אסד לא ימהר לוותר על "ברירת שמשון" שלו
ברמה הגלויה מסכימה סוריה לשתף פעולה עם הפקחים לפי ההצעה הרוסית, אולם בסתר אין לה שום כוונה לוותר על הערובה להישרדותה - הנשק הכימי שמהווה לטענתה משקל נגד לגרעין הישראלי. ובכלל, ההסכם איננו ישים וייתכן שהאמריקנים יצטרכו בקרוב להניח שוב את האופציה הצבאית על השולחן
הפשרה הרוסית התקבלה בז'נבה . לסוריה ניתנה שהות של שבוע להציג דו"ח של מאגרי הנשק הכימי שלה. בנובמבר יגיעו פקחי האו"ם למדינה הערבית והמשטר וגם המורדים יהיו אחראים לשלומם. באיסטנבול מיהר מפקד צבא המורדים סלים אדריס לדחות את ההסכם על הסף. האמת ידועה לכול: במציאות, הצעת הפשרה הרוסית בלתי ניתנת ליישום. פקחי האו"ם מעולם לא הצליחו להשיג פיקוח הרמטי יעיל על נשק להשמדה המונית, קל וחומר באזורי קרבות.
עוד חדשות בעולם :
חי מהקונקורדיה: איך מעלים 115 אלף טונות?
הטייסת שהוזנקה למשימת התאבדות ב-11/9
קייהנאיקוקאוקהיהוליהיקהאונאילי? ארוך מדי
על מנת לתת סיכוי מסוים לעבודתם של הפקחים, נחוצה הפסקת אש ולו זמנית, תנאי בלתי אפשרי במציאות הסורית מאז מרס 2011, קל וחומר אחרי שמפקד צבא המורדים דחה את ההסכם שהתקבל. גם אם נניח שחיילי המשטר ינצרו את האש בלחצה של רוסיה, ינצלו זאת המורדים לכבוש שטחים מידיהם. אם בלחץ אמריקני או בלחץ מדינות המפרץ יסכים "צבא סוריה החופשי" להפסקת אש, הרי ללא ספק יפרו אותה אנשי אל-קאעידה (ג'בהת א-נוסרה בראשם) שאינם סרים לפקודתו. יתר על כן, אם יחשפו הפקחים את מיקום הנשק הקטלני, יחל מרדף בין חיזבאללה לבין אל-קאעידה להשגתו. אלה רק מעטים מתסריטי הבלהות שניתן להעלות בתנאים הזוועתיים השוררים בסוריה.
תרגילים נוסח סדאם
תומכי האופוזיציה הסורית בתקשורת הערבית דיווחו כי האיומים האמריקניים בתקיפה הביאו לצעדי הכנה בקרב צבא המשטר הסורי. מאגרי הנשק הכימי הועברו למקומות מסתור, חלקם תת קרקעיים. מכאן שמפות הנשק הכימי שבידי זרועות המודיעין במערב אינן רלוונטיות יותר, דבר שיקשה על הצבא האמריקני יותר ויותר ככל שההתקפה מתמהמהת. אין ספק כי הדו"ח שיוגש בשבוע הבא על ידי משטרו של בשאר אסד לא יכלול נשק ביולוגי ונשק שהועבר לאחרונה לעיראק וללבנון, אך הרוסים יחתמו עליו כמות שהוא.
הדוגמה הטובה ביותר לפיקוח האו"ם באזור היא עיראק בשנות ה-90. משטרו של סדאם חוסיין השקיע מאמצים אדירים לשבש את חקירתם של פקחי האו"ם, מן הרגע שהסכים להגעתם לעיראק, בעקבות מלחמת המפרץ הראשונה ב-1991. אמנם בתקופה זו הושמד חלק משמעותי ממאגר הנשק הכימי של עיראק, אולם התהליך לקח יותר משלוש שנים. המשטר העיראקי טען להגנתו כי הפקחים הם למעשה מרגלים של ארצות הברית. כמו עיראק, גם סוריה רכשה נשק כימי וביולוגי בשנות ה-80.
אין צורך להרחיק עד עיראק שהרי ההוכחה לאי יעילותם של הפקחים וזלזול המשטר הסורי בפעילותם היא הטבח הכימי באל-עוטה ליד דמשק, שהביאה להתערבותה של ארה"ב ולמשבר הנוכחי. ב-21 לאוגוסט נורו טילים כימיים ליד דמשק, קילומטרים ספורים מפקחי האו"ם. באותה התקפה מזעזעת טענו המורדים כי נהרגו כ-1,400 בני אדם בלילה אחד ואלפים אחרים נותרו פצועים. לאחר חמישה ימים נורתה אש לעבר פקחי האו"ם בדרכם לעוטה לשם בדיקת השטח והם נמלטו. צבא המשטר טען כי אינו יכול לערוב לביטחונם ודרש מהם להפסיק את פעילותם.
התעמולה שמעכבת את התקיפה
העובדה שיום הולדתו של אסד חל ב-11.9 מאוד סמלית. הנשיא הסורי מציג עצמו כמי שנלחם בטרור האיסלאמי ממרס 2011. האופוזיציה הסורית מודעת לעובדה שתוכנית התקיפה האמריקנית מתמהמהת במידה רבה בשל החשש מהתחזקות גורמי אל-קאעידה.
האיום מפני סכנת הטרור האיסלאמי עומד כעת במרכז התעמולה של המשטר הסורי.
הפניית התקיפה הכימית אל מעוז של "צבא סוריה החופשי" ולא אל בסיס של אל-קאעידה מעורר שאלות: האם אסד מעוניין לשמר את אל-קאעידה כדי להצדיק את תעמולתו? שאלה נוספת מעלה הניצחון המפתיע של המורדים בעיירה הנוצרית מעלולה הקרובה לדמשק, ימים ספורים אחרי ההתקפה הכימית. השתלטות המורדים על העיירה הנוצרית העתיקה נראה קל מדי וההרס שנגרם למנזרים נראה כניסיון של המשטר להדגים בפני המערב מה יקרה למיעוטים במדינה אם המורדים ינצחו.
לטענת המורדים, צבא אסד מפזר את הנשק הכימי במספר גדול של אתרים, מדיניות מוכרת לפי דגם פיזור הנשק הגרעיני האיראני. קיים חשד כי הצבא הסורי מעביר נשק בלתי קונבנציונלי לשכנות ידידותיות, עיראק בראשות נורי אל-מאליכי או חיזבאללה בלבנון, וישיב אותו למדינה כשהפקחים יסתלקו.
בעקבות סלים אדריס, מפקד "צבא סוריה החופשי", גם המועצה הלאומית הסורית הגולה גינתה את מה שכינתה "התרגיל הרוסי". לטענתה, הצעת הפשרה מתעלמת מהצורך לשפוט את המשטר הסורי שהסכים לחשוף כי בבעלותו נשק כימי על פשעים נגד האנושות. מדינות המפרץ טענו במידה רבה של צדק כי ההצעה הרוסית אינה פתרון כלל מאחר שלא תשים קץ לשפיכות הדמים בסוריה, בין שתצא לפועל ובין שלאו. קרבות הדמים אכן ממשיכים בסוריה ללא קשר לדיונים באו"ם ולשיחות בין ארה"ב לבין רוסיה והלוחמים בשטח אינם ממתינים להחלטות בז'נבה או באיסטנבול.
אכזבת המורדים
תחושות האכזבה וההחמצה של המורדים נובעות מציפיות שווא שתלו בסיוע האמריקני וההתעלמות מאמירותיו של הנשיא ברק אובמה בדבר התקפה מוגבלת בממדיה. בתקשורת הערבית דובר לפני ההצעה הרוסית על תסריט לפיו הפצצה אמריקנית בסוריה - בירי מהאוויר וארטילריה - תהיה רק צעד ראשון לפני תקיפה קרקעית.
לפי התוכנית, לאחר המתקפה האווירית אמורות לתקוף יחידות של "צבא סוריה החופשי", חלקן מאומנות על ידי ארה"ב, לתחומה של סוריה מצפון ומדרום. האגף הצפוני היה אמור לפלוש מטורקיה ומצפון סוריה הכבוש בידי המורדים לכיוון החוף הסורי דרך השטח העלווי לכיוון חלב ואידלב. האגף הדרומי היה אמור להתקיף מכיוון ירדן דרך דרעא לכיוון דמשק. מלבנון היו אמורות לחדור חוליות ג'יהאד ללא תיאום אמריקני, מאזור מחנות הפליטים וטריפולי. תנועת מלקחיים זו הייתה אמורה לחסל את משטר אסד על ידי העסקתו בשלוש זירות בו זמנית.
גלוי ונסתר במדיניות של אסד
בראיון שקיים אסד בשבוע שעבר הוא אמר כי "צבא סוריה יתמודד עם אויבים מבחוץ כפי שהוא מצליח להתמודד עם אויבים מבפנים". חלק מההתמודדות שעליה הוא דיבר כרוך בשימוש מתמיד ובמינונים מוגבלים בנשק כימי. המשטר בדמשק החל להשתמש לסירוגין ובמינונים קטנים בנשק זה בעיקר בגז סארין ב-2012, מאז שהחלה האופוזיציה להפוך לאיום משמעותי על משטרו.
ברמה הגלויה מסכים המשטר הסורי לשתף פעולה עם הפקחים לפי ההצעה הרוסית. אולם בסתר, אין לו שום כוונה לוותר על הערובה להישרדותו. האם ניתן להעלות על הדעת כי משטר אסד יסכים לוותר על הנשק שמעניק לו את יכולת ההכרעה נגד אויביו? האם אכן מתכוון אסד להשמיד את הנשק היחיד שלטענתו מרתיע את "האויב הציוני" ומהווה לטענתו משקל נגד לגרעין הישראלי? הנשק הכימי משמש כ"ברירת שמשון" בידי אסד, מעין "נשק יום הדין" אם יחוש שסופו קרב ואם יוותר עליו הרי שהוא כורה את קברו בעצמו.
השקר צף
ההישג האמריקני היחיד הוא בגילוי השקר הסורי-רוסי. אחרי הטבח הכימי טען שר ההסברה הסורי עומראן א-זועבי כי המשטר לא אחראי לטבח הכימי בעוטה וכי גם אין בידיו נשק מסוג זה כלל. עד לאחרונה טענו הרוסים כי ההתקפות הכימיות היו רק מצד המורדים, שעד עתה לא הוכח כלל כי יש בידיהם נשק כזה. בעקבות האיום האמריקני הודו הרוסים כי היכולת הכימית נמצאת בידי צבא המשטר.
כך יצא שסוריה מוכנה עתה לחסל את הנשק שאין לה ורוסיה מוכנה שיפקחו על הנשק הכימי של המשטר הסורי, אף על פי שההתקפה הכימית בוצעה לטענתה על ידי המורדים.
בקרוב יתברר כי הסכם ז'נבה לא ישים וכי המשטר הסורי משקר כהרגלו. אז יצטרכו האמריקנים שוב להניח את האופציה הצבאית על השולחן. אולם, בעצם הסכמה עם הרוסים כבר איבדו האמריקנים את אמונו של "צבא סוריה החופשי" שאליו הפנו את הגב. הסכם ז'נבה ייזכר בהיסטוריה של סוריה כשיתוף פעולה אמריקני עם מי שאחראי לרציחתם של כ-120 אלף סורים.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010