בסנאט, כאילו ארה"ב עצרה את הסיוע האמריקני למצרים. "הסיוע למצרים נמצא בבדיקה שטרם הושלמה, אבל לא הוחלט על הפסקת הסיוע, ותהיה הודעה אם תתקבל החלטה כזו", אמר ארנסט. "דיווחים מנוגדים כאילו הופסק הסיוע אינם נכונים". גם בפנטגון הודיעו היום כי משלוחים של סיוע למצרים נמשכים.
"חשוב להבין שסיוע חוץ אינו מופסק ומחודש כמו ברז מים", הוסיף סגן הדובר, "זהו סיוע שניתן בתקופות מסוימות. הסיוע למצרים נמצא בבדיקה אבל לא נתקבלה החלטה. יש משלוחים שיוצאים למצרים. הסיוע לא הופסק". על חוסר הנכונות של ארה"ב להגדיר את
שהתחולל במצרים "הפיכה צבאית", אמר: "החלטנו שאם נקבע אם הייתה הפיכה או לא יהיה זה דבר שאינו טוב לביטחון הלאומי של ארה"ב".
מנגד, גורמים בלשכתו של הסנאטור האמריקני הדמוקרטי פטריק לאהי, יו"ר ועדת המשנה לסיוע חוץ, טוענים כי הממשל החליט להפסיק בפועל את הסיוע למצרים - מבלי להודיע על כך באופן רשמי. לדבריהם, ציוד צבאי בשווי כחצי מיליארד דולר שאמור היה לעבור למצרים - לא יעבור.
ובינתיים - הסתה להרג מפגינים ולשימוש באלימות. זה האישום המרכזי שמתכוונים השלטונות במצרים לייחס למוחמד בדיע, מנהיג האחים המוסלמים שנעצר לפנות בוקר (יום ג') בקהיר. פרקליטות המדינה במצרים החלה לחקור את בדיע בבית הכלא טורה, ורשת "אל-ערבייה" דיווחה כי מעצרו הוארך ב-15 יום.
לפי הדיווחים, בדיע מואשם בין היתר במעורבות בהרג מפגינים באזור ארמון אל-איתיחדיה בחודש דצמבר, שגם בו התגלע במצרים גל מהומות בין תומכי האחים המוסלמים ומתנגדיהם. הוא מואשם גם בהסתה להרג במהלך העימותים האלימים שפרצו במטה המשמר הנשיאותי בקהיר לפני יותר מחודש ובמטה הראשי של האחים המוסלמים בקהיר ב-30 ביוני.
בדיע נעצר לפנות בוקר מושפל וטרוט עיניים על-ידי כוחות הביטחון של מצרים. הוא נתפס בדירת מסתור בצפון קהיר לאחר שלרשויות נודע על מקום מחבואו. גורמים במצרים אמרו כי בדיע הסתתר בשכונת נאצר סיטי - מעוז תומכי הנשיא המודח מוחמד מורסי. בנו של בדיע נהרג בשבוע שעבר בעימותים בין האחים המוסלמים לצבא.
ובינתיים, כך ייעשה לאיש שלא יישר קו עם המשטר הצבאי. מוחמד אל-בראדעי, הפוליטיקאי הליברלי האהוד ביותר במצרים ומי שהתמנה
רק לפני שבועות אחדים לסגן הנשיא, נתבע כעת בשל "בגידה באמון הציבור" על רקע הודעתו כי הוא מתפטר מהממשלה הזמנית שבה תומך הצבא. פרופסור למשפטים הוא שהגיש את התביעה נגדו. אף שאל-בראדעי נמנה עם המחנה המתנגד לאחים המוסלמים, הוא התפטר במחאה על האלימות הקשה שנוקט נגדם הצבא, ושבמסגרתה נהרגו בשבוע שעבר במצרים כ-900 בני אדם ואלפים נפצעו.
מקור משפטי מסר כי עניינו של אל-בראדעי יובא לדיון ראשון בבית המשפט ב-19 בספטמבר. זהו מהלך נוסף בשורה של כתבי אישום שמוגשים בימים אלה על רקע פוליטי נגד אישים במדינה שאינם מיישרים קו עם הדחתו של הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי מכס הנשיאות. כתבי האישום, שהעבירה המרכזית ברבים מהם היא "פגיעה בנשיא", ספגו ביקורת מצד פעילים נגד המשטר המצרי הנוכחי. הם אומרים כי מדובר בהפחדה פוליטית.
אל-בראדעי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר וראש התנועה החילונית "חזית ההצלה הלאומית", היה הליברל הבולט ביותר שתמך בהדחתו של מורסי בתחילת יולי. אלא שלפני שישה ימים יצר לעצמו אויבים חדשים, כשהתפטר מתפקידו בעקבות הפעלת הכוח
האדיר מצד כוחות הביטחון נגד מחנותיהם של המפגינים תומכי מורסי. בעימותים בין הצדדים נהרגו כאמור כמעט אלף איש.
התביעה הוגשה על-ידי סיד אטק, פרופסור למשפטים. "הגשתי את התביעה נגד אל-בראדעי. הוא קיבל את התפקיד כנציג חזית ההצלה הלאומית ורוב האנשים שחתמו על העצומה של תנועת תמרוד שפעלה להדחת מורסי", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. "אל-בראדעי זכה לאמון הציבור כשקיבל את העמדה הזו והייתה זו חובתו לחזור אל אלה שנתנו לו את אמונם ולבקש להתפטר". הוא אמר כי אם אל-בראדעי יימצא אשם, הוא עשוי להישלח לכלא לשלוש שנות מאסר, אולם מקור משפטי אחר אמר כי בתיק שכזה על אל-בראדעי ייגזרו לכל היותר מאסר על-תנאי וקנס כספי. אל-בראדעי עזב מוקדם יותר השבוע את מצרים לאירופה, והוא אינו צפוי לשוב כדי להשתתף בשימוע כלשהו בעניינו.
Read this article in English