שתף קטע נבחר

 

הרוג ראשון, כ-10 נעדרים: "מתחננת לראותו"

מואיד ג'ומעה מוואדי ערה, שלחם לצד המורדים באסד, נהרג כנראה בקרב יריות בסוריה. משפחתו פתחה סוכת אבלים, אביו סיפר: "מיום שנסע לא יצר איתנו קשר". אמו של נעדר: כבר 3 חודשים לא דיברתי איתו, אני מאוד מפחדת

מואיד ג'ומעה הוא ככל הנראה הישראלי הראשון שנהרג במלחמת האזרחים הסורית, אבל הוא בהחלט לא הישראלי הראשון שיצא להילחם במשטרו של בשאר אסד. לצד המורדים הסורים לחמו בשנתיים וחצי האחרונות כמה וכמה ערבים ישראלים שחצו את הגבול, כעשרה מהם אינם בקשר עם בני משפחותיהם.

 

"כבר שלושה חודשים שלא דיברתי עם הבן שלי, אין לי מושג היכן הוא", סיפרה אמו של אחד מאותם נעדרים, תושבת המשולש הדרומי: "אני מאוד מפחדת וברגע ששמעתי על ההרוג התחלתי עוד יותר לפחד". בסך הכול, כעשרה ישראלים נעדרים בסוריה - תושבי טייבה, אום אל פאחם, סכנין, כפר קאסם ויישובים נוספים.

 

סוכת האבלים במשירפה ()
סוכת האבלים במשירפה

 

ג'ומעה, צעיר ממשריפה שליד אום אל פאחם, נחשב אף הוא לנעדר - עד שלמשפחתו נשלחה אתמול (יום ג') תמונתו לאחר שנורה למוות. אשתו, לה נישא לפני כשנה, כלל לא ידעה שבכוונתו להיכנס לסוריה, וכך גם יתר בני משפחתו. ככל הנראה, לפני שלושה שבועות יצאו עמו עוד שני תושב ואדי ערה להילחם לצד המורדים בסוריה. גם הקשר עם השניים האחרים נותק.

 

"מהיום שעזב החיים שלנו השתנו"

משפחת ההרוג פתחה סוכת אבלים, אביו סיפר כי ג'ומעה עבד בבניין: "מהיום שנסע לחו"ל הוא לא יצר איתנו כלל קשר. דאגנו מאוד, ובסוף לצערנו קיבלו הודעה על מותו. הכאב גדול". לדבריו, הבוקר יכריזו במסגדים בכפר על מותו של ג'ומעה: "אחר הצהריים תתקיים תפילה לזכרו".

התמונה שנשלחה למשפחת ג'ומעה ()
התמונה שנשלחה למשפחת ג'ומעה

 

אחד מקרובי משפחתו הוסיף: "לא האמנו לרגע שהוא יחשוב להיכנס לסוריה כדי להילחם יחד עם המורדים. אני מקווה ששני הנעדרים הנוספים שנסעו יחזרו לחיק משפחתם בריאים ושלמים". ג'ומעה נהרג בתום קרב יריות, המשפחה קיבלה את המידע על מותו מהתמונה שנשלחה אליה. תושב אום אל פאחם ביקש להזהיר צעירים מהסתננות למדינה השכנה: "אני לא מבין איך אנשים נוסעים לסוריה כדי להילחם נגד אסד. אנחנו לא צריכים להתערב במלחמה הזו".

 

אבל יש מי שכבר מעורב, ועד צוואר. האם שבנה נעדר סיפרה כי היא לא נרדמת בלילות מחשש שבנה לא ישוב לארץ: "אני מעדיפה שישפטו אותו כאן בארץ ושהוא לא יישפט בסוריה", סיפרה האמא, שהעדיפה לא להזדהות. "אני משתוקקת לראות אותו. אם חס וחלילה יקרה לו משהו, אני לא יודעת אם אוכל להישאר בחיים. מהיום שעזב אותנו החיים שלנו השתנו, אנחנו כמעט לא מתפקדים".

 

במקרים רבים אותן משפחות שבניהן חוצים את הגבול לסוריה אף נמנעות מלהודיע למשרד החוץ או לגורמים רשמיים אחרים בישראל על ההיעדרות, מחשש שבני משפחה אחרים ייעצרו בעת חזרתם מחו"ל וייחקרו. צעירים ששבו לארץ מסוריה עמדו למשפט ויוחסו להם עבירות של מגע עם סוכן חוץ ויציאה שלא כדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים