השמן והרודן. שר החוץ שמגן על אסד בגופו
בשנתיים וחצי של מלחמת אזרחים עקובה מדם הוא מיעט להשמיע את קולו, אבל בשבוע שעבר רשם ניצחון גדול כשמנע תקיפה אמריקנית באמצעות דיפלומטיה סבלנית. ואליד אל-מועלם תמיד היה שם בשביל משפחת אסד. בעוד אלפים עושים לו "לייק" בפייסבוק, המורדים לועגים למשקלו הרב
ההסכם שהשיגו בשבוע שעבר ארצות הברית ורוסיה ושמנע תקיפה מערבית בסוריה השיב את הצבע ללחיים של דמשק, אבל אם צריך לבחור אדם אחד שיכול להרשות לעצמו לחייך יותר מכולם, הרי שזה יהיה ואליד אל-מועלם - שר החוץ של בשאר אסד ואחד מהאנשים המקורבים אליו ביותר במשטר שרשם בשבוע שעבר ניצחון גדול לזכותו ולזכות הבוס שלו.
עוד חדשות בעולם :
ירה באדם בגלל ריב על הפילוסוף עמנואל קאנט
"היורה מוושינגטון התמכר למשחקים אלימים"
בהילוך מהיר: חילוץ הקוסטה קונקורדיה בדקה
בשבועות האחרונים שב הדיפלומט הסורי המשופשף לקדמת הבמה אחרי שהתקיפה הכימית בפרברי דמשק ב-21 באוגוסט גרמה למשבר בינלאומי חריף שכמעט עלה לסוריה בתקיפה מערבית בשטחה בהובלת ארה"ב. מאז התקיפה הכימית שבה נהרגו יותר מ-1,400 בני אדם, בהם מאות ילדים, ניסה אל-מועלם בכל כוחו למנוע את התקיפה ועשה זאת באופן מוצלח ביותר.
יום לאחר התקיפה בפרבר אל-רוטה קיבל הדיפלומט מספר אחת של סוריה שיחת טלפון חריגה ממזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. קרי הפציר באל-מועלם לאפשר לפקחים של האו"ם שכבר היו בשטח סוריה להגיע לזירת הירי ולבדוק אם היה בה שימוש בנשק כימי. רק שלושה ימים לאחר מכן הגיע שר החוץ הסורי לסיכום עם נציבת האו"ם לענייני פירוק נשק, אנג'לה קיין, שהפקחים יבקרו באזור שבו אירעה התקיפה הקטלנית.
"המנהיגים האמריקנים שקרנים"
יומיים לאחר הסיכום כינס אל-מועלם מסיבת עיתונאים בדמשק ובה הגיב לטענה של מזכיר המדינה האמריקני שסוריה השתמשה בנשק כימי נגד אזרחיה.
הדיפלומט הסורי דיבר מעל לראשיהם של קרי והבוס שלו, נשיא ארה"ב ברק אובמה, וקרא לציבור האמריקני שלא להאמין לשקרים של המנהיגים שלו. הוא גם ניסה לשדר עסקים כרגיל ואמר שארצו תגן על עצמה בכל האמצעים שעומדים לרשותה.
בסוף חודש אוגוסט נשא אובמה נאום דרמטי שבו אמר כי החליט לבקש את אישור הקונגרס לתקוף בסוריה. הנאום נתן את האות לפתיחת הערוץ הדיפלומטי שבו השתתפו ארה"ב, רוסיה וסוריה. שבוע וחצי לאחר נאומו של הנשיא האמריקני הגיע אל-מועלם למוסקבה כדי לגבש את המתווה שהציעה רוסיה לפירוק סוריה מהארסנל הכימי שלה. הסכמת דמשק למתווה הייתה מסירה מעליה את איום התקיפה האמריקני וזה אכן מה שקרה, הרבה בזכות פועלו של שר החוץ הסורי.
בעיתון הסעודי "אל-ואטן", שדווקא מתנגד למשטר הסורי, החמיאו בשבוע שעבר לאל-מועלם במאמר מערכת. "שש שעות קצרות (של הסחת דעת) מצד וליד אל-מועלם במוסקבה הצליחו להחזיר את הלשון של אובמה, פרנסואה הולנד, אנגלה מרקל ודיוויד קמרון לאמצע הגרון", נכתב במאמר המערכת.
קריירה דיפלומטית עשירה: מטנזניה ועד ארה"ב
בעיתון הסעודי הלינו על כך ש"שש שעות קצרות של ביקור במוסקבה הפכו את וליד אל-מועלם לאדם שעומד בראש הטור של שרי החוץ בעולם החופשי כשמאחוריו ג'ון קרי, וויליאם הייג ולורן פביוס. שש שעות שבהן הצליח אל-מועלם להשכיח מלבם של אותם מנהיגים 3,000 קורבנות (הרוגים ופצועים בפרבר של דמשק) ורבע מיליון עצורים".
אל-מועלם, בן 72, החל את הקריירה הדיפלומטית שלו בשירות משפחת אסד בשנת 1964, אחרי שסיים תואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה באוניברסיטת קהיר. הוא היה חבר בנציגויות הדיפלומטיות של סוריה בטנזניה, סעודיה, ספרד ובריטניה, בשנת 1975 הוא מונה לשגריר סוריה ברומניה ובשנת 1990 עשה את קפיצת המדרגה הגדולה שלו תחת אביו של בשאר, חאפז אל-אסד, כשמונה לשגריר סוריה בארה"ב.
בעת שליחותו בוושינגטון היה אל-מועלם אחד מהגורמים הבולטים שייצגו את סוריה בשיחות השלום עם ישראל עד שנת 1999. בתחילת שנת 2000 הוא מונה לעוזרו של שר החוץ הסורי דאז, פארוק א-שרע, שמכהן כיום כסגן הנשיא, אך בפועל נעלם מאור הזרקורים - ככל הנראה בעקבות חילוקי דעות עם אסד על אופן ניהול מלחמת האזרחים הסורית. מאז פרץ הסכסוך בסוריה נהרגו יותר מ-110 אלף בני אדם ומיליונים נמלטו מהמדינה ונעקרו מבתיהם.
פסגת הקריירה - תחת משטר בשאר
גם תחת משטרו של בשאר דרך כוכבו של אל-מועלם. בתחילת שנת 2005 הוא מונה לסגן שר החוץ הסורי והיה אחראי לניהול היחסים בין סוריה לבין לבנון באחת התקופות הסוערות ביותר ביחסי שתי המדינות השכנות. סוערות בעיקר מאז פברואר 2005, אז נרצח ראש ממשלת לבנון דאז, רפיק אל-חרירי. מתנגדי משטר אסד בלבנון האשימו את הנשיא הסורי באחריות לרצח חרירי וארגנו מחאות עממיות נגדו שזכו לכינוי "מהפכת הארזים".
באפריל 2005 נכנע אסד למחאות בלבנון והחליט בצעד תקדימי להוציא את כל הכוחות הסוריים מהמדינה בהתאם להחלטה 1559 של האו"ם. בפברואר 2006 הגיע אל-מועלם לפסגת הקריירה שלו כשמונה לשר החוץ הסורי.
מאז כניסתו לתפקיד נתפש אל-מועלם כאחד משרי החוץ הבולטים ביותר שהיו לסוריה. במהלך כהונתו הוא ניסה להוציא את ארצו מהבידוד הבינלאומי שבו הייתה שרויה וניסה לקדם בין היתר את היחסים עם טורקיה, צרפת וסעודיה. אולם, מלחמת האזרחים בסוריה ושפיכות הדמים הגדולה טרפו את הקלפים והפכו את שלוש המדינות למבקרות חריפות של המשטר בדמשק.
איפוק לצד נוקשות אידיאולוגית
"אל-מועלם אינו שייך לדור הצעיר והחדש. רואים שהוא לא אדם כריזמטי ודינמי", אמר ל-ynet פרופסור אייל זיסר, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב שמתמחה בסוריה ולבנון. "זוהי סוריה במיטבה והכול דומה לימים של חאפז אסד. הכול מתנהל לאט ובסבלנות. מצד שני, מדובר באדם שחי במערב ומבין את הדינמיקות המערביות. הוא אולי לא ליברל-דמוקרט בתפיסת עולמו, אבל הוא אדם שמבין את הצורך באיזון ובאיפוק".
ד"ר זיסר ציין כי "במסיבת העיתונאים האחרונה שלו נשאל אל-מועלם אם סוריה איימה על ישראל והשיב כי הוא לא שמע אף איום כזה. זה מבטא את חוסר ההתלהמות והאיפוק שלו לצד הנוקשות האידיאולוגית. ככה גם זוכרים אותו בני שיחו הישראלים. כלומר, לא מדובר באדם שעושה הנחות, אבל הוא אדם פרגמטי שאפשר לעשות איתו עסקים".
על תפקידו של אל-מועלם במשרד החוץ בדמשק, אמר ד"ר זיסר: "לבשאר אין מישהו אחר שעוסק בעניינים האלה ולכן אל-מועלם הוא האיש לטוב ולרע. לא מדובר אמנם ביס מן, אבל באדם שפועל במשטר דיקטטורי שבו אפשר להביע דעה ולהשפיע במידה מסוימת".
בחוגי האופוזיציה הסוריים נחשב אל-מועלם לדמות מושמצת במיוחד ואף זכה לכינוי לא מחמיא בגלל משקלו "ואליד אל-מועלכ" (הלועס) במקום אל-מועלם (המורה)". מישל כילו, אופוזיציונר סורי מוכר, כתב לפני כמעט יותר משנה מאמר בעיתון "א-שרק אל-אווסט" שבו אמר כי "הכינוי הזה נראה יותר מתאים לו מאשר שמו האמיתי, שכבר לא מתאים למצבו".
לא פעם הפיצו המורדים שמועות שאל-מועלם לקה בהתקף לב ושהמורדים חיסלו אותו, אולם הוא נותר בחיים ויכול להתנחם בכך שתומכיו פתחו לו דף בפייסבוק שבו יותר מ-37 אלף לייקים. שם הדף: "וליד אל-מועלם. אנחנו אוהבים אותך".