מדריך: אילו תרופות מסוכנות עם אלכוהול?
בתרופות רבות מזהיר העלון לצרכן מפני שתיית אלכוהול בזמן נטילת התרופה, אבל מה באמת קורה לגוף שלנו כשמשלבים בין השניים? אם אתם נוטלים אנטיביוטיקה, נוגדי דיכאון, תרופות לאלרגיה או אפילו אקמול פשוט, כדאי שתקראו לפני שאתם יוצאים לחגוג בפאב או סוגרים את היום עם יין טוב
מדי יום מטופלים אלפי אנשים בישראל בתרופות אנטיביוטיות, כשאזהרה מתנוססת על גבי האריזה: אל תשלבו אותן עם שתיית אלכוהול. במשך השנים נקשרו תרופות רבות לאיסור דומה, אבל מהו הקשר בין משקאות משכרים לתרופות ומה הסכנות הצפויות בשילוב?
ליטול תרופות בצורה בטוחה:
- אילו ויטמינים מסוכן לקחת ביחד עם תרופות
- מחקר מצא: מה גורם לנו להפסיק טיפול תרופתי?
- מדריך אנטיביוטיקה: מתי לקחת ומה תופעות הלוואי
לתרופות רבות, בין שהן ניתנות במרשם ובין שבלעדיו, יש פוטנציאל לעבור אינטראקציה עם אלכוהול שיכול לגרום לפירוק התרופה, לפינוי מהיר שלה מהגוף או להפך – להעלות את ריכוזה בדם. תרופות אחרות עלולות לגרום לתופעות לוואי חמורות, לכן יש להתאפק בכל הנוגע לצריכת אלכוהול ולקרוא היטב את העלון לצרכן לפני השימוש בתרופה.
אם אין ברירה ואתם מחויבים לשתות במסגרת אירוע כלשהו, הקדימו את נטילת התרופה וקחו אותה ארבע שעות לפני המשקה הצפויה. הקפידו לא לשתות יותר מכוסית אחת בשבוע במהלך נטילת התרופות. מה עלול לקרות לכם אם לא תקפידו על הפרדה?
1. עלייה בספיגת האלכוהול
כ-10% מהאלכוהול שאנו צורכים עובר פירוק ראשוני על ידי אנזימים בקיבה במעי ובכבד. תרופות מסוימות, כמו פראמין למניעת בחילות והאנטיביוטיקה אריתרומיצין, מחישות את פינוי האלכוהול מהקיבה וכתוצאה מכך עולה ספיגת האלכוהול בגוף. תרופות נוספות מעכבות את הפירוק הראשוני של האלכוהול וגורמות גם כן לעלייה בספיגתו.
- מאילו תרופות יש להיזהר? רניטידין, פמוטידין וצימטידין לטיפול בכיבי קיבה ותריסריון (אולקוס).
2. חוסר יעילות של התרופה
ישנן תרופות המפרקות בגוף על ידי אנזים הקרוי CYP2E1. כיוון שהאלכוהול מפורק על ידי אותו אנזים, הוא עלול "להתחרות" בתרופות, להשפיע על רמתן בגוף ולהגביר או להאט את פירוקן.
למשל, צריכה מתונה של אלכוהול תגרום לעלייה ברמת התרופה, בעוד שצריכה כרונית של אלכוהול תגרום לגוף לייצר יותר אנזים שיפרק יותר תרופה - לכן היא לא תהיה יעילה.
- מאילו תרופות יש להיזהר? תאופילין לטיפול באסתמה, פניטואין לטיפול בפרכוסים וקומדין לטיפול בבעיות של קרישת דם.
3. רעילות של התרופה
רבים אינם יודעים שהתרופה השכיחה כל כך, פראצטמול, היא אחת התרופות הרעילות ביותר הנמצאות בבית שלכם. ברמות גבוהות, התרופה גורמת לנזק מסוכן ולעתים בלתי הפיך לכבד, וכשמשלבים אלכוהול – הסכנה גדולה הרבה יותר.
בתהליכי הפינוי מהגוף של האלכוהול משתמש הכבד במולקולה הקרויה "גלוטטיון", המסייעת בפינוי חומרים מזיקים מתאי הגוף ומגינה מפני נזקי חמצון. צריכה מרובה של אלכוהול בערב אחד או צריכה כרונית עלולה להוריד משמעותית את רמות הגלוטטיון בגוף, אותה מולקולה שאמורה לפנות את האקמול. לכן היזהרו, ואל תשלבו אקמול עם שתיית אלכוהול.
- מאילו תרופות יש להיזהר? פראצטמול על נגזרותיו כמו אקמול, דקסמול, נובימול ואחרות.
4. הזעה, בחילות והקאות
הכבד הוא האתר העיקרי שבו מתפרק האלכוהול בגוף. לכך אחראים שני אנזימים, CYP2E1 כאמור ו-ADH. זה האחרון הופך את האלכוהול שאנו שותים לחומר רעיל ביותר הקרוי אצטאלדהיד, שאמור להיות מפורק בגוף. עם זאת, תרופות רבות מעכבות את פירוק החומר הרעיל הזה וכתוצאה מכך הוא מצטבר בגוף וגורם לתופעות לוואי מטרידות כמו הסמקה, הזעה, בחילות והקאות.
העובדה הזו משמשת במכוני גמילה מאלכוהול: הנגמלים מקבלים תרופה הגורמת גם היא להצטברות החומר הרעיל אצטאלדהיד ולתופעות הלוואי, מה שמרתיע את השתיינים מלהמשיך ולשתות.
מומלץ להימנע מצריכת אלכוהול בזמן הטיפול בתרופות אלו, גם מספר ימים לאחר תום הטיפול.
- מאילו תרופות יש להיזהר? התרופה האנטיביוטית פלאג'יל, תרופות נגד פטריות כמו קטוקונאזול, והאנטיביוטיקות רספרים ומקרודנטין.
5. החמרה בתסמינים פסיכיאטריים
תכשירים פסיכיאטריים רבים, ובהם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים להרגעה והשראת שינה, נוגדי דיכאון ממשפחת טריציקליים, תרופות אנטיהיסטמיניות לאלרגיה והצטננות ותוספי תזונה מסוימים, גורמים לעיכוב במערכת העצבים המרכזית ובמוח. גם האלכוהול פועל במנגנונים מקבילים על מערכת העצבים והמוח, וגורם לתחושת אופוריה, לישנוניות ולבלבול.
לכן, שילוב של תרופות אלה עם אלכוהול עלול להעצים את ההשפעה על מערכת העצבים המרכזית, ולהחמרה בסימפטומים.
- מאילו תרופות יש להיזהר? בנזודיאזפינים, טריציקליים, אנטיהיסטמינים ותוספי תזונה המכילים ולריאן ופסיפלורה.
6. אולקוס, חולשה ונפילת סוכר
תרופות נוגדות דלקת לא-סטרואידיות כמו נורופן, אתופן, ארקוקסיה ואחרות עלולות לפגוע ברירית הקיבה, והסיכון בשילוב עם אלכוהול מוגבר עוד יותר ועלול להביא אף לאולקוס ולדימומים.
שילוב של אלכוהול עם תרופות מרחיבות כלי דם העלולות כשלעצמן לגרום לירידת לחץ דם, כמו תרופות לתעוקת חזה ממשפחת הניטראטים (קורדיל). גם תרופות לזיקפה כמו סילדאנפיל או ורדאנפיל המרחיבות גם כן את כלי הדם, עלולים להגביר את אפקט נפילת לחץ הדם ולהביא לעתים לחולשה ואף לאיבוד הכרה.
נוסף על כך, אלכוהול מסוכן במיוחד אצל חולי סוכרת, משום שהאלכוהול כשלעצמו מעלה את הסיכון להיכנס להיפוגליקמיה, כלומר ירידה פתאומית ברמת הסוכר בדם המגבירה את הסכנה לאיבוד הכרה. שילוב של אלכוהול עם תרופות לסוכרת שממילא עלולות לעשות זאת, מעלה את מידת הסיכון. אם הם מתכוונים לשתות אלכוהול, על חולי סוכרת לנטר בקפידה את רמות הסוכר בדם.
- מאילו תרופות יש להיזהר? נוגדי דלקת לא-סטרואידיים, ניטראטים, כדורי זקפה, תרופות לסוכרת.