שתף קטע נבחר

איפה הילד? זנחתם את החד-מיניים

עד היום נהוג היה לנעוץ את הקשיים של זוגות חג-מיניים בדרך לילד במפלגות החרדיות, אבל כיום אין זכר לחרדים בממשלה והתירוצים נגמרו

לאחרונה נדמה כי אחד הטרנדים הלוהטים בקרב אישי ציבור, חברי כנסת, שרים ואפילו "סתם" אזרחים ללא ייחוס מיוחד, הוא אימוץ הקהילה הגאה לחיקםהם באים למצעדי גאווה ומפזרים הצהרות והבטחות תחת כל עץ רענן, אך כשמגיע הרגע שבו ניתנת להם האפשרות לחולל שינוי אמיתי לטובת הקהילה הגאה, רובם נעלמים מהשטח ומחזירים את דגלי הגאווה עמוק לתוך הארון.

 

דוגמה מצוינת לאותה התנערות מהקהילה הגאה, ניתן לראות בהתעלמות המדינה מדרישתם לשינוי חוק הפונדקאות שנחקק בשנת 1996. החוק במתכונתו הנוכחית קובע כי בני זוג הטרוסקסואלים בלבד יוכלו ליהנות מהזכות לבצע הליך פונדקאות בישראל, אך הוא מפלה באופן בוטה זוגות גאים ובודדים בקביעה כי: "הורים מיועדים הם איש ואישה שהם בני זוג".

 

עוד בסדרת הטורים "הזכות להורות" בערוץ הדעות ב-ynet:

החלפתי כאב בתקווה / אילן שיינפלד

קיבלתי שלילת רישיון להיות אבא / בן אילן

סקעת, צא להן מהרחם / שי זמיר

אשה אינה תנור אפייה / חנה בית הלחמי

 

בזמן שמספר הזוגות ההטרוסקסואלים הנעזרים בהליך פונדקאות בישראל הולך וגדל ובשנת 2012 קיבלו כ 120 זוגות את אישור הוועדה בישראל להתחיל בהליך פונדקאות, הרי שבקרב הזוגות החד-מיניים המצב נותר בעינו והם אינם יכולים לעבור תהליך פונדקאות בישראל אלא רק בחו"ל.

 

אותם זוגות שנואשו מהבירוקרטיה הישראלית, נאלצו לעבור את הליך הפונדקאות בהודו, ובארצות הברית. בדצמבר אשתקד חטפו מכה קשה כאשר משרד ההגירה ההודי הודיע שכל אדם שירצה לעבור הליך פונדקאות, יידרש להוציא ויזה רפואית ולא ויזת תייר, כפי שהיה נדרש עד אז. ויזה רפואית מונפקת רק לגבר ולאישה הנשואים לפחות שנתיים, ולכן ההנחייה החדשה חיסלה עבור זוגות חד-מיניים ובודדים את האופציה לעבור תהליך של פונדקאות בהודו. בעקבות ההחלטה, נאלצו מאות ישראלים להקפיא את הליכים ותקוותם להביא ילד לעולם הלכה ודעכה.

 

האופציה שנותרה היא פונדקאות בתאילנד (שאינה נחשבת ליעד פופולרי) או בארה"ב. לגבי ארה"ב מדובר באלטרנטיבה יקרה מאוד, שמונעת מההורים המיועדים ללוות את ההיריון, מאלצת אותם לשהות בארץ זרה ומכבידה עליהם רגשית וכלכלית. אם לא די בכך, משרד הפנים שמח "לעזור" עוד קצת ומקשה על אותם זוגות את הכנסת הילד שנולד מפונדקאות לישראל ומוסיף חטא על פשע בכך שאינו מאשר לבן הזוג שאינו ההורה הביולוגי לאמץ את הרך הנולד למרות ההוכחות בדבר קיום חיים משותפים תחת קורת גג אחת.

 

עד היום היה נהוג לנעוץ את כל הקשיים הבירוקרטיים שבהם נתקלו חברי הקהילה הגאה במפלגות החרדיות שהיו חלק מממשלות ישראל לאורך השנים, אולם כעת - כשאין כל זכר לחרדים בממשלה - נגמרו התירוצים וניצבת בפני השרים הזמנות פז לשנות את חוק הפונדקאות, אשר מפלה קבוצה מגדרית באוכלוסייה שיש לה זכות בסיסית להורות בדיוק כמו לכל קבוצה אחרת, אך לא פעם נדמה שמדובר באזרחי מדינת ישראל שהם שווי חובות אך אינם שווי זכויות.

 

בראשית 2012 מונתה ועדה ציבורית שמטרתה הייתה לבדוק מחדש את החוקים/נהלים הקשורים בפריון והולדה, בין היתר בנושא הפונדקאות. לאחר שנה של עבודה אינטנסיבית הוגשו לאחרונה המלצותיה לממשלה לאישור הכנסת. הוועדה המליצה שאם מדובר באישה בודדה יחולו עליה אותם תנאים כמו על זוגות הטרוסקסואלים, אך אם מדובר בגבר בודד, הוא יוכל להיעזר בשרותי פונדקאית אך ורק אם זו תעשה זאת עבורו באופן אלטרואיסטי.

 

כעת בכוחם של אותם שרים שמתעטפים בדגלי הגאווה לדחות את המלצות הוועדה שכן לצערנו, איננו חיים בעולם שבו גברים בודדים יורדים לרחוב, מניפים את האצבע ותוך מספר שניות הודפים מעליהם עשרות נשים שרוצות לשמש פונדקאיות בחינם, כפי שהמליצה הוועדה. בנוסף, על חברי הממשלה לפעול לעדכון החוק כך שייאפשר גם לזוגות חד-מיניים לבצע פונדקאות בישראל. אי עדכון החוק יוביל למצב אבסורדי שבו זוג חד-מיני שרוצה ילד ראשון, יעמוד בעדיפות נמוכה מזוג הטרוסקסואלי שרוצה הליך פונדקאות לילד שלישי, ובנוסף יאפשר לאותן הפונדקאיות לבחור את אלו שישלמו להן את הסכום המרבי. 

 

כל עוד מדינת ישראל מתיימרת להיות מדינה מערבית, פלורליסטית ומתקדמת עליה לקדם לא רק שוויון חובות לחד-מיניים, אלא גם שוויון זכויות. לא היינו מעלים על הדעת שהיו מפלים אזרח בקבלה לעבודה, קבלת טיפול רפואי, קבלת תרומת איברים וכדומה רק בשל נטייתו המינית. אז איך ייתכן שמפלים אדם בזכות להורות שהיא זכות יסוד? עלינו לסייע לכל אדם באשר הוא להביא ילדים לעולם.

 

הכותבות הן מקימות "המרכז להורות באמצעות פונדקאות ", הפועל מ-1996, עם כניסת חוק הפונדקאות לתוקף. מאז הקמתו, סייע המרכז למאות זוגות שלא יכלו להרות באופן טבעי, להפוך להורים לילדים ביולוגיים.  

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אילוסטרציה
צילום: סי די בנק
עדה אטיאס ומינה יולזרי
מומלצים