שתף קטע נבחר

פיון בלוח של ארה"ב ורוסיה. או"ם שמום

באן קי מון יודע שבשאר אסד אחראי לטבח הכימי שבו נהרגו יותר מ-1,400 סורים, אבל אסור לו לומר זאת ובטח לבטח שאינו יכול להענישו. ככה זה כשמזכ"ל האו"ם הוא לא יותר מאשר פקיד רם דרג שמוציא לפועל את החלטות בעלות הבית האמיתיות בעולם - חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון

מזכ"ל האו"ם באן קי מון הופיע אתמול (יום ב') בפני כתבים במטה האו"ם בניו יורק ולא ניסה להסתיר את תסכולו מאוזלת היד של מועצת הביטחון בטיפול בנושא השימוש של המשטר בסוריה בנשק כימי נגד אזרחיו. ידיו של באן כבולות ופיו חתום.

 

עוד חדשות בעולם :

החילוץ: הקונקורדיה התחילה להתרומם   

וושינגטון: חייל לשעבר הרג 12 ונורה למוות

 

באן דיבר בפני הכתבים בניו יורק כמו פרשן מדיני כשקבע כי "בוצע פשע מלחמה" וש"צריך להעמיד את האשמים לדין". הוא לא יכול לומר באופן ישיר שבשאר אסד הוא שהאחראי לירי הכימי בפרבר של דמשק ב-21 באוגוסט שבו נהרגו יותר מ-1,400 בני אדם, בהם מאות ילדים. הוא לא יכול לומר זאת למרות שהוא יודע כמו כולם שהרודן הסורי לא היסס להשתמש בנשק בלתי קונבנציונלי נגד בני עמו כל אימת שחש סכנה לקיום משטרו. "אל תטבח באזרחיך בגז", אמר באן בפנייה לאסד מבלי לנקוב בשמו. יותר נוקב מזה הוא לא יכול. 

 

באן וראש צוות הפקחים של האו"ם אקה סלסטרום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באן וראש צוות הפקחים של האו"ם אקה סלסטרום(צילום: AFP)

 

כמו פרשן בכלי תקשורת הוסיף באן ש"עכשיו הגיע הזמן שמועצת הביטחון תפגין מנהיגות". ככה זה כשלתפקיד מזכ"ל האו"ם אין סמכות לקבוע את המשימה של פקחי האו"ם או כל משימה אחרת. באן הוא בעצם פקיד רם דרג שמוציא לפועל החלטות שמקבלים בעלי הבית האמיתיים של הבניין שבחזיתו מתנופפים 193 דגלי המדינות החברות באו"ם - הלוא הן חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון, ארצות הברית, רוסיה, סין בריטניה, וצרפת. לכל אחת ממדינות אלה זכות וטו אנכרוניסטית שבכוחה לשתק כל החלטה שעולה להצבעה במועצת הביטחון.

 

לא רק סוריה: הווטו בשירות ישראל

למרבה המזל, בזכות הווטו של ארה"ב, ניצלה ישראל פעמים רבות מקבלת החלטות שרירותיות וחד-צדדיות נגדה. אך לרוע המזל, זכות הווטו מנוצלת בעיקר על ידי רוסיה וסין בצורה צינית. בשנתיים וחצי האחרונות בלמו שתי המעצמות כל יוזמה שקשורה למלחמת האזרחים בסוריה.

 

למרות כל הביקורת והציניות, באן הוא דיפלומט רציני שמנסה לרכך במקומות שהוא יכול. למשל, כשהעצרת הכללית של האו"ם החליטה על פתיחה חקירה בפרשת המשט הטורקי "מרמרה", מרבית חברות האו"ם - מדינות מוסלמיות ומדינות עולם שלישי - רצו לחקור את פעולות ישראל בפרשה ולהעמידה לדין בינלאומי כאחראית לטבח חפים מפשע. אולם, באן הצליח למנוע זאת ובמקום חקירה גייס את האו"ם לפתור את המחלוקת בין ישראל לבין טורקיה.

 

פושע מלחמה? אסד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פושע מלחמה? אסד(צילום: רויטרס)

באן מינה שלושה אישים בינלאומים וצירף אליהם שני דיפלומטים מנוסים, הישראלי יוסף צ'חנובר והטורקי אוזדם סאנברק, כדי שיגיעו להבנה ויחתמו את הפרשה שבה נהרגו 9 אזרחים טורקים ושהעיבה על יחסי ישראל-טורקיה. ההסכמות שנרקחו בוועדה שיזם מזכ"ל האו"ם, בתיאום עם ירושלים ואנקרה, הפכו לבסיס לפשרה שהושגה בין המדינות.

 

משימה בלתי אפשרית

אלא שבנושא הנשק הכימי לא הייתה לבאן כל שליטה. המנדט שניתן לפקחי האו"ם בסוריה היה לקבוע אם נעשה שימוש בנשק כימי נגד אזרחים ולא לקבוע מי עשה שימוש בנשק כימי. ואם לא די בזה, הרי שעבר כמעט חודש שלם מאז הטבח הכימי במדינה הערבית ועד להצגת הדו"ח המלא שפורסם אתמול שקבע חד-משמעית שאכן נעשה שימוש בגז סארין בסוריה. אם באן ירצה לשגר את הפקחים בחזרה לסוריה לקבוע מי אחראי לירי בנשק בלתי קונבנציונלי הרי שהוא יזדקק להסכמתה של רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין, וככל הנראה הוא ייענה בשלילה.


לא נדרשו לסוגיית האחריות בירי הכימי. פקחי האו"ם בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא נדרשו לסוגיית האחריות בירי הכימי. פקחי האו"ם בסוריה(צילום: רויטרס)

מאות ילדים נהרגו. דמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מאות ילדים נהרגו. דמשק(צילום: רויטרס)

 

באן אמר במסיבת העיתונאים בניו יורק ש"על מועצת הביטחון לגלות אחריות ולמצוא במהירות דרכים להוציא את הנשק הכימי מסוריה, בשיתוף פעולה עם התוכנית של רוסיה וארה"ב".

 

שגרירת ארה"ב באו"ם סמנתה פאוור היתה רוצה להוציא מסוריה את הנשק הכימי וגם את אסד. כאשר היא נשאלה על האפשרות שאסד יחליט להגיע בשבוע הבא לכינוס העצרת הכללית של האו"ם, היא העירה: "תהיה זו ציניות אם אדם שביצע פשעים נגד האנושות וביצע את המתקפה הכימית הגדולה ביותר זה 25 שנה, יחליט להגיע לניו יורק. עדיף שייסע ישר להאג ויסגיר את עצמו לבית הדין הבינלאומי".

 

"על בסיס הראיה שהושגה במהלך חקירת התקרית באל-עוטה, המסקנה היא שהיה שימוש בכלי נשק כימיים בסכסוך המתמשך בין הצדדים ברפובליקה הסורית הערבית וגם נגד אזרחים, כולל ילדים, בהיקף גדול", נכתב בדו"ח האו"ם שהתפרסם אמש. "הדגימות הסביבתיות, הסביבתיות, הכימיות והרפואיות שאספנו מספקות ראיה חותכת ומשכנעת לשימוש בטילי קרקע-קרקע שהכילו גז סארין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים