תבעה: הכירו בהפלה טבעית כתאונת עבודה
עובדת תבעה את המוסד לביטוח לאומי לאחר שעברה הפלה טבעית, בדרישה שיכיר בה כנפגעת תאונת עבודה. מה פסק בית המשפט?
עובדת חנות בגדים החלה את יום העבודה לאחר ששבה מבדיקת דם משמחת, בה גילתה כי היא בהיריון. אלא שמאוחר יותר באותו היום, בזמן שסידרה סחורה כבדת משקל, החלה לסבול מכאבים עזים בבטנה וגילתה כי היא סובלת מדימום וגינאלי. היא מיהרה לבית החולים, ושם נמסר לה כי עברה הפלה.
בעקבות האירוע המצער, ביקשה כי המוסד לביטוח לאומי יכיר בהפלה כ"תאונת עבודה". בקשתה נדחתה, והיא מיהרה להגיש נגד המוסד תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.
התובעת טענה כי ההיריון נודע לה עוד לפני תוצאת בדיקת הדם, בעקבות בדיקות היריון ביתיות שביצעה. היא הודיעה על כך למנהל, אך זה לא התחשב בה, והמשיך להטיל עליה משימות שכרוכה בהן הרמת משקל כבד.
מנגד, המוסד לביטוח לאומי טען כי הדימום וההפלה אינם "תאונת עבודה" כמשמעותה בחוק. לדבריהם ברישום הרפואי מיום ההפלה, צויין כי התובעת סבלה מדימום וגינאלי כבר מספר ימים קודם לכן. מכאן שיש חשד להריון מחוץ לרחם. לפיכך ההפלה לא ארעה בעקבות הרמת משאות כבדים. עוד נטען כי בדו"ח האשפוז מבית החולים, לא מצוין שהתובעת נחבלה בעקבות מאמץ פיזי והרמת משאות.
במהלך החקירה הנגדית, המוסד לביטוח לאומי שאל את התובעת האם היא מרימה את בתה בת השנה, ששוקלת כ-10 ק"ג. היא השיבה בחיוב.
הרישום הרפואי הכריע
מנהל החנות העיד בפני השופטת עפרה ורבנר, וציין כי התובעת לא סיפרה לו דבר אודות ההריון המתפתח ברחמה. לו ידע על כך, היה מתחשב בה.
בעקבות עדותו וראיות נוספות בתיק, השופטת התרשמה כי אמנם ביום האירוע התובעת הרימה ארגזים, אך אפילו היא בעצמה הודתה שהיא מרימה את בתה בת השנה על הידיים, וכי משקל הארגזים לא עולה על משקל בתה.
השופטת הדגישה כי התובעת לא הביאה ראיות ועדויות שיתמכו בטענותיה, ויסתרו את הרישום הרפואי מבית החולים. לפיכך פסקה כי אין להכיר באירוע ההפלה כתאונת עבודה. לא ניתן צו לתשלום הוצאות.
הקפידו על רישום הפרטים
עו"ד הרצל חלו העוסק בדיני עבודה, מציין כי העובדת לא הצליחה להוכיח קשר סיבתי בין אירוע התאונה להפלה שעברה. לדבריו, פסק הדין מלמד כי אדם שנפגע בתאונה במהלך עבודתו, חייב לדווח על כך לממונים בהקדם האפשרי ולפנות לבית החולים. שם, הוא מדגיש, "יש לפרט באוזני הרופא בדיוק ככל הניתן, את הנסיבות שבגללן הגיע לחדר המיון - תוך ציון כל האיברים הכואבים ולוודא כי הרופא רושם את הדברים במדויק".
לדברי חלו, העובדה כי העובדת לא עברה על רישומי הרופא ולא קיבלה ייעוץ משפטי מקדים טרם התביעה, הביאה אותה להפסיד את זכויותיה.
- לעיון בפסק הדין
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין