רגע לפני שרצים למשפט: כך תתגרשו נכון
גירושין הופכים במקרים רבים לקרב מכוער ויצרי. אבל רגע לפני שרצים לתבוע אחד את השני בבית המשפט, אפשר לעשות את זה גם אחרת - בגישור. עו"ד שרון ליפמן שיבי מסבירה
ההליך המשפטי בתחום הגירושין עשוי להיות קשה מבחינה רגשית, וגורם כאב רב הן לבני-הזוג הנפרדים והן לילדים. וזה עוד לפני שלקחתם בחשבון את העלות הגבוהה של התהליך לכל אחד מהצדדים. וכך גירושים רבים הופכים לקרבות אגו ולמקור לנזקים מיותרים.
עוד לפני שאתם פונים לעורכי דין או מחליטים להגיש תביעות, קחו נשימה עמוקה. נסו לגשר על הפערים ולפעול לטובת כל המעורבים: בדקו עם בן הזוג את האפשרות להתגרש בתהליך של גישור. הליך שיכול לא רק קצר יותר, אלא בעיקר נעים ויעיל באופן יחסי.
אז מהו גישור, במה הוא שונה מהליך גירושין רגיל, מה תפקידם של עורכי דין בתהליך ומה תפקידו של המגשר? כל מה שצריך לדעת על התהליך, שמבקש מכם להשאיר את האגו והנקמנות בבית, בשביל לפתוח דף חדש באמת.
איך גישור עובד?
זהו תהליך בו צד שלישי ואובייקטיבי, המוסמך לעניין, מסייע לבני הזוג להגיע לעמק השווה ולפתור את כל הבעיות והמכשולים - בלי להגיע לבית המשפט. מזונות, משמורת והסדרי ראייה, חלוקת רכוש והזכויות הסוציאליות והפנסיוניות הנגזרות מהחיים המשותפים - כל אלה ועוד יידונו באווירה רגועה יחסית, תוך ניווט מושכל של המגשר.
המגשר נותן את המסגרת לתהליך ומנהל אותו, בזמן שהצדדים עצמם יוצקים את התוכן. הוא יכול לעזור גם במתן רעיונות יצירתיים לפתרונות של המחלוקות. כל ההסכמות שבני הזוג מגיעים אליהן, עולות לכתב. ולאחר שההסכם יקבל את אישור בית המשפט, תוקפו יהיה כשל פסק דין לכל דבר.
מה ההבדל מהליך משפטי רגיל?
בהליך המשפטי הרגיל, שופט הוא זה שמכריע את עתיד המתגרשים, בעוד הם עצמם סוחבים לעיתים קרובות את משקעי הגירושין עוד זמן רב אחר כך. לכך יש להוסיף את חוסר התקשורת בין בני הזוג, את ההוצאות על עורכי דין ואת הקושי הרגשי הרב הכרוך בתהליך.
בתהליך הגישור, בני הזוג מקבלים את ההחלטות לגבי עתידם בעצמם, תוך שיחה וכבוד הדדי. כחלק מהתהליך, המגשר נפגש גם עם כל אחד מהצדדים בנפרד - דבר שאינו קיים במערכת המשפטית - וכך ניתן לקבל תמונה רחבה יותר על המצב ועל הצרכים הייחודיים של המתגרשים.
בניגוד להליך משפטי, בו נשמעים בעיקר עורכי הדין, בגישור לוקחים בני הזוג חלק פעיל בתהליך וקולו של כל אחד מהם נשמע ומכובד. התהליך שם את הדגש על המשך מערכת היחסים (בעיקר במקרה של ילדים משותפים), ולכן הגישה המנחה היא "לסיים את זה יפה".
למה זה טוב לילדים?
מחקרים רבים הוכיחו את המובן מאליו: התפתחותם ורווחתם הרגשית של ילדים רבים, נפגעת כתוצאה ממאבקי הוריהם בביהמ"ש.
בגישור, הילדים הם המרוויחים הגדולים. זאת משום שבתקופה סוערת ולא-יציבה, הם רואים את הוריהם מגשרים על פערים ובונים הסכמות לעתיד טוב יותר עבורם, למרות הכעסים והניתוק הפיזי. יתרה מכך, ההורים מספקים לילדיהם מודל חיובי לחיים - אפשר לכעוס ולהיפרד, ובכל זאת לדבר במקום להילחם.
מיהו ומהו המגשר?
מגשר לגירושין הוא מי שהוסמך בקורס גישור בתחום המשפחה. רצוי מאוד שיהיה בעל השכלה משפטית או טיפולית (פסיכולוג, עובד סוציאלי) ובעל ניסיון בתחום הגישור הזוגי לגירושין.
בניגוד לשופט או לבורר, המגשר אינו מכריע ואינו מחליט עבור המתגרשים - תפקידו לסייע לצדדים להגיע להסכמות הנחוצות לגירושין. לכן תחילה יאזין לצדדים, ישאל שאלות וינסה להיכנס לנעליו של כל אחד מהעומדים מולו. מטרתו להבין מה חשוב לכל צד, וכיצד מספקים את המענה המתאים לכך. ברגע שהצדדים הגיעו להסכמות הרצויות, המגשר יכין את הסכם הגירושין ויוודא שהצדדים שלמים עמו - בטרם יחתמו עליו.
צריך עורכי דין?
בני הזוג לא זקוקים לעורך דין בתהליך הגישור, במיוחד כאשר הם מצליחים לשמור על תקשורת פתוחה ומכובדת. עם זאת, לאורך התהליך המגשר יעודד את בני הזוג לפנות לעורך דין, כדי לקבל ייעוץ משפטי הנוגע להחלטות חשובות. כאן המקום לציין שמוטב להתייעץ עם עורכי דין שגישתם אינה לוחמנית.
מה נדרש מהצדדים בהליך?
סבלנות ואורך רוח. הליך הגישור לא עובד כמטה קסם, ועלול לקחת זמן - לעיתים אף מספר חודשים. יחד עם זאת, כדאי לזכור שעדיין מדובר בהליך קצר בהרבה מפנייה לבית המשפט, ולעיתים מסתיים לאחר מספר פגישות מועט.
ומה החסרונות?
עוצמת חילוקי הדעות בין המתגרשים ומידת המוכנות שלהם ללכת זה לקראת זו, הם מרכיבים חשובים במשוואה ובעלי השפעה מכרעת על אורך התהליך. במקרים בהם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמות בטווח זמן מסוים, הם עלולים להרגיש כי בזבזו את זמנם וכספם לריק, משום שבשלב זה יאלצו לפנות לביהמ"ש ולהתחיל בהליך משפטי רגיל.
יחד עם זאת, גם פנייה להליך משפטי רגיל לאחר כישלון הגישור, עשויה להוביל למצב בו הצדדים יגיעו "בשלים" יותר לבית המשפט ולעורכי הדין, מה שיסייע לסיים את ההליך המשפטי מהר יותר.
נקודה נוספת למחשבה נוגעת למקרה בו צד אחד דומיננטי יותר מהשני. גישור עלול בתנאים מסוימים לסייע לפגיעה בצד החלש, שקולו נשמע פחות. לכן חשוב שהמגשר יהיה ער להבדלי האופי וימנע מהצדדים להגיע להסכמות שמטיבות רק עם צד אחד.
לסיכום
המערכת המשפטית אינה המקום הטבעי לדון בו בבעיות משפחתיות. היא מציבה מתרס אוטומטי בין בני הזוג, והופכת אותם לאויבים. לכן מוטב לנסות ולמצות קודם את האפשרויות האחרות, ובראשן הליך הגישור.
חשוב לזכור: גם כאשר בוחרים הליך משפטי על פני גישור, מומלץ לעבוד עם עורכי דין שלא יוסיפו לזרוע הרס וחורבן, וינסו לנהל את הגירושין ברוח הגישור - כלומר עם כמה שפחות נזקים רגשיים. ובכל מקרה, מומלץ לנסות לדבר. פשוט לדבר.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- הכותבת היא מגשרת בענייני משפחה ועורכת דין