קרי הציג האקדח המעשן: ההיסטוריה תשפוט אותנו בחומרה אם נעלים עין ולא נעשה דבר
מזכיר המדינה ג'ון קרי הודיע כי לארה"ב הוכחות חותכות שקושרות את המשטר הסורי למתקפה בפרברי דמשק, שבה נהרגו 1,429 איש. "אסד טבח בנשק כימי, אי אפשר לשתוק", הוא הדגיש, "העולם עוקב אחרינו". הוא הציג את הטיעונים לתקיפה ואמר שלא יחכה לאו"ם, אבל הזכיר: נתייעץ עם הקונגרס
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הכין את הקרקע לתקיפה אמריקנית בסוריה, בנאום תקיף שכולו הפניית אצבע מאשימה לעבר משטרו של בשאר אסד. "מה שנבחר לעשות או לא לעשות, קשור ישירות לביטחון הלאומי שלנו. אם אנחנו בוחרים לחיות בעולם שבו ביריון ורוצח כמו אסד הורג את אזרחיו בגז, והעולם שותק, זה יימשך", אמר הערב (יום ו') קרי בנאום שכוון בעיקר לדעת הקהל בארצות הברית, הציג את הראיות המופרטות, את הצידוק לפעולה ואת המתווה. ynet העביר את הנאום בשידור חי. בהמשך דיבר גם הנשיא ברק אובמה ואמר דברים דומים.
בדרך לתקיפה בסוריה - עוד כותרות:
דובר האו"ם: הפקחים יעזבו את סוריה בשבת
גנץ בצפון: "מקווה שהעסק יישאר שקט"
הקרב על הלגיטימציה לתקיפה / רון בן ישי
הבית הלבן פרסם במקביל את הדו"ח הבלתי מסווג המאשים את אסד באחריות לשימוש נרחב בנשק כימי במתקפה ב-21 בחודש בפרברי דמשק (לקריאת הדו"ח המלא בפורמט PDF). קרי הצהיר: "אנחנו יודעים לפחות על 1,429 סורים, בהם 426 ילדים, שנהרגו מהשימוש בנשק כימי, מרקטות שנורו מהשטח בשליטת אסד ונחתו בשטח בשליטת האופוזיציה". זהו מספר גבוה יותר מההערכות שפורסמו עד היום לגבי מניין ההרוגים בתקיפה שזעזעה את העולם ותוביל כנראה לפעולה, אחרי שנתיים וחצי של מלחמת אזרחים ויותר מ-100 אלף הרוגים.
קרי הדגיש כי החשיבות שהעולם יפעל נגד הנשק הכימי נוגעת גם לביטחון של בעלות בריתה - ישראל, וכן ירדן וטורקיה. לדבריו, מי שיושב מהצד ובוחן את תגובת העולם לאירועים האלו הם איראן, צפון קוריאה, חיזבאללה וכל ארגון טרור או רודן. "העולם עוקב אחרינו ורוצה לראות אם בארה"ב מתכוונים למה שאנחנו אומרים", המשיך המזכיר. "ההיסטוריה תשפוט את כולנו בחומרה רבה אם נעלים את עינינו ממה שקורה בסוריה ומהשימוש של אסד בנשק כימי נגד עמו".
המזכיר סיפר בפתח נאומו כי "התייעצנו ימים ארוכים עם מנהיגים ברחבי העולם, אתמול הנשיא התייעץ עם מנהיגות הקונגרס, הוא ביקש להתייעץ ולעדכן על מה שאנחנו יודעים על התקיפה המזעזעת בפרברי דמשק. חשוב מאוד לדון בזה גם עם הציבור האמריקני ולשוחח עם האזרחים שסומכים עלינו".
"אני לא מבקש מכם להאמין לי, תראו בעצמכם את ההוכחות מאלף מקורות שכבר חשופים לציבור על שימוש בנשק כימי", המשיך קרי. "השימוש בנשק הזה לא נעשה על-ידי גורמי אופוזיציה. אנחנו יודעים שלאסד יש נשק כימי ושהוא השתמש בו במקרים רבים במהלך השנה הזאת נגד אזרחיו שלו".
מזכיר המדינה חלק בנאומו חלק מהמידע המודיעיני שנחשף: "אנחנו יודעים ששלושה ימים לפני המתקפה, הצוות הכימי של ממשלת סוריה היה במקום וערך הכנות למתקפה הזאת. הם קיבלו הנחיות להתכונן באמצעות מסכות גז וחליפות אב"כ. אנחנו יודעים מאיפה שיגרו את הטילים, מתי ואיפה נחתו, אנחנו יודעים שרקטות שוגרו רק ממקומות שבשליטת המשטר ונפלו רק במקומות שהם בשליטת המורדים.
"זהו פשע נגד המצפון, נגד האנושות, נגד הקהילה הבינלאומית, והנורמות של הקהילה הבינלאומית חשובות לנו ולאמינות שלנו בעולם", הדגיש קרי. "חשוב שהעולם ידבר ויגנה בקול את מה שקרה. אמריקה צריכה להיות בטוחה שאנחנו לא לבד בגינוי ולפעול, החברים שלנו צריכים לפעול. המשטר הסורי חייב לתת את הדין".
בהתייחסו לבדיקות של האו"ם לבירור השימוש בנשק כימי בסוריה, קרי הדגיש את "האמון" בארגון וב"פקחים האמיצים", אך הדגיש שלא יחכה למסקנותיהם: "החקירה לא תאשר מי השתמש בנשק כימי כי זה לא המנדט של הפקחים. האו"ם לא יכול לומר לנו דבר שאיננו יודעים כבר". עוד טען קרי, שהדרך לקבלת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם חסומה על ידי רוסיה.
הוא פירט את התמיכה הבינלאומית לפעולה: "טורקיה אומרת אין ספק שהמשטר אחראי, הצרפתים אומרים, גם האוסטרלים". אז מה עושים? שאל בעצמו. "נמשיך לדבר עם הקונגרס ועם העם האמריקני. אנחנו עייפים ממלחמות, גם אני. אבל העייפות לא משחררת אותנו מהמחויבות שלנו. כל החלטה שאובמה יקבל בעניין סוריה לא תהיה דומה לאפגניסטן, עיראק או לוב", ביקש מזכיר המדינה להרגיע את הציבור האמריקני שבע ההסתבכויות. "הוא לא ישלח חיילים לקרקע בסוריה".
גם את המתווה לאחר מה שנראה כפעולה נקודתית קרובה, קרי ניסה לשרטט: "הפתרון צריך להיות פוליטי ואנחנו מחויבים לכך".
קרי נבחר לנאום בזכות ניסיונו
מזכיר המדינה קרי נבחר להציג את העמדה האמריקנית בהיותו הוותיק והמנוסה ביותר במועצה לביטחון לאומי. אתמול פרסמה המועצה הבריטית לענייני מודיעין דו"ח דומה, לפיו הראיות שברשותה מצביעות על "סבירות גבוהה" שממשלת סוריה עמדה מאחורי המתקפה הכימית בפרברי דמשק בשבוע שעבר. הדו"ח שפרסמה לונדון מפרט את ההצדקות המשפטיות לנקיטת פעולה צבאית מצדה של בריטניה, גם אם מועצת הביטחון של האו"ם תתנגד לכך.
"השימוש בנשק כימי על ידי משטר אסד הוא פשע חמור שצריך להעסיק את הקהילה הבינלאומית
בהיותו הפרה של החוק הבינלאומי הנוהג האוסר על שימוש בנשק כימי, והוא בבחינת פשע מלחמה ופשע נגד האנושות", נכתב בדו"ח הבריטי, "עם זאת, הבסיס המשפטי לפעולה צבאית הוא התערבות הומניטרית. המטרה היא להקל את הסבל ההומניטרי על ידי הרתעה משימוש נוסף בנשק כימי או הפרעה לשימוש כזה".
עם זאת, אתמול הצביעו חברי הפרלמנט הבריטי נגד התערבות צבאית אפשרית בסוריה, כדי להרתיע אותה משימוש חוזר בנשק כימי. "הבית לא אישר את ההצעה. ברור לי שהפרלמנט הבריטי, שמשקף את רצון העם, לא רוצה בפעולה צבאית", אמר ראש הממשלה דיוויד קמרון לאחר המפלה שנחל בבית הנבחרים בלונדון. "הבנתי את זה, ואפעל בהתאם".
היום הצהיר גם שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו כי מידע מודיעיני שאספה ארצו מוכיח ללא צל של ספק כי כוחות משטר אסד הם שעומדים מאחורי המתקפה. "מנקודת המבט שלנו, שמבוססת על המודיעין הלאומי שלנו ועל הערכות המומחים שלנו, אין שום ספק כי המשטר הוא האחראי לכך", אמר השר לכתבים באנקרה.
Read this article in English