שתף קטע נבחר

כשהעסק מת: כך מפרקים חברה בע"מ

ההחלטה לפרק חברה בע"מ מלווה בפרוצדורות מורכבות וארוכות יותר מאשר לייסד אותה. עו"ד אבי מורה מנסה לפשט את הליכי הפירוק ולתת כמה כללי אצבע לחיסול נבון של פעילות החברה

חברה בע"מ היא צורת ההתאגדות הנפוצה ביותר בעולם העסקי. קיומה של חברה מתחיל ברגע רישומה אצל רשם החברות. בניגוד לקלות של הקמתה, הרי שפירוקה אורך זמן רב.

 

 

מהו פירוק חברה?

פירוק חברה הינו הליך המביא לחיסול חייה ואישיותה המשפטית הנפרדת. כעיקרון, יש שתי אפשרויות לפירוק: פירוק מרצון ופירוק על-ידי בית משפט.

 

מתי חברה תפורק?

ישנן עילות מסוימות לפירוק חברה. עילה אחת היא רצון החברה להתפרק, כאשר תרחיש כזה יקרה רק כאשר החברה החליטה על כך ברוב של 75% לפחות מבעלי המניות (אלא אם כן זו חברה בעלת בעל מניות אחד ודירקטור יחיד, כפי שנראה בהמשך). תנאי נוסף הוא שהחברה מסוגלת לפרוע את התחייבויותיה תוך 12 חודשים מיום תחילת הפירוק.

 

מה לעשות כשהחברה בדרך לפירוק? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה לעשות כשהחברה בדרך לפירוק?(צילום: shutterstock)

 

כאשר מדובר בפירוק שמתבצע על-ידי בית משפט, ישנן ארבע עילות פירוק:

  1. חדלות פרעון - קשיים כלכליים שמונעים מהחברה להמשיך בפעילות 
  2. החברה קיבלה החלטה מיוחדת שהפירוק יתבצע בבית המשפט
  3. החברה לא התחילה בעסקיה תוך שנה מיום שהתאגדה, או שהפסיקה את עסקיה לשנה
  4. פירוק מן הצדק והיושר - למשל כאשר בין בעלי המניות התגלע סכסוך שלא מאפשר את המשך הפעילות

 

יש עוד מקרים מיוחדים?

ישנם מקרים ספציפיים לגביהם לא נרחיב, בהם לבעלי תפקידים דוגמת היועמ"ש, הכונס הרשמי או רשם החברות, רשאים לבקש את פירוק החברה מבית המשפט.

 

אילו סוגי פירוק יש ואיך מבצעים אותם?

פירוק מרצון נחלק לשלושה מסלולים: רגיל, מקוצר ועל-ידי נושים. פירוק מרצון במסלול מקוצר, חל רק על חברות שיש להן בעל מניות יחיד שהוא הדירקטור היחיד. על בעל המניות לחתום על טופס הכולל תצהיר כושר פרעון, בו הוא מצהיר כי הוא בעל מניות ודירקטור יחיד, כי החברה מסוגלת לפרוע חובותיה תוך שנה ושקיבל את ההחלטה על פירוק מרצון ומינה מפרק.

 

תוך שבעה ימים מיום ההחלטה, עליו לפרסם ברשומות הודעת פירוק, ולאחר מכן לשלוח לרשם החברות את הטופס עם התצהיר חתומים - יחד עם עותק צילום הפרסום ברשומות. לאחר אישור רשם החברות על קבלת המסמכים, על המפרק לפעול לכינוס נכסי החברה, לסילוק החובות וכדומה.

 

לאחר מכן, על בעל המניות לחתום על טופס פירוק מרצון. זה כולל פרטים אודות מועד כינוס אסיפה סופית, פירוט נכסי החברה וחובותיה, מימוש נכסים וסילוק חובות.

 

פירוק מרצון במסלול הרגיל, חל על חברות שמסוגלות לפרוע התחייבויותיהן תוך שנה. רוב הדירקטורים נדרשים לחתום על תצהיר כושר פרעון, לפיו הם מצהירים שבדקו את מצבה הכספי של החברה, והיא מסוגלת לשלם את חובותיה תוך שנה. לאחר מכן החברה תזמן אסיפה כללית של בעלי המניות לשם קבלת החלטת הפירוק וקביעת זהות המפרק.

 

יש להעביר לרשם החברות את פרוטוקול האסיפה בצירוף אישור המפרק על מינויו, ולפרסם זאת ברשומות תוך שבוע. על ההחלטה להתקבל ברוב של 75% לפחות. המפרק אמון על כינוס נכסי החברה וסילוק חובותיה. עם השלמת הליכי הפירוק, הוא יעביר לרשם החברות דו"ח סופי, ולאחר בדיקת רשם החברות ואישורו, החברה תפורק סופית.

 

התערבות בית המשפט בעת הליכי פירוק מרצון, תידרש רק במקרה שהמפרק, הנושים או בעלי המניות, פונים אליו בשאלה או תביעה.

 

פירוק חברה מרצון על ידי נושים: על החברה לזמן אסיפת בעלי מניות ואסיפת נושים (בעלי חוב) לאותו מועד או ליום למחרת. יש לשלוח את ההזמנה לאסיפה בדואר ולפרסמה ברשומות ובעיתון יומי לפחות 21 יום לפני מועד האסיפה.

 

על הדירקטורים להגיש לאסיפת הנושים דו"ח מצב עסקי ורשימת נושים. בכל אסיפה (אסיפת בעלי מניות ואסיפת נושים) יוצע מועמד למינוי כמפרק. במקרה של חילוקי דעות בנוגע למפרק, ימונה זה שהציעו הנושים. לאחר מינויו, הליכי הפירוק מבוצעים בדומה לבמסלול הרגיל.

 

במידה ואין אפשרות להגיש תצהיר כושר פרעון, יש להגיש מסמכים בהתאם לדרישות רשם החברות - הכוללות פרוקטוקול אסיפת בעלי המניות ואסיפת הנושים, אישור פרסום ברשומות ובעיתוק, הודעה על מנוי מפרק וכדומה.

 

איך מנוהל פירוק בבית משפט?

הפירוק יכול להתבצע לבקשת החברה עצמה, עובדיה או נושיה. על מבקש הפירוק להגיש לביהמ"ש בקשת פירוק, לאחר שפנה לכונס הרשמי והגיש לו עותק של הבקשה.

 

הסמכות לדון בבקשה נתונה לביהמ"ש המחוזי. זה יבחן אם התקיימה אחת מעילות הפירוק, ובסמכותו למנות מפרק זמני שישמור על נכסי החברה - עד להחלטתו למתן צו פירוק או מינוי מפרק קבוע.

 

בכל מקרה, פעולותיו של המפרק (הזמני והקבוע) כפופות לפיקוח ביהמ"ש. מרגע קבלת צו פירוק, יש גם עיכוב הליכים. גם בזמן זה כונס הנכסים הרשמי בוחן את בקשות הפירוק, ומעביר את המלצתו בעניין. הכונס פועל לכינוס אסיפות נושים ובעלי מניות, להצעת מועמד לתפקיד מפרק קבוע.

 

לאחר מכן, ביהמ"ש ממנה מפרק קבוע, שמקבל לידיו את כל סמכויות המנכ"ל והדירקטוריון. זאת כדי שיוכל לממש את נכסי החברה, ולשלם את חובותיה בהתאם לסדרי העדיפויות ותביעות החוב שהוגשו. הכל נעשה כמובן בפיקוח ובאישור ביהמ"ש.

 

במהלך הפירוק, בעלי עניין יכולים להגיש בקשות שונות, ועל ביהמ"ש לדון בהן. לאחר שיוכח שהליך הפירוק הסתיים והמפרק מימש את נכסי החברה וסילק את החובות במידת האפשר, יסתיים הליך הפירוק ויינתן צו לחיסול החברה.

 

בכל מקרה של פירוק, חשוב לשים לב כי יש להגיש לרשם החברות אישורי מס המעידים על סגירת תיק מע"מ, מס הכנסה, תצהיר היעדר פעילות וכיוצא בזה.

 

מתי מגיע פטור מאגרות?

כחלק מהליך פירוק, חברה רשאית לבקש פטור מאגרת רשם החברות בגין שנים בהן לא הייתה פעילה. לבקשה יש לצרף אישורים מקוריים מרשויות המס או העתקים מדוחות מס הכנסה מאומתים, המעידים שהחברה לא הייתה פעילה בשנים האמורות. יש לצרף תצהיר של הדירקטורים, לפיו החברה הפסיקה את פעילותה ואינה מנהלת חשבונות בנק.

 

את הבקשה יש להגיש רק עם הדו"ח הסופי של המפרק. במקרה שאין אפשרות להמציא אישורי מס הכנסה ומע"מ, ניתן להמציא את התצהיר עם אישור מקורי מרו"ח המבקר של החברה.

 

סיכום

פרקי הזמן בהם מתבצע הפירוק נעים בין כחצי שנה מיום הגשת תצהיר כושר פירעון, ועד לכמה שנים טובות במקרים של פירוק מורכב. לכן חשוב לנהל את ההליך בחוכמה, ולסיים את חיי החברה באופן מסודר ומחושב.

  

  • המדריך באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד אבי מורה הוא שותף במשרד עורכי דין מורה-טובים, העוסק בתחום המסחרי-אזרחי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כך תפרקו חברה בע"מ
צילום: shutterstock
מומלצים