הבורסה נסגרה בירידות; כיל צללה ב-3.5%
מדד ת"א 25 נחלש ב-0.4%, ת"א 100 ב-0.2% ומדד הבנקים איבד 0.9%. הירידות בכיל החלו לאחר שאורלקלי דיווחה על כניסתה של ענקית השקעות מסין לשותפות בחברה. מחזור המסחר - 1.58 מיליארד שקל. המסחר יחודש ביום ראשון לאחר החג
המסחר בבורסה של תל אביב ננעל אחר הצהריים (ג') בירידות, בהמשך למגמה השלילית שנרשמה אמש בוול סטריט והבוקר באסיה. ברקע, הודעת בנק ישראל על הפחתת הריבית ב-0.25%. מחזור המסחר עמד על 1.58 מיליארד שקל. המסחר יחודש ביום ראשון לאחר החג.
מדדי מניות
מדד ת"א 25 ירד ב-0.41% ל-1,256.36 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-0.16% ל-1,135.82 נקודות, מדד בלוטק עולה ב-0.06% ל-324.88 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-0.2% ל-363.74 נקודות. ומדד הבנקים איבד 0.9%.
ברקע המסחר
בנק ישראל החליט להפחית את הריבית לחודש אוקטובר ב-0.25% לרמה של 1%. הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. במהלך השנתיים האחרונות הפחית כבר בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.
אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בהלמן-אלדובי אמר כי הפחתת הריבית היתה צעד נכון: "בנק ישראל החליט שלא להמתין לבחירת נגיד בנק ישראל.למרות נתוני הצמיחה האחרונים שהיו טובים יחסית, כנראה שהבנק מעוניין להגיב להתחזקות השקל בימים האחרונים ועדיין חושש מהאטה במשק הישראלי. בנוסף, גם דברי ברננקי מהשבוע שעבר והחלטתו שלא להפסיק את תוכנית הרכישות מעלים את החשש מפני האטה עולמית שתפגע גם במשק המקומי. לדעתנו, מדובר בצעד אמיץ ונכון של מ"מ הנגיד לנוכח העובדה שתהליך מינוי הנגיד עדיין מתמהמה", אמר ארצי.
"למרות שהורדת הריבית תמשיך לנפח את שוק המשכנתאות ותגרום, ככל הנראה, לעליית מחירי הדירות, אין זה מתפקידו של בנק ישראל לשמור על שוק המשכנתאות וההחלטה הייתה הכרחית לטובת הכלכלה הישראלית", הוסיף שמואל בן אריה, מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אמר כי הסבירות להפחתה נוספת של הריבית בטווח הנראה לעין נמוכה מאוד. "סביר כי בחודשים הקרובים בנק ישראל (כמו יתר הבנקים המרכזיים במרבית המדינות המפותחות), ימתין להחלטתו הבאה של הפד בנושא צמצום ההרחבות הכמותיות, ויבחן את השלכות הצמצום על ביצועי הכלכלות והמטבעות המרכזיים", אמר קליין.
שוק האג"ח
נאמני האג"ח באי.די.בי. אחזקות בביקורת קשה על הנהלת החברה, שמנסה לדבריהם לטרפד הסכם למכירת השליטה לקבוצת אלשטיין. "נכון למועד זה לא מונחת לפני נושי החברה הצעה להסדר נושים מטעם החברה עצמה, ולא מונחת לפניהם גם כל הצעה אחרת מטעם משקיעים כאלה ואחרים שהמבקשים כפי הנראה סבורים שמתדפקים על דלתותיהם של הנאמנים", כותבים הנאמנים בתגובה לבית המשפט, ומוסיפים שזאת על אף שאי.די.בי עצמה חזרה והבטיחה "כי עוד מעט קט מתייצב בשעריה משקיע בינלאומי שהשקעתו תציל את החברה ונושיה - לשווא".
מניות במרכז
כיל (צללה ב-3.5%) רשמה ירידות לאחר הדיווח של יצרנית האשלג הרוסית אורלקלי כי ענקית ההשקעות מסין China Investment Corporation המירה אג"ח של אורלקלי שהחזיקה למניות החברה. החברה הסינית, המנהלת עבור ממשלת סין חלק ניכר מיתרות המט"ח, מחזיקה לאחר ההמרה 12% מאורלקלי, והיא מחזיקת המניות השנייה בגודלה בחברה.
טבע דיווחה כי בית משפט בארה"ב אישר בתביעתה נגד Mylan כי התוקף על הפטנט לתרופת האזילקט שלה (AZILECT) יפקע רק בשנת 2017. אזילקט משמשת בהליך הטיפול במחלת הפרקינסון. טבע הגישה תביעה נגד Mylan באוקטובר 2010, ותביעות דומות הוגשו במקביל נגד Watson ו- Orchid. במאי 2011 הוגשה תביעה גם נגד Apotex. עם שלושתן הגיעה טבע להסכם בתחילת השנה. באפריל 2012 הגישה טבע תביעה דומה נגד Sandoz, שהסכימה כי הכרעת הדין בתביעת Mylan תהיה תקפה גם לגביה.
חברת אבוג'ן הודיעה כי הגישה לרשות ניירות ערך בארה"ב באופן פומבי, טיוטת תשקיף בקשר להצעה אפשרית של מניות של החברה לציבור בארה"ב ולרישומן למסחר. החברה, הרשומה בורסה של תל אביב משנת 2007, מעוניינת לגייס 60 מיליון דולר בהנפקה באחת הבורסות של ניו יורק.
גיוון אימג'ינג הפועלת בתחום מוצרי האבחון למערכת העיכול זינקה אתמול בבורסה לאחר שדיווחה כי הרשות היפנית לתרופות וציוד רפואי אישרה לשווק את מערכת PillCam SB3 במדינה. מדובר בטכנולוגיה מהדולר השלישי של המערכת שתאפשר לרופאים ביפן, שוק הבריאות השני בגודלו בעולם, גישה לטכנולוגיית אנדוסקופיה באמצעות גלולה לצורך גילוי ומעקב של אי-סדירויות במעי הדק כמו מחלת הקרוהן. החברה מצפה להתחיל במכירות PillCam SB3 ביפן במהלך 2014.