שתף קטע נבחר

אירופה תפציר בקרי: דחו התקיפה בסוריה

ועידת ה-G20 ברוסיה ננעלה בלי שום הסכמה על התגובה לטבח הכימי של דמשק, ומזכיר המדינה הגיע למסע שכנועים באירופה המפולגת, שאינה ששה להשתתף בפעולה צבאית נגד אסד. שרי החוץ של האיחוד יבקשו: עכבו את התקיפה עד לפרסום דו"ח האו"ם

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ייפגש היום (שבת) עם כ-28 שרי חוץ אירופים, בפתח ביקורו ביבשת שנועד בין השאר לגייס את תמיכתה של אירופה בהתערבות צבאית בסוריה על רקע הטבח הכימי שביצע משטרו של בשאר אסד, ושבו נהרגו יותר מ-1,400 בני אדם. אלא שהמשימה שלו צפויה להיות קשה מאוד: האירופים צפויים לנצל את ביקורו כדי להפציר בארה"ב לעכב את התקיפה המתוכננת שלה נגד דמשק.

 

שרי החוץ האירופים, כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס, יבקשו מקרי שארה"ב תדחה כל תקיפה בסוריה עד לפרסום דו"ח פקחי האו"ם שבדקו בסוריה את הטענות לשימוש בנשק כימי. הדו"ח צפוי להתפרסם בהמשך החודש, וכמה בכירים אירופים ביקשו מהאו"ם להאיץ את החקירה בעניין או לפרסם דו"ח ביניים כדי לא לגרום למערב להמתין זמן רב מדי לתוצאות.

 

מזכיר המדינה קרי ושר ההגנה הייגל במסע שכנועים בקונגרס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכיר המדינה קרי ושר ההגנה הייגל במסע שכנועים בקונגרס(צילום: AFP)
 

ארה"ב הבהירה כבר בשבוע שעבר שתוצאות הדו"ח לא ישפיעו על צעדיה, כיוון שכפי שהבהירו אנשי האו"ם הוא יקבע רק אם נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה, מבלי לתלות את האשם באחד הצדדים הלוחמים שם. הממשל האמריקני טוען כי הוא יודע בסבירות גבוהה ומספקת כי משטרו של אסד הוא שביצע את הטבח הכימי, וכי כיוון שפקחי האו"ם לא יקבעו מי אחראי למעשה - אין טעם להמתין לתוצאות הדו"ח.

 

הבוקר כבר נפגש קרי עם כ-15 שרי חוץ אירופים בפגישה ראשונה ולא-רשמית במסגרת ביקורו ביבשת הישנה. הכינוס נערך בווילנה שבליטא, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי. מאמצי השכנוע של קרי באים אחרי שבפסגת ה-G20 שננעלה אתמול בסנט פטרבורג, רוסיה, לא הושגה הסכמה בין ראשי המדינות המשתתפות לגבי הצורך בתקיפה בסוריה. רק 11 מתוך 20 המשתתפות פרסמו הודעת גינוי לטבח של משטר אסד.

 

טיל טומהוק נורה ממשחתת אמריקנית. ארה"ב מוכנה לפעולה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טיל טומהוק נורה ממשחתת אמריקנית. ארה"ב מוכנה לפעולה(צילום: EPA)

 

האיחוד האירופי עצמו מפוצל בכל הנוגע לתקיפה בסוריה. מבין חברות האיחוד רק צרפת הודיעה כי היא נכונה לקחת חלק בתקיפה צבאית.

בריטניה ודנמרק הסתפקו בהבעת תמיכה, ולונדון - בעלת הברית הגדולה ביותר של וושינגטון - לא תשתתף בה משום שהפרלמנט הבריטי הצביע נגד התערבות צבאית. צרפת הייתה אחת מבין ארבע המדינות האירופיות היחידות שחתמו אתמול על ההצהרה בתום ועידת ה-G20 התומכת ב"תגובה בינלאומית חריפה" נגד התקיפה הכימית שיוחסה לאסד. מלבדה נמנו עם החותמות בריטניה, איטליה וספרד. גרמניה הצטרפה אליהן.

 

שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, הסתפק בקריאה לאו"ם לפרסם את הדו"ח שלו לגבי הטבח הכימי "במהירות האפשרית" כדי לסייע למנהיגי אירופה החלוקים בדעתם להחליט על תגובה. שר החוץ של שבדיה, קארל בילדט, אמר לכתבים כי יש להמתין לדו"ח האו"ם כיוון שהוא "ייתן את התמונה הטובה ביותר שאנחנו יכולים לקבל ממקור כלשהו". הוא הסביר: "ההודים, הברזילאים, הסינים ואחרים לא באמת חושבים שהמידע מהמודיעין האמריקני מספיק, וזה העולם שאנחנו חיים בו".

 

התמונות שזעזעו את העולם. הטבח הכימי באוגוסט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התמונות שזעזעו את העולם. הטבח הכימי באוגוסט(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

מאוחר יותר היום ישוב קרי לפריז לשיחות עם בכירים צרפתים. הוא צפוי לפגוש גם בכירים בליגה הערבית ולעדכן אותם בנוגע לסוריה ולמשא ומתן הישראלי-פלסטיני.

 

שליחותו של קרי לאירופה באה אחרי שבוועידת ה-G20 ברוסיה אתמול לא רק שלא הושגו הסכמות בין המערב לבנות בריתה של סוריה, אלא גם צפו ביתר שאת אל מעל לפני השטח המחלוקות העמוקות ביניהם. נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגשו אתמול במשך כ-20 דקות בשולי הוועידה ולאחר הפגישה אמר פוטין כי הוא והנשיא האמריקני דבקים כל אחד בעמדתו שלו לגבי סוריה, אולם הקשיבו זה לזה ומחפשים דרכים להתקדם. אלא שאחרי ההצהרות המפויסות של מנהיגי רוסיה וארה"ב על הקשבה הדדית ועל פגישה "משמעותית ובונה", באו

נאומים שהבהירו עד כמה גדול הפער בין עמדותיהם.

 

בשיחה עם עיתונאים אחרי הפגישה נשאל פוטין אם במקרה של תקיפה צבאית נגד סוריה מוסקבה תסייע לאסד, והשיב כי רוסיה תשמר את "תמיכתה הנוכחית". "אנחנו מספקים להם נשק, אנחנו משתפים פעולה כלכלית", אמר פוטין והוסיף כי רוסיה רוצה להגביר את הסיוע ההומניטרי. ממש באותה שעה עלה לבמת הוועידה אובמה, והצהיר כי היעדר פעולה נגד סוריה לאחר שזו השתמשה בנשק כימי, הוא מהלך שיעודד "מדינות סוררות" להשתמש גם כן בנשק כימי. הוא הודיע כי בצעד יוצא דופן, בכוונתו לשאת נאום לאומה האמריקנית ביום שלישי הקרוב מהבית הלבן בנוגע למשבר בסוריה, כדי להסביר לאמריקנים את חשיבות התקיפה. כשנשאל על-ידי אחד העיתונאים אם ייתכן שייצא לתקיפה בסוריה גם אם לא יזכה לאישור הקונגרס (שכן סמכותו כנשיא מאפשרת לו לעשות זאת), סירב אובמה להשיב.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'ון קרי. הגרמנים לא חותמים, השבדים רוצים לחכות
צילום: AFP
מומלצים